Adagolószivattyúk: tömítőgyöngyök alkalmazása folyamatos adagolással

A progresszív csavarszivattyúk biztosítják a folyamat rugalmasságát

2020. április 13., hétfő, 06:00

Címkék: adagolás adagolástechnika adagolórendszer adagolószelep ragasztás ragasztók rögzítéstechnika szivattyú tömítés ViscoTec

Amikor a Drei Bond rendszerszolgáltató nagyteljesítményű ragasztókhoz és tömítőanyagokhoz készült gyártórendszereket tervez az OEM-gyártók számára, adagolórendszerek széles skáláját alkalmazza, többek között a nyomás/idő alapú dugattyús adagoló egységeket, a fogaskerekes szivattyúkat, illetve a progresszív csavarszivattyúkat. Egy zárt tömítőgyöngyök adagolására szolgáló komplett cella műszaki megvalósításához a cég ez utóbbit választotta.

A cél egyetlen rendszer esetében sem lehet más, mint hogy az adagolástechnika a kíméletes adagoláson túl a technológia nem lehet komplex, vagyis egyszerűen integrálódjon a meglévő technológiai folyamatba. További követelmények: a tömítőgyöngyök stabilitásának garantálása érdekében a tömítő- és ragasztóanyagok adagolását különösen alacsony nyírófeszültség mellett kell elvégezni. A gyártócellákba telepített szivattyúknak emellett folyamatos anyagszállítást kell biztosítaniuk.

Az elvárások összevetése után a paraméterek egyértelműen egy progresszív csavarszivattyú alkalmazása mellett szóltak. A beépített adagolószivattyúk csak csekély, de lehetőség szerint semmilyen hatást nem gyakorolhattak az adagolandó anyagra. A rendszert gyártó Drei Bond termelőberendezéseit egyebek mellett folyékony tömítőgyöngyök lapos alkatrészekre – például olajteknőkre – folyamatos eljárásban történő felhordására használják. A szivattyúk tengelyrendszerekhez, vagy robotokhoz is rögzíthetők. A progresszív csavarszivattyú-technológia ideális a háromdimenziós tömítő kontúrokhoz és a bonyolultabb bevonatgeometriákhoz is. A jelenlegi alkalmazásban az adagolási sebesség változtathatóan adaptálható a robot a folyamat alatti mozgásához.

Forgórész és állórész: minden az összetevőktől függ

Az alkatrészt valódi kontúrkeresztezéssel, például szilikonokkal, vagy ragasztókkal kell bevonni 1-4 mm vastagságban. Az éppen „nyugvó”, az alkatrészre később nagy pontossággal felhordott anyag egy ellenoldal rászorításával síkba préselődik. A folyékony tömítésként is ismert eljárást többek között az autóiparban alkalmazzák, mivel sok esetben képes kiváltani a hagyományos papír- vagy gumi tömítéseket. Az ilyen típusú gyártócellák esetében a Drei Bond mindenekelőtt a ViscoTec progresszív csavarszivattyú-technológiájára támaszkodik, a gyöngyök alakja és hossza tekintetében biztosított nagy szabadságfokból kifolyólag. A végfelhasználók – például az autóipari ügyfelek – maximális rugalmasságot élvezhetnek a megmunkálandó alkatrészek méretét és típusát tekintve.

Az esetek többségében a szivattyúkba beépített forgó- és állórészek, valamint az alkalmazandó tömítőanyagok vagy ragasztók 100%-ban kompatibilisek. Ritkábban használt anyagok esetében pedig a vállalatok szoros párbeszédet folytatnak, szükség esetén laboratóriumi vizsgálatokat is végeznek. Ez olyan esetekben fordulhat elő például, ha az elektromos járművek tömítőanyagiban kezdenek el új összetevőket alkalmazni, amiket a forgórész és az állórész kompatibilitása szempontjából is tesztelni kell. A cél ilyenkor annak biztosítása, hogy a forgó- és az állórész alapanyagai minden adagoló anyaghoz a legmegfelelőbbek legyenek.

www.viscotec.de

Keresés
Bejelentkezés / Regisztráció
BMW GROUP CAREERS IN MARCH

LAUNCH CONTROL SPECIALIST

BIG TEST STAND PLANNER - E/E TESTING (F/M/X)

PROCESS PLANNER - E/E TESTING (F/M/X)

QUALITY SPECIALIST DRIVETRAIN & DRIVING DYNAMICS (F/M/X)

QUALITY SPECIALIST ELECTRIC / ELECTRONICS (M/F/X)

Média Partnerek