Autóipari beszállítók: már itt vannak az első fizetésképtelenségek

2022. október 12., szerda, 14:02

Címkék: árverés aukció autóipar autóipari beszállító használt gép online platform online portál Surplex

Nehéz idők az autóipari beszállítók ágazata számára Fizetésképtelenségi hullám fenyeget? Vagy mégsem? És kit fog érinteni? Ezt nehéz előre megjósolni, mivel a fejlemények számos tényezőtől függnek. Bármilyen tragikus is: Minden fél hasznot húz a sikertelen cégeknél való kiárusításból. A vállalatok alacsony költséggel vásárolhatnak jó állapotú használt gépeket a gyártásukhoz, és a fizetésképtelenség gyorsan és a lehető legjövedelmezőbb módon rendezhető.

Annak ellenére, hogy Kína már régóta megelőzi Európát, az autóipar kulcsfontosságú a helyi jólét szempontjából. Közel 14 millió európai számára kínál munkát, és nagy politikai jelentősége miatt válságbiztosnak számít. Ennek ellenére a küszöbön álló fizetésképtelenségek özöne fenyeget – különösen a beszállítók körében. Különösen érintettek az olyan energiaigényes ágazatok, mint a fémfeldolgozás. Az egyik fél bánata, a másik öröme: A fizetésképtelen vállalatoktól való gépvásárlás optimális költség-haszon arányú befektetés.

Az energiaárak és az infláció rémképei

A kiszámíthatatlan áram- és energiaárak a fizetésképtelenségi hullám mellett szólnak. Az áremelések pontos alakulása még nem mindenki számára világos. Mivel még nem minden áram- és gázszolgáltató módosította már a szerződését. A növekvő gyártási költségek azonban megoszthatók a végfelhasználók, az autógyártók és a beszállítók között.

Az automatizált többorsós automata esztergagépekben több alkatrész behelyezése, megmunkálása és eltávolítása történik egyidejűleg. Ez a gép október 19-ig elérhető aukción. (© Surplex)

Az autógyártók eddig jelentős bevételekkel rendelkeztek, mivel a válság idején a magas árrésű modellek gyártására támaszkodtak, és az áremeléseket az ügyfeleikre tudják hárítani. Ami a szerződések újratárgyalását illeti, az autógyártók valószínűleg készen állnak a beszállítóikkal való tárgyalásra. Ha azonban jelentősen megnövekszik az infláció, az ügyfelek vásárlóereje csökkenni fog. Az autógyártók amerikai és európai eladási várakozásait az infláció mellett a kamatfordulat is mérsékli, mivel ezek rontják a vevők finanszírozási feltételeit, és tovább csökkentik azok fizetőképességét.

A német VDA felmérésében az autóipari beszállítók tíz százaléka nyilatkozott úgy, hogy már most pénzügyi nehézségekkel néz szembe. További egyharmaduk abból indul ki, hogy a pénzügyi nehézségek a következő hónapokban is folytatódnak. Az első beszállítók már az autóipari ellátási láncból való kilépésüket fontolgatják.

Viszont legalább a gáz nem játszik nagyon nagy szerepet az autóiparban. Csak a fényezés területén és az öntödékben nem áll rendelkezésre alternatíva. Más iparágak kedvezőbb energiaformákra támaszkodhatnak. A megújuló energiaforrásokra való átállás virágzik, ami ismét mutatja, hogy az autóipar a műszaki haladás úttörője és az is marad.

És kit fog érinteni?

Jelenleg tehát a villanyáram jelentősen megnövekedett ára jelenti a legnagyobb kihívást. Ez az autóipari beszállítók közül különösen az acél- és fémfeldolgozó ágazatokat érinti. Emellett az előtermékeik is megdrágultak és nehezebben elérhetővé váltak. Mivel az acél- és fémgyártók jelenleg visszafogják a termelésüket, és mérhetetlenül megemelik az áraikat. További fizetésképtelenségi szempont az autóipari beszállítók széles körben elterjedt vállalati mérete. Többségük középvállalkozás. És a kis- és középvállalkozásokat különösen fenyegeti a válság.

AA CNC vezérlésű marógépek alkalmazása elengedhetetlen az autógyártásban, hiszen csak így biztosítható a maximális pontosság nagy sorozatoknál. (© Andrey Armyagov / Shutterstock.com)

Fizetésképtelen precíziós alkatrész-beszállító

A fizetésképtelenség egy neves fémfeldolgozót is sújtott Baden-Württemberg tartományban, amely Bajorország mellett Németország autóipari fellegvára. Ezt követi több mint 1100 gép és üzemi berendezés értékesítése. Ennek során a fizetésképtelenségi ügyintézőt és az érintett bankokat a Surplex, a használt gépek ipari aukciós háza támogatja. A düsseldorfi székhelyű vállalat átfogó szolgáltatást kínál a csődvagyon értékesítésére, amely magában foglalja a globális értékesítést, az elszámolást, a szétszerelést, a szállítást és a vámkezelést. Ily módon a fizetésképtelenségi eljárás gyorsan és sikeresen lefolytatható.

Az autóipari beszállítók számára a telephely bezárása azt jelenti, hogy nagyon jól karbantartott berendezéseket kínálnak a használt gépek piacán. Ezek az esztergált és mart alkatrészek kis és nagy sorozatokban való gyártásának részei voltak, és a legnagyobb pontosságra és minőségre tervezték ezeket. A gépek kiváló minőségűek, jól karbantartottak, így válságbiztos befektetésarányos megtérülést kínálnak. A forgácsoló megmunkálási rendszereket az azokhoz csatlakozó utókezelési, felületmegmunkálási és a megfelelő mérési technológiai berendezések egészítik ki.

Miért érik meg a használt gépek?

Az autóipari beszállítók jelenleg nehéz időkkel néznek szembe, a beruházásokat azonban most nem szabad elhanyagolni. A költségoptimalizálás viszont itt az első helyen áll. A jövőbeli befektetéseket előtérbe helyezik úgy, hogy azok gyorsan megtérüljenek. Tehát ha egy autóipari beszállító fizetésképtelen, gépállományát azonnal felszámolják. Minden hátránnyal egy előny áll szemben: Ekkor a versenyképes autóipari beszállítók számára lehetőség nyílik használt gépek vásárlására. Új gépekhez hasonlítva a használt berendezések jelentősen olcsóbbak és azonnal elérhetők. Ezek lényeges tényezőket jelentenek a beruházások tervezése során.

Keresés
Bejelentkezés / Regisztráció
AUTOMATIZÁLÁS

Az elektromos megfogók elejtik a munkadarabot?

Lehet a vákuum is gazdaságos

Média Partnerek