Vissza a Jövőbe?

Ipar 4.0 kompatibilis Amada-megoldások az EuroBLECH kiállításon

2016. november 18., péntek, 06:00

Címkék: Amada élhajlítás EPL-Tech Kft. euroblech 2016 fiber lézer ipar 4.0 lemezmegmunkálás lézeres hegesztés lézerhegesztés lézertechnológia lézervágó

Az AMADA a kétezres évek elején mutatta be a V-Factory nevű virtuális gyártásfelügyelő szoftvert, amely már akkoriban is képes volt sok olyan igényt kielégíteni, amit ma ipar 4.0-ként emlegetünk. Emellett a múlt század vége óta szinte valamennyi Amada gép központi programozóhelyhez kapcsolódva egy hálózaton működtethető, mint ahogy szerte a világban számtalan gyár működik automata üzemmódban minimális felügyelettel akár Amada, akár más gépekkel. Ezek ismeretében nem is értettem először igazán, mi ez az óriási felhajtás a „Smart Factory” és „Ipar 4.0” szlogenekkel. Az Amada különböző házi kiállításain már sok éve „virtuális” gyárként hálózatba kötött gépek intelligens, interaktív és integrált együttműködését ismerhettük meg, aminek fényében szintén meglepő volt az ipar 4.0 láz, és hasonlóképpen meglepő volt az elmúlt 1-2 évben Smart Factoryvel „marketingelt” versenytársi rendezvények sora is.

Sok olvasást, kutakodást és gondolkodást követően rá kellett jönnöm, hogy az ipar 4.0 nagyon érdekes, komplex találmány. Részben egy teljesen érthető és kézzelfogható természetes igény, részben viszont egy szivárványszínű lufi, hisz a megoldások egy része már régóta rendelkezésre áll, részben viszont most találja ki az emberiség, hogy mi is ez az egész, nem utolsósorban pedig számos technikai, informatikai, jogi és hitbéli akadály áll még az útjában. Különösen érdekes képződmény marketing és sales szempontjából, hiszen a csomagolás és a kimondás talán még az újdonság erejénél is fontosabb, mint ahogy mesefigurás matricával is több üdítő fogy. És valóban, egy érett piacon a csomagolás és a re-branding fontos eszköz lehet a vevők megszerzésére. De mi a lényeg? Azok a műszaki megoldások, amelyek nem csak a jelen, de a jövő ismeretlen kihívásainak is megfelelnek. Ezekkel a gondolatokkal jártuk végig az Amada standját az EuroBLECH kiállításon, az új és már meglevő megoldások között szemlélődve.

VPSS 3i: az AMADA digitális megoldásai az intelligens gyártás érdekében

Az AMADA VPSS 3i rendszere virtuális prototípus szimulációs szoftverek intelligens, integrált és interaktív (3i) együttműködése az emberekkel és a gépekkel. A VPSS 3i az AMADA Smart Factory digitálismenedzsment-hálózatának a része, amely lehetővé teszi, hogy a tervezők, a gépek és a gépkezelők egy hatékonyan, pontosan és tervezhetően működő, minőségi lemezmegmunkáló üzemet hozzanak létre. Ez mit is jelent?

A szoftverek konfigurálása során beállítjuk, hogy a) milyen gépeink vannak, b) milyen szerszámokat használunk, melyikből mennyi van, és akár azt is, hogy melyik szerszám melyik géphez van delegálva, c) milyen anyagokat használunk, azok hogyan viselkednek, és hol tároljuk őket (együttműködésben a raktárrendszerrel). Ez nem egy statikus beállítás. Használat során kiegészíthető újabb anyagokkal, szerszámokkal és gépekkel, és a beállítási paraméterekkel a tökéletességig finomhangolhatjuk a rendszer működését, például egy új beszállítótól vásárolt új anyag használata esetén.

Tervezés

A kapott vagy készített rajzokat gyakran a lehető leggyorsabban ki szeretnénk küldeni a termelésbe. Néhány tennivalónk van csupán a programozóhelyen. Elsőként elvégezhetjük a rajzhelyességi ellenőrzést. Függetlenül attól, hogy a rajz valamilyen 3D-s, 2D-s vagy műszaki rajzi formátumban áll rendelkezésre, az Amada Production Designer szoftverrel ez egyszerűen elvégezhető. Sőt, a 2D-s és akár a műszaki rajzi formátumból is néhány kattintással 3D-s rajzot készíthetünk, ami segítség a pontos és gyors termelésben.

Az ezt követő technologizálás (kivágás, lyukasztás, alakítás, hajlítás, hegesztés) nagyon összetett feladat. Fontos például, hogy a lézer a megfelelő rövidülésekkel megtervezett pontos terítéket vágjon, és a hajlítógép-kezelő is tudja, hogy melyik termék melyik hajlításánál milyen szerszámokat kell használnia. Ugyanígy a termékek közötti szerszámozással és átállással töltött idő a profit rovására mehet. Nem mindegy tehát, hogy a tervezőmérnök gondolkodik például a hajlítási sorrendeken és a közös felszerszámozás lehetőségén, esetleg rosszabb esetben a gépkezelőnek kell kitalálnia a gép mellett a legbonyolultabb feladatok megoldását is, vagy mindezt a szoftver elvégzi helyettük, mialatt mindenki hasznosabban töltheti az idejét, és a termelés halad.

