Így automatizál a fémipar

Automatizálási megoldások a DMG MORI-tól: holisztikus és autonóm folyamatok a hatékonyabb gyártás érdekében

2023. március 15., szerda, 06:00

Címkék: automatizálás ctx beta 1250 tc DMG MORI forgácsolás nyílt nap Pfronten Robo2Go

Két hét az innovatív technológiák és a fenntartható gyártás jegyében – ezek voltak az idei DMG MORI nyílt napok! 2023. január 30. – február 11. között összesen 28 kiállított CNC-gép, 14 autonóm gyártási megoldás demonstrálta a folyamatintegráció, az automatizálás, a digitalizálás és a fenntarthatóság holisztikus megoldásait. A pfronteni nyílt napokon külön fókuszterületeknek számítottak az orvosi technológia és a repülőgépipar.

Versenyképesség innovatív automatizálási megoldásokkal

A gyártási folyamatok rugalmas automatizálása egyre több vállalat napirendjén szerepel. Ezt a fejlődést a termelékenységre és hatékonyságra való törekvés vezérli, hogy a vállalatok versenyképesek maradhassanak a globális piacon. Minél jobban kihasználják a gyáregységüket, annál jobb a gazdasági és az ökológiai egyensúlyuk. A DMG MORI már évek óta innovatív automatizálási megoldásokkal alakítja ezt a fejlődést az egyre inkább autonóm folyamatok irányába. A portfólió jelenleg 57 automatizálási megoldást tartalmaz 13 termékcsaládban a munkadarab- vagy palettakezeléshez, beleértve a teljes hardver- és szoftverrendszert. Ezenkívül a PH-AGV és a WH-AMR vezető nélküli szállítórendszerek is idesorolhatók. A DMG MORI így 150 különböző géptípust tud telepíteni, és sok esetben utólagosan felszerelni. A Pfrontenben megrendezett házi kiállításon 14 példaértékű automatizálási megoldás volt megtekinthető. A palettakezelő rendszerek, mint a PH 150, a PH Cell sorozat és a körkörös palettatároló rendszerek, RPS 3 és RPS 9, a munkadarab-kezelő WH 3 Cell, valamint a MATRIS light és a Robo2Go család robotautomatizálási rendszerek képviselik ezt a spektrumot.

A DMG MORI portfóliója 57 automatizálási megoldást tartalmaz 13 termékcsaládban a gépspecifikus, univerzális és skálázható megoldásokhoz, beleértve a teljes hardvert és szoftvert: a szerszám- és palettacserélővel ellátott gépektől a rugalmas gyártási cellákon, az automatikus szerszámellátáson (CTS), a vezető nélküli szállítójárműveken (AGV és AMR) át a rugalmas gyártási rendszerek, mint az LPP vagy a MATRIS különböző kulcsrakész bővíthető megoldásáig, amelyeket a DMG MORI CELL CONTROLLER LPS 4 tesz teljessé

„Idén a mennyiség helyett a minőség irányába mentünk el, vagyis mintegy 50 magyar ügyfelet fogadtunk Pfrontenben. Így mindenkivel volt időnk foglalkozni, és arányaiban javult is a nyílt napok eredményessége – mondta Kovács Gábor, a DMG MORI Hungary Kft. ügyvezető igazgatója. – Voltak, akik a meglévő gépüket szerették volna automatizálni, mások a vásárlási döntés előtt akarták egyszer megnézni élőben a gépet. Az automatizálási megoldásokat keresők körében elég népszerűnek bizonyult az új PH 150 palettakezelő rendszer, de minden újdonságunk megtalálta a maga ügyfélkörét. A gyártáshoz köthető digitalizációs megoldásokat is bemutattuk, amik a gyártás előkészítésétől és tervezésétől kezdve az ütemezésen át egészen az optimalizálásig terjed. A hazai kkv-kat jobban lelassítja egy válsághelyzet, mint a multinacionális vállalkozásokat, és időbe telik nekik, míg meglépik a beruházást. A nagyvállalatoknak ellenben csak a matematika számít, és gyorsan alkalmazkodnak a helyzethez.”

A CTS (Central Tool Storage) egy központi szerszámtár, mely akár 1 440 (ISO 40) vagy 960 (ISO 50) szerszám számára biztosít helyet, és az automatizált szerszámellátás alapjául szolgál

Rugalmas szerszámtár akár 1 440 szerszám számára

A DMG MORI által kifejlesztett, több mint 1 600 értékesítésen túl lévő dobtár gyors felszerszámozási időt, kompakt kialakítást és megbízható működést kínál. A szerszámgépgyártó erre a technológiára alapozva fejlesztette ki a CTS (Central Tool Storage) központi szerszámtárolót. A mindössze 29 m²-es alapterületnek köszönhetően helytakarékosan telepíthető a gyártás bármely pontján. Akár 1 440 (ISO 40) vagy 960 (ISO 50) szerszám számára biztosít helyet, és egy automatizált szerszámellátó rendszer alapjául szolgál, amelyet a DMG MORI Pfrontenben egy felsőpályás szállítóegység segítségével mutat be. A moduláris szerszámtároló kompakt kialakítású, és több lépcsőben 360 (ISO 40) vagy 240 (ISO 50) szerszámmal is bővíthető. A teljes kapacitású CTS mérete 6 500 × 4 450 mm.

