Végtelen történetek a Dunaferrnél

Új technológia gyorsítja fel a vasmű 36 kilométernyi szállítószalagjának karbantartását

2019. november 14., csütörtök, 06:00

Címkék: Henkel ISD Dunaferr Zrt. javítás karbantartás konvejor konvejorrendszer Loctite szállítószalag vasmű

A szállítószalagok úgy kötik össze a gyár termelőegységeit, ahogy az erek hálózzák be az emberi testet. Rendeltetésük is hasonló: a működéshez elengedhetetlenül fontos anyagok célba juttatása. Működőképességük fenntartása tehát kulcsfontosságú a szervezet életképességének fenntartásához. A szállítószalagok azonban – az erekhez hasonlóan – sérülékeny rendszerek, és sérülésük az egész gyártásban fennakadásokat okozhat. Egy új technológia segíthet abban, hogy a szállítószalag meghibásodása minél rövidebb időre okozzon termelési leállásokat.

A Frekvencia 2000 Kft. 1997-ben nyitotta meg dunaújvárosi telephelyét, a gumijavítással kapcsolatos feladatokat átvéve, ami az esetek nagy részében szállítószalag-javításokat jelent a mindennapos ragasztásoktól és foltozásoktól kezdve a teljes cseréig. De a cég tevékenységi körébe tartozik a járműabroncsok javítása, a tartálygumizások vagy akár a kisebb tömítések javítása, cseréje is. A dunaújvárosi telephely feladatai közé tartozik a paksi atomerőmű, a dunaföldvári Pannonia Bio Zrt., illetve a szabadegyházi Hungrana Kft. kiszolgálása is.

Csúcsra járatott acélgyártás

Két évvel ezelőtt – nem utolsósorban a kínai acéldömping visszaszorításának köszönhetően – új lendületet vett az európai acélgyártás, aminek következtében az ISD Dunaferr Zrt. vezetése is elvárásként fogalmazta meg a nem tervezett leállások minimálisra szorítását. A karbantartási munkák azonban hosszú távra is szólnak, így a kft.-nek azt az arany középutat kell megtalálnia mindenben, ami sikeresen egyensúlyoz a minőség és a gyorsaság között.

A világ leghosszabb – 98 kilométeres – szállítószalagja a nyugat-szaharai Bou Craa foszfátbányát köti össze El-Ajún városával, kapacitása óránként 2 000 tonna.

A Dunaferr 36 kilométernyi szállítószalagjának java még a 60-as években épült, így a menetrendszerűen bekövetkező meghibásodások mellett – a csúcsra járatott termelésből kifolyólag – olyan meghibásodások is adódtak, amikor egy szerelővas három emeletet zuhanva szakította át az alatta lévő szállítószalagot. Előfordulnak túlterhelésből adódó megnyúlások és szakadások is.

Szállítószalag a Dunaferr kokszolójában

„Egy ekkora gyáróriásban mintegy 100 szállítószalag működik, amelyek együttesen körülbelül 36 kilométernyi szállítószalag felügyeletét róják a vállalkozásra – mondta Szilágyi Tamás, a Frekvencia 2000 Kft. kereskedelmi és műszaki vezetője. – A kokszolóban kapott terhelés nevezhető a legkeményebbnek, de általánosságban elmondható, hogy a Dunaferr szállítószalagjai a legváltozatosabb mechanikai és fizikai igénybevételnek vannak kitéve. Ebből kifolyólag a javítási munkák is változatosak, és ugyanazt a minőséget kell létrehoznunk a legzordabb környezeti feltételek mellett – iszapos talajon, a dübörgésig erősödő vibrációban, vagy még ha perzselő fémszemcsék is repkednek a szakembereink között. A megfelelő megoldás csak új anyagok, technológiák adaptálásával található meg, ezért nyitottunk a Henkel irányába.”

Megkezdődött a szállítószalag szakadása. A képen jól átható, ahogy a kaparók belekaptak a végtelenítésbe.

Szállítószalag-javítás nagyüzemben

Az új eljárások iránti nyitás érdekes módon egyfajta múltidézést hozott magával. A 90-es években még hidegragasztási technikával javították a szalagokat. A konvejorok gumiszövete egy összetett, rétegekből felépülő anyag, amelyek egymástól elválaszthatók, ezt nevezik szaknyelven „nyúzásnak”. A felszíni hordozóréteg alatt egy megtisztított szövetréteget kapunk, ahol végeredményben a ragasztás megtörténik – ennek neve „végtelenítés”, amelynek során a szállítószalag két végét összekapcsolják, és létrejön annak körforgása. Ez csak vegyi kötést jelent, és ha a szállítószalag is nagyon öregnek, keménynek bizonyul, akkor a javítás nem bizonyul tartósnak; ha maga a ragasztó bírja is a terhelést, az odaragasztott felület mégis kitörhet.

Loctite PC 7350 Belt Repair anyaggal bevont sérülés. A rugalmas és kopásálló felület biztos mechanikai és vegyi védelmet nyújt a javításnak

Néhány évvel ezelőtt a hordozható sütőgépekkel végzett javítás váltotta fel a hidegragasztást. A két nagy sütőtányérból álló gépek a nyúzás után a kötőanyaggal összesütik a szállítószalag két végét. Mostanában előfordulnak azonban olyan helyzetek, amikor már nem javasolt ez a fajta vulkanizálás, mivel nagyon időigényes – egy nyolcórás műszak biztosan kiesik, hiszen az 500 kg súlyú gép elemeinek mozgatása már önmagába is embert próbáló feladat.

