Automatizálásra fejlesztve

Stabil megfogás automatizált rendszerek és robotok számára

2019. május 14., kedd, 06:00

Címkék: automatizálás Gimex-Hidraulika Kft. Ipar Napjai 2018 ipari robot Mach-Tech megfogó robot robotika

Napjaink gyártási és összeszerelési munkáinak több mint 50%-a helyettesíthető automatizált megoldásokkal. Megfelelő beruházások és felszerelések által a költségcsökkentés és a munkaerő tehermentesítése is elérhető. Ezt belátva a nullpontrendszerek gyártásával foglalkozó Roemheld-Stark német cég kifejlesztette legújabb befogóját, a SPEEDY Connectet.

Az ipar 4.0 elvárasainak megfelelően, a készüléképítés és szerelés követelményeihez, valamint az automatizáláshoz fejlesztette ki a német Roemheld-Stark a SPEEDY Connectet. A STARK gyorscserélő rendszerek elősegítik a rugalmas, automatizált gyártást. Számtalan megoldást nyújtanak a készülékcsere-idők és -költségek csökkentésére, ezzel növelve a gépek termékkibocsátó kapacitását. Legújabb fejlesztésük az automatizált rendszerek és robotok alkalmazása mellett nyújt stabil megfogást!

A Speedy Connect kompakt méreteivel és a digitalizált rendszerekbe való könnyű integrálásával ért el nagy áttörést a Stark SPEEDY termékcsaládban. Az új nullpontos, kompakt szorító magában hordozza a termékcsalád kiemelkedő előnyeit, és kielégíti a digitalizált rendszerek támasztotta elvárásokat. Alkalmazási területei közé sorolható például a járműváz felépítése és a gépelemek csatlakoztatása, de nagyobb igénybevételű körülmények között is használható, mint például hegesztés.

Egyszerű szerkezet, egyszerű felhasználás

A Connect nullpontrendszer anyagának köszönhetően rendkívül hosszú élettartammal bír. A ház maga rozsdamentes anyagokból: kiváló minőségű szerszámacélból és nagy szilárdságú alumíniumból készül. Egy pneumatikus, kettős működésű rendszerről van szó, mely egyszerű beépítést igényel. A kompakt méretnek köszönhetően könnyedén behelyezhető egy automatizált rendszerbe. A kompakt szorító fenekén találhatóak a betáplálási csatlakozók, a jellekérdező csatlakozója és a szorítást visszajelző ledek. Azaz minden tartozék egyetlen egységbe van foglalva.

 

 
A Stark Speedy Connect működése

A kompakt kialakításhoz nagy szorító erők párosulnak, ami az egyszerűen beépíthető pneumatikus, kettős működésű rendszernek köszönhető. A rugókkal feszített és pneumatikusan erősített önzáró elemek 3 kN-os húzóerőt érnek el 5 bar-on, 4,5 mm-es befogási tartományon. Ismétlési pontossága <0,05 mm, amely mellé a gyártó 2 000 000 ciklust garantál. A garantált visszaállási pontosság különböző paletták esetén is maximum 0,1 mm. Mivel a működéshez nincs szükség hidraulikus rendszer kiépítésére, nem csak helyet takarítunk meg, de a karbantartás is egyszerűbbé válik.

Monitorozza készüléke működését, akár az irodából!

A rendszer teljesen elektronikus lekérdezéssel rendelkezik. Röviden: a feszültségállapotot az egység hátulján lévő LED-ek jelzik – a piros „oldott”, a sárga „hibás szorítás” vagy a zöld „megfelelően szorított” állapotokat. Ezenkívül a megfelelő jelek digitálisan továbbíthatóak a vezérlőnek, melyet egy a hatótávon belül lévő irodában is elhelyezhetünk. A digitális kimenetek magasabb szintű vezérléssel is kompatibilisek. A Connect nullpontrendszer könnyedén alkalmazható robottal végzett munkadarab-behelyezés és -eltávolítás során is.

Ahhoz, hogy robot használata esetén könnyebb legyen a felprogramozás, a Stark kifejlesztett egy úgynevezett programozást segítő eszközt, amely a robottal történő behelyezésnél alkalmazható.

Az eszköz lényege, hogy a készlet szerelő, behúzó csapos darabját behelyezzük a nullpontoldalra, a szerelhető, csapos darabot pedig a robotoldalra. Mindkét alkatrész 50 mm szélességű, így a megfelelő illesztés után, a két darab összesen 100 mm távolságot eredményez. Ezután lefuttatunk egy szimulációt, és az így kapott eredményeket és koordinátákat figyelembe véve a 2 × 50 mm-es távolság a programozás során korrigálható, azaz elkerülhető lesz a nem megfelelő csatlakozás.

Stabil megfogás nagyobb méretszórással rendelkező darabok esetén is

A megfogandó alkatrészek és darabok szórása miatt a szorítótest és a behúzó csapok is háromféle kivitelben érhetőek el:

  1. fix nullpont,
  2. kiegyenlítő nullpont,
  3. központosítás nélküli nullpont.

A megfelelő kombináció használatával elkerülhetjük az esetleges deformációkat nagyobb darabok gyártási szórása esetén.

 

 

Példa:

A mellékelt ábrán a 4 egyenlő fix behúzó csaphoz egy fix, egy kiegyenlítő és két „úszó” szorító párosul.

Itt a központosítás nélküli és a kiegyenlítő szorító ±0,75 mm toleranciával igazodik az adott darabhoz.

 

 

 

 

Ha 4 db fix nullpontos szorítónk van, akkor is lehetséges új szorítóelem vásárlása nélkül alkalmazkodni a darabhoz. A mellékelt ábrán a 4 db szorítóhoz egy fix, egy kiegyenlítő és két „úszó” behúzó csap csatlakozik.

A behúzó csapok a központosítás nélküli típusnál ±0,2 mm, a kiegyenlítő kivitelnél ±0,05 mm játékot enged.

A termék megtekinthető a Mach-Tech kiállításon, a Gimex-Hidraulika Kft. standján: A pavilon 101/A stand

Skobrák Ferenc műszaki értékesítő

Gimex-Hidraulika Kft.

sales@gimex.hu

Keresés
Bejelentkezés / Regisztráció
BMW GROUP CAREERS IN MARCH

LAUNCH CONTROL SPECIALIST

BIG TEST STAND PLANNER - E/E TESTING (F/M/X)

PROCESS PLANNER - E/E TESTING (F/M/X)

QUALITY SPECIALIST DRIVETRAIN & DRIVING DYNAMICS (F/M/X)

QUALITY SPECIALIST ELECTRIC / ELECTRONICS (M/F/X)

Média Partnerek