Felmérés használt gépekről

A fa- és fémipari vállalatok pozitívan látják a jövőt

2023. május 12., péntek, 12:35

Címkék: árverés aukció faipar felmérés fémipar fémmegmunkálás használt gép Surplex

A Surplex ipari aukciós ház megkérdezte ügyfeleit, hogy hogyan látják az aktuális piaci helyzetet és a használt gépek piacának várható fejlődését.

Infláció, energiaválság, politikai feszültsége, a koronavírus okozta világjárvány utóhatásai: A gazdaságnak 2023-ban is számos kihívással kell szembenéznie. Nem lenne meglepő, ha az iparág kevésbé optimistán tekintene a jövőbe. De a Surplex ipari aukciós ház ügyfelei körében végzett felmérése más képet mutat.

A Surplex a használt gépek adásvételének szakértője. A Surplex 16 európai országban tart fenn telephelyeket, és teljes körű szolgáltatást kínál ügyfeleinek a használt gépek adásvételének minden lépéséhez. Egy piac, amely folyamatosan növekszik és fejlődik. Azonban miként látják az üzemek a jelenlegi helyzetet, és hajlandóak-e beruházni használt gépekbe?


Optimizmus a válsághangulat ellenére

Ezeket a kérdéseket szem előtt tartva a Surplex tavasszal egy felmérést indított ügyfelei körében, amelyre egész Európából csaknem 1000 válasz érkezett. A válaszok mintegy háromnegyede mikrovállalkozásoktól érkezett, és egy ötöde középvállalatoktól.

Arra a kérdésre, hogy miként látják vállalkozásuk idei fejlődését, 30%-uk azt válaszolta, hogy „változatlan”. 42%-uk „jobb, mint az előző évben” és 9%-uk „jelentősen jobb, mint az előző évben” választ adta. Csak a megkérdezett vállalatok 17%-a válaszolt úgy, hogy üzleti éve az előzőnél rosszabbul, ill. jelentősen rosszabbul fog alakulni.

A Mission Mittelstand 250 kis- és középvállalkozás körében végzett felmérése a számos kihívás ellenére is a hangulat pozitív tendenciáját mutatja. A megkérdezett kis- és középvállalkozások több mint 66%-a optimista. Az üzemi költségek növekedése és a fizetőképes kereslet csökkenése ellenére a vállalatoknak több mint a fele úgy érzi, hogy jól felkészült a előttük álló feladatokra.

A piaci változásokhoz való alkalmazkodáshoz, és pl. a termelés fenntarthatósága iránti növekvő igények kielégítése és a versenyképesség megőrzése érdekében az üzemek gépállományukba fektetnek be. A megkérdezettek egyetértenek abban, hogy a használt gépek itt egyre fontosabb szerepet játszanak. A résztvevők 41%-a úgy gondolja, hogy a használt gépek piaca jelentősebben fog növekedni, mint az előző évben.

Ez a hangulatkép összhangban van a Német Gép- és Berendezésgyártók Szövetségének (VDMA) eredményeivel is. Számos bizonytalansági tényező ellenére a legtöbb gép- és berendezésgyártó vállalat óvatosan optimista a 2023-as évre nézve. A gép- és berendezésgyártók mintegy 70%-a a folyamatos kihívások és a jelentős kockázatok ellenére a forgalom növekedésére számít az idei évben.

A használt gépek iránti érdeklődés növekszik

Saját beruházásaik kapcsán is jelentős szerepet játszanak a használt gépek. A megkérdezettek 40%-a pontosan annyit tervez beruházni használt gépekbe, mint az előző évben, teljes 33%-uk pedig többet szeretne beruházni, mint az előző évben. A vállalatok tehát felismerik a használt gépek előnyeit. Ezek azonnal rendelkezésre állnak és kedvezőbb az áruk, ami különösen az ellátási láncokban fennálló problémák és a növekvő energiaárak miatt bír jelentőséggel. Emellett a használt gépek fenntartható megközelítést kínálnak azáltal, hogy új életet biztosítanak a gépeknek, és így kímélik az erőforrásokat.

A jelenlegi gazdasági kihívások ellenére tehát számos vállalat pozitívan tekint a jövőbe, és fenntartható és költséghatékony megoldásnak látja a használt gépeket.

Keresés
Bejelentkezés / Regisztráció
AUTOMATIZÁLÁS

Az elektromos megfogók elejtik a munkadarabot?

Lehet a vákuum is gazdaságos

Média Partnerek