Az üzemi körülmények nem teszik lehetővé kapcsok alkalmazását, hiszen a fordítódoboknál elhelyezett kaparók – amelyek az anyagveszteséget hivatottak megszüntetni – a kapcsokba beleakadnának. A hidegragasztáshoz való visszatérés sem jelentene megoldást, ezért a Frekvencia 2000 olyan vegyi ragasztási eljárást keresett, ami nem igényel nagy gépparkot, és a folyamat is kellően gyors. Így került a képbe a Henkel.

Nagy igénybevételre kifejlesztve

„A poliuretán bázisú Loctite PC 7350 „Belt Repair” javítóanyag kifejlesztését az ipari igények kényszerítették ki, nevezetesen az akár több 100 méter hosszú, nagy igénybevételnek kitett szállítószalagok javításának leegyszerűsítése – mondta Takács Lőrinc, a Henkel Magyarország Kft. műszaki szaktanácsadója. – A Henkel alapvetően nem vállal szerepet a szállítószalag végtelenítésében, és ezt a feladatot a Belt Repair sem vállalja, de azt igen, hogy a létrehozott végtelenítésnek komoly fizikai védelmet nyújtson.” A Shore A skálán a 95-ös keménységi szintet elérő Loctite PC 7350 Belt Repair szakítószilárdsága 11 N/mm2 (1 600 psi). A kétkomponensű anyagot kinyomó pisztollyal viszik fel a felületre a Frekvencia 2000 szakemberei. A némi kopásvédelmi adalékkal megfűszerezett PUR-bázisú anyag két órán belül használhatóvá tesz minden javítást, ami jelentősen csökkenti az állásidőt, ezáltal növelve az üzem hatékonyságát.

A Loctite PC 7350 „Belt Repair” előnyei:

  • Kiváló tapadás a gumival
  • Egyszerű alkalmazás
    • Folyékony (könnyen terül)
    • Ikerkartusos kivitel az egyszerű adagoláshoz
  • Gyors javítás (a szalag 2 órán belül használható)
  • Tartós
  • Kiváló rugalmasság
  • Oldószermentes

„Sok esetben rontja a javítás sikerességét, hogy a végtelenítéseket homogén zárócsíkokkal zárjuk le, ami az összesütéseket védi – vette át a szót Szilágyi Tamás. – Ha ezekbe egy-egy kaparó beleakad, akkor a csíkot azonnal, teljes hosszúságában letépi, védtelenül hagyva a javított felületet. Ha azonban a kifejezetten a szövetbetétes szállítószalagokhoz kifejlesztett Belt Repair anyaggal fedjük be a zárócsíkot, azt semmi sem kezdi ki annyira, hogy az alatta lévő vegyi kötés is sérüljön.” Maga a Belt Repair nem viseli el a húzást, fizikai kötésre tehát nem alkalmas, az továbbra is ipari ragasztókkal érhető el, de a Belt Repair rugalmas és kopásálló felületével kiváló lezárást biztosít. Előnyös, hogy a PC 7350 bármilyen szűk fordítódob formáját és a folyékony felvitelnek köszönhetően a szállítószalag homorú alakját is fel tudja venni.

Üzemi körülmények között is működik

„Egy ilyen védőréteggel kapcsolatban három fő kritériumot lehet megfogalmazni: nagyon erősen tapadjon a gumihoz, rugalmas maradjon (felvegye a szövet alakváltozásait és a húzásokat) és kopásálló legyen – folytatta Szilágyi Tamás. – Lőrinc nyitott volt arra, hogy megértse a problémánkat és azt, hogy nincs időnk anyagokat élesben tesztelni, hanem azonnali megoldásra van szükségünk egy hatalmas ipari egység kiszolgálásához. A Henkel ingyenes próbaanyagokat biztosított számunkra, amikkel a műhelyben lefuttattunk néhány tesztet. Ezek meglehetősen ígéretesnek bizonyultak, így mára eljutottunk oda, hogy élesben, üzemi körülmények között is kipróbálhattuk az eljárást. Eddig pozitívak a visszajelzések, hiszen a Loctite PC 7350 „Belt Repair” anyaggal javított szállítószalagok azóta is üzemelnek, látjuk az azóta bekövetkezett amortizációt is, amiből következtethetünk a javítás tartósságára. Elmondhatom, hogy a tesztidőszakot lezártuk, és mostantól nagyobb volumenben állunk át a Loctite PC 7350 használatára.”

Molnár László

Keresés
Bejelentkezés / Regisztráció
BMW GROUP CAREERS IN MARCH

LAUNCH CONTROL SPECIALIST

BIG TEST STAND PLANNER - E/E TESTING (F/M/X)

PROCESS PLANNER - E/E TESTING (F/M/X)

QUALITY SPECIALIST DRIVETRAIN & DRIVING DYNAMICS (F/M/X)

QUALITY SPECIALIST ELECTRIC / ELECTRONICS (M/F/X)

Média Partnerek