Világpremierek és digitalizálás a Mazak-standon

A Mazak az ipar 4.0. legújabb megoldásait mutatja be a 2017-es EMO kiállításon

2017. szeptember 04., hétfő, 06:00

Címkék: EMO Hannover fémmegmunkálás INTEGREX ipar 4.0 iSmart Factory Smooth VARIAXIS Yamazaki Mazak

A 2017-es EMO kiállításon a Yamazaki Mazak standjának központi témája az ipar 4.0. lesz, a cég iSmart Factory koncepciójának bemutatásával egybekötve. Ennek keretében 25 új Mazak gép kerül bemutatásra, ezek közül pedig 15 szerszámgép világszerte első alkalommal debütál.

Az automatizált cellaalapú gyártás már a múlté. A Mazak iSmart Factory koncepció a Mazak ipar 4.0 infrastruktúrájával a teljes mértékben hálózatosított gyártási folyamatot teszi elérhetővé a gépipari felhasználók számára. A Mazak iSmart Factory három alappillérre épül: a SMOOTH technológiára, a – megnövelt biztonság mellett – gyorsabb adatelemzést biztosító új Smart Boxra, valamint az MT Connect szabványos kommunikációs protokollra. A részegységek úgy kapcsolódnak egymáshoz, hogy elősegítsék a gyártási adatok valós idejű megosztását a gyártósor és az iroda között, ami rövidebb átfutási időket és alacsonyabb közvetett megmunkálási költségeket eredményez a gyártók számára.

A világ leggyorsabb CNC-vezérlője és a Smooth Process Support (SPS) gyár menedzsment szoftverét magába foglaló SMOOTH technológia áll a Mazak ipar 4.0 infrastruktúrájának középpontjában, amely a teljes gépparkot összekapcsolja, és valós idejű ellenőrzési és elemzési lehetőséget biztosít.

Az SPS modulokon kívül – mint például a SMOOTH Scheduler és a SMOOTH PMC – a CNC-vezérlő számos új programmal bővült, melyeket a 2017-es EMO kiállításon mutat majd be a Mazak. Megismerhető lesz az első a Mazak API (Application Programming Interface), amely lehetővé teszi a nem Mazak szoftverek, például az automatizálási rendszerek integrációját a teljes SMOOTH CNC sorozatba. Emellett bemutatásra kerül az azonnali orsóvibráció-jelentést és -elemzést biztosító új Smooth Spindle Analytics szoftver is.

Az új Mazak Smart Box hatékony és biztonságos adatfeldolgozást tesz lehetővé. A Cisco FOG számítási koncepcióját alkalmazó Smart Box hatékonyan hozza közelebb a felhőalapú számítást az adatok létrehozásának helyéhez. Ez lehetővé teszi a titkosított adatok elemzését és optimális sebességű kezelését úgy, hogy csak a kiválasztott adatokat küldi a felhőbe elemzés és hosszú távú tárolás céljából. A kiberbiztonságot a Cisco csúcstechnológiás hálózati platformja és a gyári környezetre, ipari felhasználásra készült Layer3 Managed Switch szoftvere biztosítja. A Smart Box bármely MT Connect adapterrel rendelkező géphez képes kapcsolódni, annak gyártójától, korától vagy a CNC-vezérlő típusától függetlenül. Az új Mazak Sensor Box hozzáadásával a régebbi gépek is csatlakoztathatók a Smart Boxhoz.

A Mazak iSmart Factory koncepció utolsó pillére az MT Connect standard kommunikációs protokoll alkalmazása, amely lehetővé teszi több különböző gép egymás közti kommunikációját a gyárban, így a gépi információk kinyerése szabványos formátumban valósítható meg.

Zónák és technológiák

A kiállítás ideje alatt a Mazak ipar 4.0 infrastruktúrájának felhasználásával összekapcsolják a Mazak mind a 25 gépét hat különböző megmunkálózónába konfigurálva, így valós idejű gyártási információkat tekinthetnek meg az érdeklődők.

A többfunkciós megmunkálási zóna központi helyén a Mazak INTEGREX széria főszereplője, az INTEGREX i-500 bővíti a sikeres i sorozat kapacitását, moduláris dizájn koncepciójával pedig lehetővé teszi a vevők számára, hogy a gép specifikációit az ő gyártási alkalmazásaikhoz illesszék. Az INTEGREX i-500 mellett először mutatják be az INTEGREX i-800V/8-t, mely kombinálja az 5 tengelyes megmunkálást és a nagy teljesítményű esztergálási műveleteket a palettacserélő képességgel. Ezáltal egy függőleges platformon képes nagy méretű, rendkívül komplex munkadarabok – például a repülőgép-hajtóművek alkatrészeinek – feldolgozására. Mindkét gép a világon először kerül bemutatásra a 2017-es EMO kiállításon, a Mazak SmoothX CNC-vezérlőjével felszerelve, így a stand látogatói is szemtanúi lehetnek a Mazak iSmart Factory koncepció teljes integrációjából származó gyártási hatékonyságnak.

INTEGREX i-800V/8

A Mazak 5 tengelyes zónáját három kivételes gép alkotja majd. Az új, szintén Hannoverben debütáló HCR-5000S egy kompakt, nagy teljesítményű vízszintes megmunkálóközpont, amely ideális a kis méretű elemek gyártására, és így a repülőgépipari ágazat számára is. A gép nagy teljesítményű főorsója ultragyors gyorsulásra képes, kiváló gyorsulás kontrollal, így rendkívül pontos végtermékek gyártására is alkalmas.