Az Amada szoftverei és hálózatra kötött gépei az üzemen belül közös „agyból” dolgoznak. Ennek köszönhetően, ha a programozás során kiválasztott hajlító szerszámon módosítunk, azzal együtt módosítjuk a kivágási terítéket is, így elkerülhető a pontatlan selejt gyártása. A gyártóprogram generálása ezek után már pillanatok alatt elkészül.

Gyártás

Mi történik ezután a kész programmal? Kinyomtathatunk róla egy munkalapot, amihez az Amada szoftver automatikusan egy vonalkódot generál. Ezt a gépek vezérlőjén elhelyezett leolvasóval egy pillanat alatt betölthetjük a központi tárhelyről, de mobil megoldásokkal akár a papír is mellőzhető az üzemből. A lényeg az, hogy a gépkezelőnek nem kell keresgélnie könyvtárakban, hanem a betöltés után egyből láthatja, értelmezheti, körbejárhatja a feladatot a multi-touch kijelzőjű vezérlőn. A vezérlő jelzi a gépkezelőnek, hogy milyen nyersanyagra van szükség, vagy stancolásnál és hajlításnál milyen szerszámot hová kell tennie. Ezt még tovább fokozhatjuk automata szerszámcserélő rendszerekkel, amik a szerszámcsere idejét is radikálisan lecsökkentik, a szerszámok élettartamát pedig meghosszabbítják. Automata anyagmozgatással pedig szinte teljesen önállósítható a gép.

Az alkatrészek sorozatnagysága folyamatosan csökken, az összeszerelési munkálatokra az igény növekszik, az állandóan változó anyagok és vastagságok feldolgozásában pedig elvárás a kimagasló rugalmasság és gyorsaság. Mindezek mellett versenyképes árakat kell nyújtani, amely nem mehet a minőség rovására, és nem veszélyeztetheti a nyereségességet. Értjük tehát a feladatot. Az AMADA Smart Factory és VPSS 3i koncepciója teljes körű és rugalmas megközelítést mutat egy olyan intelligens termeléshez, amely minden követelménynek optimálisan megfelel. De lássuk, hogy milyen, a Smart Factory világba illeszkedő, pontosabban már abba született gépeket mutatott be az Amada az EuroBLECH kiállításon.

Új AMADA ENSIS AJ 3kW fiberlézer: egyedülálló lézervágás kibővített lehetőségekkel

A legutóbbi, 2014-es EuroBLECH MM vásári nagydíj győztese az Amada ENSIS fiberlézer volt, ami egyedülálló lézervezérlésének köszönhetően olyan sugárminőséget (BBP) tud felmutatni, amely 2 kW teljesítményével akár 25 mm acél vágására is képessé teszi. Ezt továbbfejlesztve idén októberben egy 3 kW-os Ensist mutatott be az Amada Hannoverben. Ezzel nem csak a vágási sebességen tudtak növelni, de még a vágásminőség is jobb lett, amivel a gép provokatív versenytársa a 4 kW-os fiberlézereknek, és jó alternatívát jelenthet a CO2-lézeres kivágási feladatok helyett is. A magas felszereltség további bővítése érdekében az új ENSIS gép 8 férőhelyes fúvókacserélővel és az új „WACS II” hűtéses vágással is fel lett szerelve a vastag szerkezeti acél alapanyagok feldolgozása érdekében.

Bővült az AMADA LCG-AJ fiberlézer-sorozata: 6 és 9 kW

A 2 kW-os kialakítás után a tavalyi stuttgarti Blech Expón az AMADA bemutatta az LCG-3015 AJ fiberlézer 4 kW-os változatát. Idén az LCG-AJ új teljesítményekkel növeli a versenyképességet. Az AMADA által fejlesztett 6 és 9 kW-os fiberlézerforrások különleges területeket nyitnak meg a fiberlézer versenyképes alkalmazására, jelentősen növelve a vágható vastagságot és brutálisan gyorsítva a vágási sebességet. Talán az még beszédesebb a japán mérnöki munkáról, hogy a 6 kW-os Amada lézer a 8 kW-os lézerek versenyében is megállja a helyét. Ehhez képest el lehet képzelni a 9 kW-ot. Sőt, ki is lehet próbálni. Az LCG-3015 AJ új mércét állít a teljesítmény és ár-érték arány tekintetében, ezzel biztosítva az optimális termelékenységet. Emellett egészen új automatizálási megoldásokat is bemutatott az Amada, de erről később számolunk be részletesebben.