PH Cell: Változó polcos modulrendszer 5 tengelyes univerzális megmunkáláshoz. A PH Cell Twin egyszerre két megmunkálóközpontot szolgál ki

PH Cell: Változó polcos modulrendszer 5 tengelyes univerzális megmunkáláshoz

A DMG MORI azért fejlesztette ki a PH Cell sorozatot, hogy a felhasználók számára rugalmas palettakezelést biztosítson különböző méretű palettákkal. Mind a PH Cell 300, mind a PH Cell 2000 a moduláris polcoknak köszönhetően különböző számú palettahelyekkel és különböző palettaméretekkel szerelhető fel. Mindkét rendszer gyorsan telepíthető és könnyen kezelhető.

A sorozat legújabb tagja a PH Cell Twin, amely lehetővé teszi a DMG MORI számára két megmunkálóközpont automatizálását. Itt akár 30 darab 320 × 320 mm méretű paletta is elhelyezhető. A nagyobb, 400 × 400 vagy 500 × 500 mm-es paletták számára 24, illetve 18 palettahely áll rendelkezésre. A házi kiállításon a PH Cell Twin egy DMU 75 monoBLOCK 2nd Generation és egy DMU 50 3rd Generation gépet szolgált ki.

Robo2Go Max: Rugalmas robotautomatizálás különböző alkalmazásokhoz: a legerősebb változat 210 kg teherbírású, 115 kg tömegű munkadarabot lehet vele felemelni

Robo2Go: Rugalmas robotautomatizálás különböző alkalmazásokhoz

A Robo2Go család rugalmas robotautomatizálást tesz lehetővé a tárba vagy közvetlenül a palettára helyezett munkadarabok rugalmas kezeléséhez. Az esztergaközpontokhoz való Robo2Go Turning és Robo2Go Max mellett a termékcsalád a megmunkálóközpontokhoz való Robo2Go Millinget is tartalmazza. Valamennyi modell kerítés nélkül biztosítja a biztonságos működést. A lézerek letapogatják a környezetet, és lelassítják vagy leállítják a robotokat, amint ember lép be a munkaterületre.

A DMG MORI mindhárom változatot bemutatta Pfrontenben. A Robo2Go Turning egy CTX beta 1250 TC-re volt telepítve. Egy CTX gamma 2000 TC-n a Robo2Go Max a nagyobb munkadarabokat mozgatta. A Robo2Go Milling egy DMU 40 eVo géppel kombinálva volt látható.

A CELL CONTROLLER LPS 4 az egyedülálló gépeken kívül képes a raktárban lévő gyártócellákat és gyártórendszereket egyetlen rugalmas gyártási hálózatba integrálni

CELL CONTROLLER LPS 4: az automatizálás digitalizációja

Az ipari gyártástechnológia jövőjét a mechatronika, az automatizálási technológia, valamint az információs és kommunikációs technológia interdiszciplináris kölcsönhatásának minősége határozza meg. A DMG MORI ebbe a kontextusba helyezi a CELL CONTROLLER LPS 4 rendszert. Az új központi számítógép nemcsak az összes egyedi gépet, hanem a műhelyben lévő gyártócellákat és gyártórendszereket is képes integrálni egy rugalmas gyártási hálózatba. Szükség esetén az új fejlesztés az anyagok, szerszámok és egyéb alapanyagok automatikus ellátását is vezérli autonóm szállítójárműveken keresztül. Ezáltal a digitális üzem egysége jobban körvonalazódhat.

A Cell Controller LPS 4 a palettakezeléstől a munkadarabok kezelésén át az AGV-k vezérléséig mindent összekapcsol, a DMG MORI Connectivitynek köszönhetően közvetlen interfészekkel az ERP és MES vagy APS rendszerekkel, valamint a szerszámkezeléssel. A CELL CONTROLLER LPS 4 csatlakoztatása a magasabb szintű tervező- és vezérlőrendszerekhez gyártási és vállalati szinten a megfelelő interfészeken keresztül történik, pl. az ERP vagy MES számára, valamint egy központi adatközponton keresztül, ahol az adatok vagy adatkészletek összegyűjtése, rendelkezésre bocsátása és cseréje történik meg.

www.dmgmori.com

Keresés
Bejelentkezés / Regisztráció
BMW GROUP CAREERS IN MARCH

LAUNCH CONTROL SPECIALIST

BIG TEST STAND PLANNER - E/E TESTING (F/M/X)

PROCESS PLANNER - E/E TESTING (F/M/X)

QUALITY SPECIALIST DRIVETRAIN & DRIVING DYNAMICS (F/M/X)

QUALITY SPECIALIST ELECTRIC / ELECTRONICS (M/F/X)

Média Partnerek