Az SKF megsemmisített 15 tonna hamis csapágyat

2017. február 28., kedd, 18:03

Címkék: biztonság csapágy hamisítás karbantartás SKF üzemi biztonság

A 2009-ben kezdeményezett bírósági eljárás sikeres lezárását követően megközelítőleg 1 000 000 EUR piaci értékű hamis csapágyat semmisítettek meg Görögországban.

Görögországban nemrég fejeződött be az a bírósági eljárás, amelyet az SKF indított egy hamis csapágyakat értékesítő kereskedő ellen. Az eljárást az SKF 2009-ben kezdeményezte, miután összesen 15 tonna hamis SKF csapágyat foglaltak le egy razzia során Pireusz vonzáskörzetében egy olyan kereskedő raktárában, akivel az SKF nem állt üzleti kapcsolatban azokban az években. A görög bíróság hivatalosan is hamisnak nyilvánította a csapágyakat, és elrendelte azok megsemmisítését.

Az összesen 15 tonna tömegű 17 000 darab hamis csapágyat - melynek piaci értéke több mint 1 000 000 EUR - egy 2009-ben végrehajtott rajtaütés eredményeként foglalták le. Ezeket semmisítették meg most egy fém-újrahasznosító telepen Görögországban. A hamis csapágyakat fémhulladék-préssel zúzták össze, így biztosítva, hogy ne jelenjenek meg újra a piacon. 

A nem hivatalos kereskedő által Pireusz vonzáskörzetében értékesített hamis SKF csapágyak számos tengerhajózási vállalatot és több más iparágat is érintettek. A megvásárolni kívánt prémium minőségű termékek helyett kiszámíthatatlan minőségű és teljesítményű terméket kaptak.

„Nagyon örülünk, hogy hivatalosan is lezárták ezt az ügyet, és az eredmény pozitív lett mind az SKF, mind pedig a vevőink számára. Továbbra is folytatni fogjuk a harcot a hamis termékek és azok importőrei ellen Görögországban. Alapvető fontosságú számunkra, hogy megvédjük a vevőinket és üzleti tevékenységüket, valamint az SKF márka hírnevét.” - nyilatkozta Rania Patsiopoulos, az SKF Hellas S.A. vezérigazgatója.

Az SKF globális szinten aktív támogatásban részesíti a bűnüldöző szerveket a hamis SKF termékek kereskedelmének megfékezésében. Ez a kereskedelem illegális, és jelentős mértékű bírság kiszabását vagy börtönbüntetést von maga után.

„A vevők nem vásárolnak szándékosan hamis ipari termékeket - például csapágyakat -, ezért a hamisítás elleni küzdelem legcélravezetőbb módja a figyelemfelhívás. Az akaratlanul hamis terméket vásárló vevőket becsapják anyagilag, valamint kiteszik őket annak a kockázatnak, hogy a berendezéseik megsérülnek és költséges gépleállásokra kényszerülnek” - magyarázta Tina Åström, az SKF Csoport márkavédelemért felelős igazgatója.

A hamis termékek miatt bekövetkező anyagi kárt nehéz számszerűsíteni. Az elveszített értékesítések és a jó hírnév veszélyeztetése is egyértelműen a következmények közé tartozik. A hamis termékeket értékesítő kereskedők az anyagi kockázaton túl a saját hitelességüket és jó hírnevüket is kockára teszik.

Az SKF arra ösztönzi a vevőit, hogy gondosan válasszák meg az SKF termékek beszállítóit. A termékek eredetiségének biztosításához a legjobb megoldás az, ha közvetlenül az SKF szerződött partnereitől szerzik be az árut.

A hamis alkatrészeket beszerelő végfelhasználók járnak a legrosszabbul. Egy nemrég történt eset újra bebizonyította, hogy a gördülőcsapágyak meghibásodása jelentős károkat okozhat. Egy - a neve elhallgatását kérő - vevő így nyilatkozott: "100 000 EUR összeget költöttünk nagy méretű csapágyakra, amelyeket egy nem hivatalos beszállítótól vásároltunk. Sürgősen szükségünk volt a csapágyakra, és a beszállító vállalta az általunk megjelölt határidőt. A csapágyak már néhány hónap után meghibásodtak, pedig a várható üzemi élettartam több év lett volna. Költséges gépleállásokkal és a vevőinknek tett ígéreteink meghiúsulásával kellett szembenéznünk. Mindez elkerülhető lett volna, ha a beszerzés során nagyobb odafigyeléssel és óvatossággal járunk el. Nem fogjuk hagyni, hogy ez újra megtörténjen.”

A hamis csapágy megkülönböztetése az eredeti SKF csapágytól gyakran szakértelmet igényel. Azok a vevők, akik arra gyanakszanak, hogy hamis terméket vásároltak, az okostelefonokra kifejlesztett SKF Authenticate (SKF Hitelesítés) alkalmazás segítségével lefényképezhetik a gyanús termékeket és a fotót elküldhetik ellenőrzésre közvetlenül az SKF-nek. Az SKF Authenticate alkalmazás ingyenesen letölthető az Apple App Store vagy a Google Play áruházból, vagy a gyanús csapágyakról készült képek e-mailben is elküldhetők a genuine@skf.com e-mail címre.

A hamisítás minden márkás csapágyat érint. Az SKF a hamisítás által érintett más csapágygyártókkal karöltve dolgozik a probléma leküzdésén, és elindított egy hamisítás elleni figyelemfelkeltő kampányt a teljes iparágat képviselő Csapágyipari Világszövetség (WBA) égisze alatt. A kampány célja a vevők felvilágosítása a hamisítványokkal kapcsolatos kockázatokról és problémákról.

www.stopfakebearings.com

Keresés
Bejelentkezés / Regisztráció
BMW GROUP CAREERS IN MARCH

LAUNCH CONTROL SPECIALIST

BIG TEST STAND PLANNER - E/E TESTING (F/M/X)

PROCESS PLANNER - E/E TESTING (F/M/X)

QUALITY SPECIALIST DRIVETRAIN & DRIVING DYNAMICS (F/M/X)

QUALITY SPECIALIST ELECTRIC / ELECTRONICS (M/F/X)

Média Partnerek