Teljesítménynövelés minden oldalról megtámogatva

A Prima Power 2021. október 26–29. között a Blechexpo szakkiállításon mutatta be legújabb lemezmegmunkálási megoldásait

2021. november 12., péntek, 06:00

Címkék: Blechexpo élhajlítás fiber lézer Lang & Társai Kft. lemezmegmunkálás lézer lézeres vágás lézertechnológia Prima Power stancolás

A Prima Power átfogó és sokoldalú technológiája a teljes gyártási láncot felöleli. Az ügyfélközpontú megközelítés révén a rendszerek a számos gyártókörnyezet egyedi igényeihez adaptálhatók. A Prima Power standon bemutatott választékos technológiákat (lézeres vágás, lyukasztás, hajlítás, automatizálás, szoftver) tovább erősítette egy „különleges vendég” jelenléte. A kiállítótér egy részét ugyanis teljes egészében a cégcsoport 3D fémnyomtatási megoldásokkal foglalkozó üzletágának, a Prima Additive divíziónak szentelték.

Rekordrövid megtérülés a lézeres vágásban

A Prima Power nyáron mutatta be a teljes mértékben Olaszországban készült, 2D lézeres vágáshoz kifejlesztett innovatív Laser Genius+ gépet, amely olyan egyedülálló csúcstechnológiát tartalmaz, ami a magas teljesítményt, hatékonyságot és minőséget könnyű kezelhetőséggel, automatizálással és gépi intelligenciával kombinálja.

A nagy dinamikának (180 m/perc pályasebesség, 2,8 g gyorsulás) és a pontosságnak köszönhetően a ciklusidők jelentősen lerövidülnek, ezzel párhuzamosan pedig javul a termelékenység és a vágási minőség. A rendelkezésre álló lézerteljesítmények széles skálája, a vágási folyamat felett teljes körű irányítást biztosító funkciók, valamint a lézerforrásból kinyert maximális megbízhatóság és minőség garantálja, hogy a Laser Genius+ gép megtérülési ideje rekordrövid időre is leszorítható.

A Laser Genius+ egy kompakt „plug & play” gép, ahol minden, már tesztelt szolgáltatást egyetlen, a gép munkaterületétől elkülönített modulba integráltak, nagyon gyors telepítési idővel (2 napon belül üzemkész). Szimmetrikus és megfordítható elrendezésének, valamint kis alapterületének köszönhetően ezenkívül bármilyen gyártási környezetben elhelyezhető a logisztikai folyamatok korlátozása nélkül. A kompakt elrendezés ellenére a piacon elérhető 2D gépek között a Laser Genius+ rendelkezik a legnagyobb munkaterülettel (X, Y tengely mozgástartományok: 3 150 × 1 600 mm az 1530-as, 4 320 × 2 200 mm a 2040-es és 6 320 × 2 200 mm a 2060-as modell esetében).

Laser Genius+ 2D lézeres vágógép

A Laser Genius+ másik, sokszor megfizethetetlen előnye az egyszerű kezelhetőség. A hihetetlenül felhasználóbarát és intelligens gépet két 24 hüvelykes Full HD monitorral, 4K videókamerával, a terítékképzést leegyszerűsítő szoftvermodulokkal, valamint a modern folyamatfigyelő és -vezérlő funkciók érdekében érzékelőkkel és mesterséges intelligencia algoritmusokkal szerelték fel. A jobbra vagy balra, vagy akár mindkét oldalra helyezhető tolóajtók tovább növelik az ergonómiát és a hozzáférhetőséget.

A Laser Genius+ gép a Prima Power automatizálási rendszerek teljes skálájához könnyen csatlakoztatható. A Blechexpo kiállításon a gépet a Combo Tower Laserrel és a Prima Power új, okos és rugalmas PSR 2D anyagmozgató robotjával együtt állították ki, ami gyors és rugalmas módon automatizálja az alkatrészek szedését és rakásolását, ily módon hatékonyan kezeli a teljes anyagáramlást. A PSR használatával a rakások közötti rések minimalizálhatók, így a rendelkezésre álló gyártóterület is optimálisan használható ki. A rendszer moduláris felépítésének és a Prima Power széles termékportfóliójának köszönhetően a PSR 2D közvetlenül csatlakoztatható a Night Train FMS tárolórendszerhez. A PSR 2D egy automatikus panelhajlító géphez is csatlakoztatható, vagyis egy teljesen automatizált LBB gyártósor hozható létre a nyers fémlemezektől a kivágott és meghajlított késztermékekig.

 

A 2021-es Blechexpo kiállítás látogatószáma ugyan némileg csökkent a pandémia előtti rendezvényekhez képest, a beruházási szándék azonban érezhetően magas volt, és az érdeklődők zöme konkrét gépvásárlási célokkal látogatott el Stuttgartba. A legtöbb hazai látogató a Laser Genius+ 2D lézeres vágógép iránt érdeklődött. A standokat járva azonnal feltűnt, hogy szinte minden gépet automatizálási rendszerrel összekapcsolva állítottak ki, vagyis a lemezmegmunkálás legerősebb trendje jelenleg az automatizálás és a digitalizálás. Ez szerencsére a magyar ügyfelekre is igaz; talán nem teljes gyártósorokban gondolkoznak, de az automatizált gépkiszolgálás kérdése szinte minden ügyfélben felmerül.