AMADA ACIES-AJ stanc és fiberlézer kombinált gép: intelligens szerszámrendszerrel, többnapos, folyamatos és önálló gyártási kapacitással

A nagy formátumú táblák megmunkálására készült az új ACIES-AJ szervo-elektromos meghajtással és 4 kW-os fiberlézer-technológiával. A dupla be- és kitárazó toronnyal ellátott gép akár 72 órán keresztül is képes folyamatosan dolgozni mindenféle beavatkozás nélkül, amelyből végeredményként raklapokra gyönyörűen szortírozott alkatrészeket emelhetünk ki a tornyokból. A karcmentes, gyors, minőségi termelés és a szervo-elektromos + fiber kombinációból eredő energiahatékonyság itt is jó érv a választáshoz, de talán még izgalmasabb és kézzelfoghatóbb, hogy ennél a gépnél is 300 szerszámos szerszámtár gyorsítja a szerszámcserét, akár stancolás közben, másodpercek alatt. A QR-kódos azonosítású szerszámok minden egyes leütését rögzíti a rendszer, és figyelmezteti a gépkezelőt, ha valamelyik szerszámot köszörülni kell. Természetesen az Amada Smart Factory hálózatra kötött Amada TOGU-iD szerszámköszörű pontosan tudja, hogy az adott szerszámból mennyit kell leköszörülnie, amellyel a minőségibb stancolás mellett optimálisabb szerszámélettartamot érhetünk el.

A nagy formátumú táblák megmunkálására készült az új ACIES-AJ szervo-elektromos meghajtással és 4 kW-os fiberlézertechnológiával

AMADA FLW-ENSIS fiberlézer-hegesztőgép: a lézerhegesztés új nemzedéke

Az FLW-ENSIS új szintre emeli a lézerhegesztés minőségét, és csökkenti a teljes hegesztési időt. A korábbi 4 kW rezonátort az új 3 kW-os Amada ENSIS lézerforrásra váltva fantasztikus eredményeket produkál ez a japán mérnöki bravúr. A 3D-ben programozható lézerhegesztő szintén az Amada Smart Factory rendszerben működik. Öntanító optikai korrekciója és az Amada hézagkitöltő szabadalma mellett fel van vértezve egy újfajta push-pull hozaganyag funkcióval a magas minőségű, hosszú hegesztések érdekében. Az automatikus lézersugár-szabályozás mellett mélyebb penetrációra, különleges brazingre és ponthegesztésre is képes az FLW. Különleges képességei új lehetőségeket kínálnak a gyártásban.

AMADA élhajlítók arzenálja: HFE 3i, HG ATC és HG ATC AR széria

A HFE 3i, a HG, a HG ATC és a HG AR sorozat tökéletes megoldást jelenthet minden hajlítási forgatókönyvre, a kisüzemi minőségi munkától a teljesen automata, robotizált gyártási folyamatokig. A gépek új funkciói garantálják a maximális precizitást és hatékonyságot. Valamennyi hálózatra köthető típus, tehát központi programozóhelyről előkészíthetjük a végzendő feladatokat. A dolgozó csak betölti a kivágott termékkel érkező munkalap vonalkódját, és máris cserélheti az előre meghatározott szerszámokat, és láthatja a hajlítási sorrendet is.

A hibrid hajtású HG típus nem csak nagyobb tengelysebességgel és az elérhető legnagyobb aktív bombírozási pontossággal rendelkezik az Amada portfóliójában, de számos olyan funkcióval bír, amellyel akár az első termék is tökéletesre hajtható, vagy kiküszöbölhető a lemezvastagsági szórás. Emellett a HG típus ATC kialakítású példánya automata szerszámcserélőjének köszönhetően akár egydarabos szériáknál is extrém átállási időket tud felmutatni a legbonyolultabb sokállomásos szerszámozás esetén is, amellyel nem csak a hajlítást gyorsíthatjuk, de napi szinten akár műszaknyi átállási időt is megspórolhatunk.

A HG ATC AR gép robotos és automata szerszámcserélős rendszere közepes és nagy gyártási szériában a legösszetettebb termékek egyszerű előállítását teszi lehetővé, akár emberi felügyelet nélkül is. Igény szerint, az AMADA élhajlító gépek különböző fokú automatizálással a tökéletes megoldást nyújtják felhasználóik részére.

Pótolható hiányzás

Aki az idei EuroBLECH-ről lemaradt, komoly dolgokról maradt le, de bepótolhatja. Az Amada soron következő házi kiállítását 2016. november 29.–december 2. között rendezi legnagyobb németországi bemutatóközpontjában, a Düsseldorf melletti Haanban. Ne felejtsen időben regisztrálni:

Bővebb információk a cikk szerzőjénél:

dr. Illyés Péter

EPL-TECH Kft.

Illyes.peter@epl.hu

www.epl.hu

+36 20 342 79 69

Keresés
Bejelentkezés / Regisztráció
BMW GROUP CAREERS IN MARCH

LAUNCH CONTROL SPECIALIST

BIG TEST STAND PLANNER - E/E TESTING (F/M/X)

PROCESS PLANNER - E/E TESTING (F/M/X)

QUALITY SPECIALIST DRIVETRAIN & DRIVING DYNAMICS (F/M/X)

QUALITY SPECIALIST ELECTRIC / ELECTRONICS (M/F/X)

Média Partnerek