A forradalom küszöbén

Jönnek az intelligens hegesztési technológiák – itt az új fogyóelektródás hegesztőgép platform

2013. november 26., kedd, 09:00

Címkék: fogyóelektródás hegesztő Fronius Froweld Kft. hegesztéstechnika ívhegesztés TPS/i

A Fronius radikálisan új, moduláris fogyóelektródás hegesztőgép platformja a TPS/i új korszak hajnalát jelenti a hegesztési technikában: a felhasználók az egyedileg testre szabható és fejleszthető berendezések előnyeit élvezhetik, amelyek intelligenciájuknak és széles körű kommunikációs funkcióiknak köszönhetik kiemelkedő jellemzőiket.

 
A berendezés segítségével nem csak egyszerűbben és gyorsabban tudják elvégezni a hegesztési feladatokat, hanem eredményesebben is. A köztes előnyök mellett a platform olyan alapot is szolgáltat, amelyre számos jövőbeni innovatív fejlesztés épül, így hosszú távon is biztos befektetést jelent a gépek tulajdonosai számára. Újat alkottak Ez, a hegesztéstechnika területén tett hatalmas lépés az egyik legnagyobb mértékű újítás gyümölcse a Fronius történetében. Annak érdekében, hogy ezt az  eredményt sikerre vigyék, a projektért felelős csapat arra irányította figyelmét, hogy a lehető legközelebb kerüljenek a tökéletes ív megvalósításához. Félre kellett tenniük a hagyományos gondolkodásmódot, mélyre ásni a cég tapasztalataiba, tudásbázisába, kiválasztaniuk a legjobbat, ami a felhasználók előnyére fordítható, és azt úttörő technológiákkal ötvözniük. Ennek eredményeképpen született meg a szigorúan moduláris felépítésű fogyóelektródás hegesztőgép platform, a TPS/i, amely már megfelel a felhasználók új igényeinek, és teljesítmény tekintetében új szintre emeli a hegesztéstechnikát.
 

A Fronius innovatív fogyóelektródás hegesztőgépének TPS/i platformja hosszú távon segíti a cégeket abban, hogy gyártási folyamataik termelékenységét biztos alapokra helyezhessék.

Szupergyors vezérlő és az előnyök

Az új platform a fejlesztés legelső fázisától kezdve előnyt jelent a felhasználó számára technológiai fejlesztéseinek és új funkcióinak köszönhetően. Ezek megoldást kínálnak az általánosan ismert problémákra, és lehetővé teszik a felhasználók számára a hegesztést egyértelműen kevesebb fröcskölés, stabilabb ív, jobb beolvadás és nagyobb hatékonyság mellett. Ugyanakkor nagymértékben leegyszerűsítik a gépek kezelését, és ezáltal a hegesztők munkáját is. Mindebben a TPS/i-be integrált  intelligencia játssza az egyik legfontosabb szerepet. A folyamatot vezérlő rendszer 2000-szer gyorsabb, mint az ezt megelőző generáció esetében volt, így jelentősen több információt képes begyűjteni az ívvel kapcsolatban, és ezeket minden eddiginél pontosabban tudja szabályozni. A rendszerelemeket, például a hegesztőpisztolyt vagy huzalelőtolót, illetve az adatokat az áramforrással összekapcsoló nagy sebességű busz („SpeedNet”) az elődeinél sokkal nagyobb sebességgel továbbítja, így rövid válaszidőt és gyors vezérlést és szabályozást garantál.
 

Így érhető el jobb eredmény

A Fronius mérnökei erre alapozva tovább optimalizálták a hegesztési folyamat egyes fázisait, és még szorosabb kapcsolatot létesítettek közöttük. A TSP/i például a legelső olyan rendszer, amely méri a pillanatnyi hőmérsékletet a huzalelektróda végénél, és ez alapján kiszámítja a szükséges (csökkentett) gyújtási energiát, majd ennek megfelelően szabályozza a hegesztőáram erősségét. Ezzel a módszerrel gyorsabban stabilizálható az ív. A hegesztési folyamat során a TPS/i-be integrált intelligencia a továbbfejlesztett vezéráramkörnek és a nagy sebességű motornak köszönhetően gyorsabban és pontosabban állítja be a huzalelőtolási sebességet a munkadarab megközelítése közben. További előnye a hegesztőnek, hogy az ívhossz nem változik, így a beolvadás is állandó. A szabályozható huzaladagoló segítségével még jobb eredmények érhetők el a hegesztési művelet végén: a hegesztőáram-erősség korlátozásával egyidejűleg a huzalelektróda is visszahúzódik, így hatékonyan megelőzhető a gömbképződés (ez egyéb esetekben elkerülhetetlen) a huzal és az ezzel járó fröcskölés az ív újragyújtása esetén. A hegesztési fázisok ilyen jellegű optimalizálása nem csak a standard, hanem az új hegesztési eljárásokat is támogatja, melyeket kizárólag a TPS/i modellbe integrált intelligencia és a nagy sebességű vezéráramkörök tesznek lehetővé. A rövid ívű LSC (Low Spatter Control) eljárást a folyamat kivételes stabilitása mellett az teszi még különlegessé, hogy kevésbé hajlamos a fröcskölésre, ami korábban elérhetetlen volt. A Fronius által kínált másik új eljárás a PMC (Pulse Multi Control), ami jelentős mértékben növeli az impulzushegesztés sebességét optimális cseppleválás mellett. Ezen felül a PMC eljárás határozottan kevesebb hőbevitellel jár.
 