Az 5 tengelyes zóna mellett a VARIAXIS i-300 AWC egy kompakt automatizálási megoldás, amelyet a Mazak roppant sikeres VARIAXIS sorozatából fejlesztettek ki, egyesítve a PALLETECH megoldásokból származó tudással. A gép a nagy pontosság érdekében egyesíti a gantry-vázas szerkezetet és az akár 505 szerszámig bővíthető szerszámtárat, így a gép ideális változatos formájú, kisszériás termelésre és teljesen automatizált megmunkálásra is. Az 5 tengelyes zóna magába foglal egy teljesen új, speciális süllyeszték- és öntőformagyártó gépet, az UD-400/5X-et, amely 42 000 percenkénti fordulatszámra, 1,0 G gyorsulásra, valamint ultramagas gyorsulási váltásra képes.

A vízszintes megmunkálóközpontok zónájában kiemelkedő az MPP500 automatizáló rendszerrel felszerelt HCN-5000-es gép. A 16 állomásos MPP-vel, ami a Multi Pallet Pool (többpalettás forrás) rövidítése, automatizálhatóak az egyedülálló gépek is. Ezenkívül a SMOOTH MPP szoftveralkalmazással, fejlett ütemezési funkciókkal, gyártási eredmények elemzésével és rendszeralkalmazással is rendelkezik, mely távolról is elérhető PC-n vagy okostelefonon. A helytakarékos dizájn kisebb területet foglal el, mint a hagyományos PALLETECH rendszer, és ideális hosszú távú emberi beavatkozás nélküli üzemeltetésre.

Az esztergagépek zónájának egyik legfontosabb eleme a Mazak QUICK TURN 250M. Automatizált robotrendszerével zökkenőmentesen integrálódik a Mazak SmoothG CNC-vezérlőhöz, lehetővé téve a gyártócella teljes kontrollját a CNC-ről, valamint az adatok valós idejű megosztását és elemzését a gyárral. A könnyen programozható robotcella rugalmas és nagy termelékenységű automatizált megoldást kínál, ami ideális kis és közepes méretekre, és sokféle alkalmazásra.

A függőleges megmunkálóközpontok zónájának központjában az Egyesült Királyságban gyártott VCN-530C áll, amely egy újonnan tervezett, 18 000 percenkénti fordulatszámú, nagy sebességű orsóval, az X, Y és Z tengelyeket hűtő golyósorsóval és nagy teljesítményű, 40 darabos szerszámtárral rendelkezik. A gép különösen az alvállalkozói szektor számára ideális választás. A függőleges megmunkálóközpontok zónájához tartozik a VTC-760C is. A Siemens Sinumerik 828D vezérléssel felszerelt gép teljesítménye és adatai a Mazak iSmart Factory koncepció részeként, az MT Connect és a SmartBox használatán keresztül elemezhetők.

A Mazak-stand látogatói számára további technológiai újdonságokat tartogat a cég legfrissebb additív gyártógépe, a VARIAXIS j-600AM első európai bemutatkozása. A Mazak növekvő additív portfóliójának legújabb darabja az európai piacon is elérhetővé vált. A VARIAXIS j-600AM a forradalmian nagy sebességű additív folyamat létrehozásának érdekében egy innovatív Wire Arc típusú fémleválasztási rendszert alkalmaz. Ez lehetővé teszi a gyártók számára, hogy gyorsan és könnyen növeljék az alkatrészek sajátosságait, majd a gép fejlett, 5 tengelyes megmunkálóképességének alkalmazásával nagy pontosságú alkatrészeket gyártsanak egyetlen beállítással. A VARIAXIS j-600AM előnye a 12 000 percenkénti fordulatszámú orsó, valamint a forgó B és C tengellyel rendelkező csapos asztal. A gép számos gyártási alkalmazáshoz illeszkedik jól, köztük az alkatrészek gyártásához és javításához a repülőgépipar, valamint az olaj- és gázipar számára.

27. pavilon, B56. stand

„A Mazak egyértelműen vezető szerepet tölt be az ipar 4.0-nak megfelelő robusztus infrastruktúra kifejlesztésében, amelyet a 2017-es EMO kiállításon be is bizonyít a közönség számára – mondta Richard Smith, a Yamazaki Mazak Európai Részlegének ügyvezető igazgatója. – Az iSmart Factory koncepció, amely a SMOOTH technológiát, a SmartBoxot és az MT Connectet egyesíti, már egy teljesen új, hálózatban működő gyár jövőképét vetíti előre a kiállítás látogatóinak. A jövő már itt van. A 15 csúcstechnológiás Mazak gép világpremierjével is az a célunk, hogy ezt bemutassuk. Az ipar 4.0 a modern gyártás egyre fontosabb elemévé válik, a Mazak munkatársainak pedig nagyon fontos, hogy vevőink a gyártási képességeik teljes potenciálját kihasználhassák. Izgatottan várjuk, hogy a 2017-es EMO kiállításon mindezt európai vevőink is láthassák.”

www.mazakeu.hu

Keresés
Bejelentkezés / Regisztráció
BMW GROUP CAREERS IN MARCH

LAUNCH CONTROL SPECIALIST

BIG TEST STAND PLANNER - E/E TESTING (F/M/X)

PROCESS PLANNER - E/E TESTING (F/M/X)

QUALITY SPECIALIST DRIVETRAIN & DRIVING DYNAMICS (F/M/X)

QUALITY SPECIALIST ELECTRIC / ELECTRONICS (M/F/X)

Média Partnerek