Mit jelent a CNC- technológia a fémipar számára?

A CNC-berendezések jelentősége

2015. június 24., szerda, 11:59

Címkék: automatizálás CAD-cam cím CNC megmunkálóközpont Surplex

A CNC, azaz számítógéppel vezérelt technológiában a gyártási lépéseket vezérlőrendszer irányítja és felügyeli. A berendezés működtetéséhez használt összes információ numerikus formátumban a gép rendelkezésére áll. A számítógép folyamatosan összehasonlítja az adatokat és szükség esetén kiigazítja a gyártási folyamatot.

Ezt a tevékenységet a CNC-szoftver irányítja, amely vagy közvetlenül a gépben vagy egy külső számítógépen működik és meghatározza a szükséges fordulatszámokat, elmozdulásokat. A szerszámgépek vezérlését számos elektronikai alkatrész végzi, például különböző motorok, relék, fordulatszám-, rezgés- és elmozdulásmérők, érzékelők és jeladók

A CNC megmunkáló-központ több berendezés funkcióját ellátó gép, ide tartoznak a fémmegmunkálás legkülönbözőbb gépei, például kombinált eszterga és marógép. Több CNC-berendezés összekapcsolása komplett gyártási rendszereket eredményez. Ilyen például egy szerelőszalag, amelyet ipari robotok és szállító eszközök szolgálnak ki.

Használt BIGLIA CNC-eszterga a Surplex-től 

A CNC technológia történeti áttekintése

A szerszámgépek fejlesztését a tömeggyártás megjelenése tette szükségessé. A hagyományos berendezéseken sok időt vett igénybe az egyes műveletek közötti váltás, a szerszám és munkadarab cseréje, azaz nagy volt a gépi mellékidő. A gazdaságos gyártás gyors átállást igényelt. A nagy szériák jobb ismétlési és pozicionálási pontosságot követeltek meg.

A XX. század első felében megjelentek a szerszámok gyors cseréjét lehetővé tevő szerkezetek, az áttörés az 1950-es években következett be, amikor a mechanikus vezérlést a számjegyvezérléses, azaz NC (Numerical Control) technológia váltotta fel. Ezek a gépek még nem tudták elmenteni a gyártáshoz szükséges programokat, lyukszalag vagy lyukkártya tartalmazta a berendezés munkáját vezérlő adatokat.

A technológia alapjait John Parsons fejlesztette ki a MIT-ben (Massachusetts Institute of Technology) 1949 -1952 között. A módszert 1954-ben vette át az amerikai Bendix cég, amely kifejlesztette az első NC-gépet.

A 70-es évek végén jelent meg a programvezérlés, azaz a CNC (Computer Numerical Control), amely lehetővé teszi, hogy a gyártási programokat a memóriában tároljuk és a módosításokat is elmentsük.

Napjainkban elterjedt a CAD-CAM technológia, ennek összetevői a számítógéppel segített tervezés (Computer Aided Design) és a számítógéppel segített gyártás (Computer Aided Manufacturing). A számítógépen a megfelelő szoftverek segítségével megtervezhetjük az alkatrészeket, majd a számítógép megírja a gyártásához szükséges programot, amit a hálózaton keresztül áttöltünk a szerszámgépre és hamarosan elkészül az alkatrész.

A következő lépés pedig a CIM (Computer Integrated Manufacturing), a számítógéppel integrált gyártás, amely egyesíti a fejlesztést, a tervezést, a gyártás és anyagáramlás irányítását és a minőségbiztosítást.

Használt DOOSAN többtengelyes CNC-eszterga a Surplex-től 

Milyen problémák megoldására született a technológia?

A tömegtermelés elterjedése számos kérdést vetett fel, ezekre válaszol a CNC-technológia:

  • Hogy érhetünk el gazdaságosan nagyobb teljesítményt, különböző szérianagyságok és nagyszámú termékváltozat mellett?
  • Hogyan tarthatjuk a szoros szállítási határidőket?
  • Hogy csökkenthető az átállási idő?
  • Miként biztosíthatjuk az állandó kiváló minőséget?

Használt GURUZTPE CNC-eszterga a Surplex-től 

A CNC- technológia jellemzői

Hogy felelt meg a technológia ezeknek a kihívásoknak? A CNC-berendezések bevezetése előtt minden munkás maga cserélte a szerszámokat, felfogta és levette a munkadarabokat. A CNC-technológia automatizálja a szerszámcserét és a munkadarab mozgatását is. Ezzel csökken az átálláshoz szükséges idő. A számítógépek alkalmazása lehetővé teszi az egyidejűleg több tengely mentén végzett és nem egyenesvonalú mozgásokat is, ami manuálisan megoldhatatlan. A komplett automatizált gyártórendszerek pedig már a teljes munkafolyamatot átfogják.

A CNC-berendezések a kiszámítható feldolgozási időnek köszönhetően megkönnyítik a termelés tervezését. További előnyös tulajdonságuk, hogy a termékeket az előírt paraméterekkel, magas minőségi színvonalon állítják elő. Emellett a termékek folyamatos minőség-ellenőrzésen mennek keresztül.

Használt SAFOP CNC eszterga-maró a Surplex-től

A sok funkciót tartalmazó, automatizált gépek természetesen drágábbak, mint a hagyományos berendezések. A magasabb beszerzési ár azonban megtérül a hatékonyabb működéssel.

A CNC-gépek folyamatos karbantartást és felügyelet igényelnek. A berendezéseket csak képzett szakemberek használhatják, mert ha a eszközöket nem megfelelően kezelik, kárt tehetnek a munkadarabban.

A CNC-technológiát leghatékonyabban bonyolult alkatrészek tömeggyártására használhatjuk, ahol fontos a termelékenység és a minőség. Segítségükkel nagy szériában állíthatunk elő egyenletesen kiváló minőségű termékeket és a termelés pontosan ütemezhető a kiszámítható feldolgozási idő révén.

Keresés
Bejelentkezés / Regisztráció
BMW GROUP CAREERS IN FEBRUARY

LAUNCH CONTROL SPECIALIST

BIG TEST STAND PLANNER - E/E TESTING (F/M/X)

PROCESS PLANNER - E/E TESTING (F/M/X)

QUALITY SPECIALIST DRIVETRAIN & DRIVING DYNAMICS (F/M/X)

QUALITY SPECIALIST ELECTRIC / ELECTRONICS (M/F/X)

Média Partnerek