A TPS/i gépekbe gyárilag beszerelt Ethernet-port segítségével a TPS/i családba tartozó
valamennyi berendezés hálózatba kapcsolható. Ennek köszönhetően a hegesztéstechnika
hatalmas lépést tett az intelligens gyártórendszerek megvalósításának irányába

Szoftveres szabadság

Külön említést érdemel, hogy a TPS/i platform felhasználói egyedi igényeiknek megfelelő hardver és szoftver kombinációt választhatnak, amit a későbbiek során szükség szerint lecserélhetnek vagy fejleszthetnek, ez biztosítja számukra a biztos befektetést. Például a modularizáció következetes megközelítése lehetővé teszi a felhasználó számára, hogy először csak egy gépet vásároljon rövid ívű hegesztéshez, majd a későbbiek során ugyanezt a gépet fejlessze tovább impulzushegesztéshez. A rendszer többféle eljárással is kompatibilis, így ha más eljárást is szeretnének alkalmazni, csak az adott eljáráshoz kapcsolódó rendszerkomponenseket kell kicserélni – az áramforrás, a huzaladagoló és az összekötő tömlők minden eljárásnál azonosak. A rendszer átalakítása után a szoftver módosítása, illetve frissítése az egyszerűséget testesíti meg: mindössze egy központi adatmásolási művelet szükséges ahhoz, hogy a szükséges szoftvert vagy annak legújabb verzióját biztosítsa a rendszerelemek számára. Új funkciókkal bővíthető a rendszerszoftver cseréje nélkül. 
 
A TPS/i platform intuitív és jól strukturált ember/gép irányította kezelőfelületének központi
eleme egy nagyméretű, 7” grafikus érintőképernyő. Ennek segítségével „kerülnek képbe”
a hegesztők munka közben, hiszen ez jeleníti meg a számukra fontos információkat grafikus
ábrák és egyszerű szöveges üzenetek formájában

Irányítás alatt a rendszer

A TPS/i nem csak magát a hegesztési folyamatot emeli új szintre, de interaktív lehetőségeit tekintve is új dimenziókat tár elénk. A masszív, 7” érintőképernyőn ábrák és egyszerű szöveg segítségével a felhasználó gyorsan és pontosan tájékozódhat a rendszer aktuális állapotáról. A felhasználó egyedi igényeinek megfelelően beállítható intuitív grafikus felhasználói felület segítségével a hegesztő irányítása alatt tarthatja a rendszert és elkerülheti a kezelői hibákat. A hegesztő rendszer/robot interakciót szintén jelentős mértékű fejlődés jellemzi: nem csak sokkal gyorsabb lett az adatok cseréje a robotvezérlővel, ami lehetővé teszi a robot stabilabb integrálását a hegesztő rendszerbe, de ez az adatátvitel a helyi körülményekhez is hozzáigazíthatóegy felhasználóbarát programozó eszköz segítségével, ami  nem igényel szakértői segítséget, és szintén a képernyőn jeleníthető meg.
 

Biztos befektetés hosszú távra

Az új TPS/i hegesztő platform eddig példátlan mértékű egyediséget, interaktív lehetőségeket és komoly fejlesztéseket biztosít a felhasználó számára. Mindezek segítségével igen összetett és változatos hegesztési feladatok gördülékeny, hatékony elvégzését is lehetővé teszi, folyamatosan változatlan, kiváló minőségben. A TPS/i-be integrált intelligencia és a folyamat elejétől a végéig jellemző modularitás stabil alapot biztosít a jövőbeni újításokhoz, így gondoskodva az elkövetkező éveket tekintve is biztos befektetésről.
 
www.froweld.hu
info@froweld.hu
Keresés
Bejelentkezés / Regisztráció
AUTOMATIZÁLÁS

Az elektromos megfogók elejtik a munkadarabot?

Lehet a vákuum is gazdaságos

Média Partnerek