Holczer Dávid, a Lang & Társai Kft. értékesítő mérnöke

Rugalmas és félautomata panelhajlítás

A standon helyet kapott a BCe Smart hajlítógép is. A szervo-elektromos hajlítót olyan ügyfelek számára tervezték, akiknek rugalmas és félautomata panelhajlítóra van szükségük „integrált biztonsági” koncepcióval, ami lehetővé teszi a gépkezelő számára, hogy vizuális eszközök és hangjelzések segítségével csak a nagy hozzáadott értéket teremtő műveletekre összpontosítson. A kezelő maximális kényelmét a fizikai korlátok helyett két lézerszkenner, valamint a kis és közepes méretű alkatrészek behelyezésének megkönnyítése érdekében leereszthető munkaasztallapok biztosítják. A gép kompakt elrendezése, valamint a be- és kirakodás kombinált műveleti sorrendje magas termelékenység elérését teszi lehetővé.

BCe Smart szervo-elektromos panelhajlító

A BCe Smart két innovatív technológiát tartalmaz a hajlítási minőség ellenőrzéséhez. A DABA (hajlítási szög dinamikus beállítás) egy szabadalmaztatott technológia, amely a számos anyagváltozathoz javasolt korrekciós paramétereknek köszönhetően jelentősen lerövidíti az új panel létrehozásához szükséges időt. Az API (speciális profilvizsgálat) kamerás rendszer pedig egy kiegészítő szabadalmaztatott opció, amit a hajlítás korrekciójára használnak annak érdekében, hogy a célszöget a kívánt tűréshatáron belül hozzák létre.

Határok nélküli geometriai komplexitás

A stand másik látványossága a rugalmasan kombinált lyukasztó + lézerrendszer volt. A Combi Sharp kompakt szervo-elektromos modell kiemelkedő energiahatékonyságot, alacsony karbantartási igényt és kimagasló dinamikát biztosít. A különböző technológiák intelligens integrációja lehetővé teszi a lyukasztás, a formázás, a jelölés, a hajlítás, valamint a lézeres vágás egyetlen gépben történő elvégzését. A gép termelékenységét a nagy szerszámkapacitás (akár 384 standard vagy 128 indexelhető szerszám), a rendelkezésre álló speciális szerszámok széles választéka, valamint a könnyű és gyors beállításmódosítás is növelik.

A Combi Sharp rendkívül hatékony fiber lézerforrása tökéletesen illeszkedik a rendszer belső rugalmasságához és fenntarthatóságához. A bármilyen gyártási darabszámra ajánlott gép csökkenti az egységköltségeket, és sokoldalúságának köszönhetően gyakorlatilag nincs határa a legyártható alkatrészek geometriai komplexitásának.

Combi Sharp lézer-stanc gép Compact Express anyagmozgató berendezéssel

Kompakt felépítésének köszönhetően az automatizált Combi Sharp nem igényel sokkal nagyobb alapterületet, mint maga a gép, de jelentősen növeli az elérhető termelékenységet. A Blechexpo kiállításon a gépet a teljesen automatizált Compact Express anyagmozgató berendezéshez csatlakoztatták, amely többféle automatikus, illetve manuális be- és kirakodási ciklust képes támogatni.

Egy teljesen integrált digitális gyárban alapvető fontosságú egy közös szoftverplatform annak biztosításához, hogy a teljesítményt minden oldalról felügyeljék, hálózatosítsák és vezéreljék. Az intelligens gyártáshoz szükséges szoftvereket élőben mutatta be a Prima Power a szakvásáron, így a látogatók is megismerhették a teljes gyártási folyamat, minden érintett technológia és automatizálási szint ütemezhetőségének és felügyeletének lehetőségeit. A Prima Power segít a termelés teljes mértékben integrált és összekapcsolt módon történő kezelésében. Ez lehetővé teszi a hatékonyság és a termelékenység jelentős növelését, valamint az emberi beavatkozás drasztikus csökkentését.

A Blechexpo szakkiállításon a gyártási automatizálás különböző szintjeit támogató szoftvercsomagok is megismerhetők voltak. Az információáramlás egyszerű automatizálásától a teljes mértékben kezelőszemélyzet nélküli műszakig, a statikus teríték-központú gyártástól a folyamatosan változó tömegtermelésig – a Prima Power szoftverarzenálja minden lehetséges gyártási igényt képes hatékonyan lefedni.

További információ:

Lang & Társai Kft.

Holczer Dávid, értékesítés és szaktanácsadás

Tel.: +36 70 397 7388

E-mail: david@langtool.hu

www.primapowergepek.hu

Keresés
Bejelentkezés / Regisztráció
BMW GROUP CAREERS IN MARCH

LAUNCH CONTROL SPECIALIST

BIG TEST STAND PLANNER - E/E TESTING (F/M/X)

PROCESS PLANNER - E/E TESTING (F/M/X)

QUALITY SPECIALIST DRIVETRAIN & DRIVING DYNAMICS (F/M/X)

QUALITY SPECIALIST ELECTRIC / ELECTRONICS (M/F/X)

Média Partnerek