Beruházás az infláció helyett: Használt gépek a válság ellen

2022. november 10., csütörtök, 10:23

Címkék: árverés aukció használt gép infláció online platform online portál Surplex

Hogyan használhatják ki a vállalkozások a használt gépek stabil áralakulását ahhoz, hogy válságállóvá tegyék saját vállalkozásukat.

Európa nehéz tél elé néz.

A koronajárvány által sújtott két év után 2022 a gazdaság talpra állásának és a mindennapi élet nagyobb szabadságának kilátásával kezdődött. Azonban a politikai feszültségek számos olyan nehézséget mint logisztikai problémákat, nyersanyaghiányt és emelkedő árakat vonnak maguk után. Különösen a bizonytalan gázellátás és az ahhoz kapcsolódó horribilisan emelkedő energiaárak teremtenek bizonytalanságot. Az eredményt most sokan érzékelik mindennapjaikban: Drágulnak a szolgáltatások és az élelmiszerek, az ijesztő „infláció” szó díszíti az újságok címlapját. Mivel az áremelkedés nagyobb mint az utóbbi évtizedekben bármikor, és a helyzet enyhülése még sokáig nem várható. Ez a fejlődés nem csak magánszemélyeket, hanem az ipart is nagy problémák elé állítja. Hogyan teszik lehetővé a használt gépek még mindig a vállalkozások számára a beruházást, és így kínálnak lehetőséget a válságban.

Növekvő költségek, csökkenő beruházások A vállalkozás működésének leállása

A háború Ukrajnában, a szállítási láncok kiesése, a nyersanyaghiány, a gyengülő növekedés Kínában – a világpiaci helyzet romlása mélyreható problémákat vet fel az európai gazdaság számára. Pontosan az energiaköltségek emelkedése okoz jelenleg problémákat sok vállalat számára, és nyomást gyakorol rájuk. Ez különösen az áram- és energiaintenzív, valamint gázfüggő termelést érinti. Számos vállalat kételkedik abban, hogy fenn tudják-e tartani a gyártást. Ezért az ügyfeleikre hárítják a növekvő költségeket – ennek következménye az élet minden területére kiható infláció.

Az Európai Központi Bank (EKB) által foganatosított ellenintézkedések egyike az alapkamatláb megemelése. Ez határozza meg azt a kamatot, amelyet egy banknak fizetnie kell, ha pénzt kölcsönöz a Központi Banktól. Az eredmény: A magánszemélyeknek és vállalatoknak nyújtott kölcsönök is megdrágulnak. Azoknak a vállalatoknak, amelyek szeretnének új gépeket vásárolni vagy a termelésüket bővíteni, így gyakrabban kisebb költségvetéssel kell gazdálkodniuk. A gép- és berendezésgyártó ipar ezért 2023-tól a megrendelések visszaesésével számol. Nincs tervezési biztonság, és ez találgatásokhoz vezet annak tekintetében, hogy hogyan alakul a helyzet a továbbiakban.

A növekvő költségek megnehezítik a beruházásokat és fokozzák a fizetésképtelenség veszélyét. Azonban a vállalatok az új gépek magas ára ellenére bővíthetik saját üzemüket, és így versenyképesek maradhatnak – mivel a használt gépek piacán jelenleg sokkal kevésbé borús a helyzet.

Az új beszerzés fenntartható alternatívája

Az új gépek árát erősen befolyásolják az energia és a nyersanyagok költségei. Ezek emelkedése negatív hatással van az értékesítésre. Ez kisebb mértékben érinti csak a használt gépeket. Egy használt gép árát a következő a következő tényezők határozzák meg: típus, gyártó, kor, kereslet és elérhetőség. Az ipari aukciósházak, mint a Surplex, és a szakértői vélemények specialistái, mint a Valuplex, olyan tapasztalt gépszakértőkkel rendelkeznek, akik a gépekre vonatkozó kiváló műszaki tudásukat használják fel ahhoz, hogy méltányosan és pontosan meghatározzák a használt gépek árát.
Itt egy adatok és tapasztalati értékek kombinációjára alapuló becslést alkalmaznak, és a gépek árainak sokéves ismerete mellett figyelembe veszik az árverési eredményekből származó árakat, valamint a különböző platformokon megjelenő kereskedői vagy internetes árakat.

Stabil érték a kiváló teljesítmény ellenében

Kai Prager, a Surplex becslési osztályának vezetője szerint a használt gépek árán gyakran megmutatkozik, hogyan működik jelenleg a piac, és milyen trendek ismerhetők fel. „Nemrég például nagyon nehéz volt olyan nagy gépeket értékesíteni, amelyek már kissé öregebbek voltak,” így Prager. „Ez egyes területeken ismét megváltozott.” A szokványos gépek mint pl. a CNC-gépek (esztergálás, maratás, csiszolás stb.) azonban továbbra is jó áron és gyakran kerülnek értékesítésre. Mivel a használt gépek számos előnyt kínálnak vásárlóik számára.

Ezek közvetlenül elérhetők, és jó minőségük ellenére jelentősebb olcsóbbak mint az új beszerzések. A használt gépek alapvetően megfelelő lehetőséget kínálnak a saját üzem fenntartható kialakításához. Mert így a gépeknek egy második életet kínálnak ahelyett, hogy a roncstelepen végeznék.

Azonban milyen hatással van a jelenlegi infláció a használt gépek piacára? Itt is jelentős áremelkedés várható, vagy a kis költségvetéssel rendelkező vállalatok továbbra is profitálhatnak ebből?

Használt gépekkel helytállni az infláció kockázataival szemben

„A használt gépek árát nem lehet a szokásos paraméter alapján meghatározni” nyilatkozza Kai Prager. Az infláció hatása használt gépek esetén nem mutatkozik meg közvetlenül, hanem némi késedelemmel követi az új gépek árának módosulásait.

„Olyan iparágakban, amelyekben a gazdasági körülmények miatt növekszik a kereslet, azokban az eladási árak növekedése is mutatkozik. Azonban messze nem a jelenlegi inflációs ráta mértékében.”
Prager azonban azzal számol, hogy az aktuális piaci helyzet megnövekedett kínálat és enyhén csökkenő leütési árak formájában fog megmutatkozni. Mivel minél több gépet kínálnak a piacon, annál alacsonyabb lesz a leütési ár. Tehát aktuálisan megérheti a vállalatok számára, hogy figyelemmel kövessék a használt gépek aukcióit, ha érdekeltek abban, hogy bővítsék saját gépparkjukat és így a növekvő infláció ellenére versenyképesek maradjanak. Itt segítséget nyújthat az olyan tapasztalt profival mint a Surplexszel való együttműködés. A Surplex ipari aukciósház használt gépek vásárlására és értékesítésére specializálódott, és hozzáértő támogatást nyújt az érdeklődőknek egy kézből, az első értékbecsléstől a szállításig.

Keresés
Bejelentkezés / Regisztráció
AUTOMATIZÁLÁS

Az elektromos megfogók elejtik a munkadarabot?

Lehet a vákuum is gazdaságos

Média Partnerek