Új tagokkal bővült a gépi működtetésű DURO tokmánycsalád

Az elmúlt években felfokozott fejlődés tapasztalható mind a megmunkálógépek, mind pedig az automatizált rendszerek területén

2020. október 26., hétfő, 06:00

Címkék: befogástechnika befogó befogótokmány forgácsolás megmunkálóközpont RÖHM tokmány

A gépgyártó cégek és a gyártásban jártas szakemberek állandóan javítják folyamataik hatékonyságát a nagyobb produktivitás érdekében. A modern kihívások megfelelő kézben tartásához csökkenteni kell az átfutási időket, és növelni kell a gépek kihasználtságát, sebességét és flexibilitását. Ezen okoknál fogva a RÖHM kifejlesztette az új DURO-A és DURO-A RC gépi működtetésű tokmányait. Ideális megoldást jelentenek, széles körben alkalmazhatók a különféle megmunkálási feladatoknál, ami számos előnnyel jár a felhasználóknak.

DURO-A RC gyorspofacserés tokmány a kisebb sorozatokhoz

A RÖHM GmbH régóta fejleszt és gyárt olyan gépi működtetésű tokmányokat, amelyek lehetővé teszik a pofák gyors – mondhatni, egy kulcs elfordításával elvégezhető – cseréjét. A DURO-A RC tokmányok felépítése ennek megfelelően eltér a hagyományos (ékpályás) gépi működtetésű tokmányokétól. Az 1. ábra mutatja azt a nyitó-záró szerkezetet, amely lehetővé teszi a pofák gyors cseréjét. Munkabiztonsági előírások miatt a pofánként nyitható tokmányok irányába indult a fejlesztés.

1. ábra A DURO-A RC tokmányok nyitó-záró szerkezete (Forrás: RÖHM)

Az új kialakítású tokmányok a régebbi konstrukciójú DURO-NC és DURO-NCSE típusnéven megismert termékeket váltják ki. A legnagyobb előnyük a gyorsaság, ami a pofák áthelyezése, átfordítása vagy cseréje során mutatkozik meg. Mindegy, hogy milyen pofákat – keményet vagy puhát – használunk, azokat már az átállás előtt elő lehet készíteni a munkadarabokhoz. Ez különösen nagy előny a kisebb darabszámú, egyedi szériák gyártásakor. A kulcs elfordításával kinyitjuk a pofák zárószerkezetét és a pofacserét pillanatok alatt elvégezhetjük. Eközben a tokmány körfutási és ismétlési pontossága nem változik. A gyártás gyakorlatilag zavartalanul folytatódhat, természetesen a megfelelő program futtatása mellett.

 

Az új DURO-A RC tokmányunkban egyesítettük a korábbi DURO tokmányaink előnyeit:

  • A pofák gyors cseréje egyenkénti nyitással/zárással, így rugalmas átállási idő és kíméletes üzemmód valósítható meg;
  • A pofák cseréje rövid gyakorlás után kb. 50 mp-en belül elvégezhető;
  • Csökkent a tokmány magassága. A korábbi tokmányokkal összehasonlítva a DURO-A RC tokmány kb. 14-15%-kal alacsonyabb, így több hely marad a gép munkaterében;
  • Csökkent a tokmány tömege, a DURO-NCSE 260 tömege pl. 44 kg, míg a DURO-A RC 260 csak 34,8 kg. Így kisebb terhelés jut az orsóra;
  • A könnyebb tokmányhoz könnyebb pofák is tartoznak, ezért magas fordulatszám esetén is optimális marad a centrifugális erő eloszlása.

2. ábra A DURO-A RC tokmány szorítóerő-diagramja (Forrás: RÖHM)

DURO-A tokmány nagy sorozatokhoz

Az új tokmány – erős, könnyű és kompakt

A gépi működtetésű DURO tokmánycsalád másik új tagja a DURO-A. Leginkább úgy jellemezhető, mint szorítóbajnok, amit az akár 30%-kal nagyobb és 500 000 cikluson keresztül változatlan szorítóerő is bizonyít. Ez a tulajdonsága megbízható munkadarab-megfogást biztosít. Ehhez társul a tokmánytest alacsonyabb kialakításából és a módosított kontúrjából adódó 10%-os tömegcsökkenés, ami két előnnyel jár. Az alacsonyabb tokmánytest tágasabb munkateret eredményez a gépben. A kisebb tömeg pedig kisebb főorsóterhelést jelent, ami gyorsabb felpörgetést és gyorsabb leállítást tesz lehetővé, így a szerszámgépek hatékonyságát fokozza. Más oldalról megközelítve pedig nagyobb, nehezebb munkadarabok is befoghatók a tokmányba. Ráadásul a letörésekkel módosított tokmánykontúr jobb szerszámhozzáférést biztosít, ami előnyt jelenthet a hajtott szerszámtartók használata esetén. A RÖHM által fejlesztett és tartós teszteléseknek alávetett, gyűrűdugattyús kialakítású ékpályás pofamozgató rendszer kiváló centrifugáliserő-eloszlást garantál, ami magas fordulatszámon való használatot tesz lehetővé.

3. ábra Erős – könnyű – kompakt: az új gépi működtetésű DURO-A tokmány (Forrás: RÖHM)

Nagyobb áteresztés és magasabb maximális fordulatszám

A másik műszaki újdonság a 30%-kal megnövelt áteresztő furat, ami a közel 35%-kal magasabb maximális fordulatszámmal párosítva egy szélesebb munkadarab-befogási és megmunkálási tartományt tesz lehetővé, ami a gyártók nagyobb rugalmasságát eredményezi. A precíz gyártási eljárás és a stabil kialakítás 0,01 mm-es körfutási pontosságot biztosít (mart rátétpofák alkalmazása esetén). Mindezek együtt egyedülálló megmunkálási minőséget jelentenek, alacsony kiegyensúlyozatlanság és magas forgási sebesség mellett. A fentiekben bemutatott műszaki tulajdonságok ismeretében meggyőződéssel állíthatjuk, hogy az új tokmány minőség és megbízhatóság terén kiemelkedik a versenytársak közül.

4. ábra Szorítóerő-változás 500 000 befogási ciklus alatt (Forrás: RÖHM)

Alker József

RÖHM Hungaria Kft.

jozsef.alker@roehm.biz

www.roehm.biz

Keresés
Bejelentkezés / Regisztráció
AUTOMATIZÁLÁS

Az elektromos megfogók elejtik a munkadarabot?

Lehet a vákuum is gazdaságos

Média Partnerek