Utat vágnak maguknak a váltólapkás szerszámok

Lehetnek-e alternatívák a kis átmérőjű, váltólapkás szerszámok a tömör keményfémekkel szemben?

2018. május 21., hétfő, 06:00

Címkék: esztergálás forgácsolás forgácsoló_szerszám fúrás ISCAR marás marószerszám precíziós szerszámok szerszám szerszámgeometria szerszámgyártás szerszámtechnika váltólapka

A tömör keményfém szerszámok dominanciája megkérdőjelezhetetlen az Ø 20 mm alatti mérettartományban. Eddig a váltólapkás szerszámok kevés sikerrel tudtak betörni ebbe az átmérőtartományba. Ehhez kapcsolódóan számos fontos tényező befolyásolja a tömör keményfém szerszámok megítélését, melyek miatt megbízhatóbbnak gondolják ezen szerszámokat.

A tömör keményfém szerszámok átmérőtűrése, összehasonlítva a váltólapkás szerszámokéval, különösen a kisebb átmérőjű szármarók esetében sokkal kedvezőbb. Ezekben a méretekben a rosszabb átmérőtűrés (amely nagyobb radiális ütést okozhat) jelentősen befolyásolhatja a szerszám élettartamát.

Egy váltólapkás szerszám szerszámtestből, cserélhető lapkákból és különböző mechanikus alkatrészekből áll, mint például csavarok és szorító ékek, amelyek biztosítják a lapka rögzítését a szerszámban. A szerszámátmérő csökkentésével a többi alkatrész méretének csökkentése is szükséges. Ez a lapkarögzítés meggyengüléséhez vezethet, és a szerszám elvesztheti ellenálló képességét a megmunkáló erőkkel szemben már normál körülmények között is. Ez jelentősen korlátozhatja az alkalmazhatóságot; további méretcsökkentés pedig a szerkezet teljes használhatatlanságát okozhatja.

A kis átmérőjű váltólapkás marók ára arányaiban gyakran magasabb, mint a nagyobb méretekben, amely egy további tényező a műszaki korlátok tekintetében.

A váltólapkás megoldás

A váltólapkás szerszámok számos előnnyel rendelkeznek, amelyek vonzóak lehetnek a felhasználók szemében. Sok esetben, például nagyoló megmunkálások során, amikor a vágóélek elkopnak, a váltólapkák cseréje révén azonnal tovább dolgozhatunk, így a megmunkálás gazdaságosabbá válik, az elhasznált tömör keményfém szerszám esetében ki kell vennünk azt, az újat pedig újra be kell mérnünk. Ráadásul váltólapkás szerszámok esetében nincs szükség újraélezésre és bevonatolásra, ami további idő- és erőráfordítással jár.

A szerszámgyártók jelentős fejlődést értek el a váltólapkás szerszámok megbízható kialakításában. Ennek eredményeképp a piaci szempontok alapján is versenyképesek lehetnek a tömör keményfém szerszámokkal szemben. Az ebben az irányban tett erőfeszítések már meghozták eredményüket, a cserélhető fejekkel, lapkákkal ellátott marók és fúrók megbízható alternatívát jelentenek a tömör keményfém szerszámokkal szemben.

Versenyképes teljesítmény

A cserélhető, tömör keményfém vágóélű szerszámok megjelenése jelentős szemléletváltást okozott a szerszámpiacon. Erre a legjobb példa az Iscar által kifejlesztett két szerszámcsalád: a Multi-Master marócsalád és a CHAMDRILL fúrócsalád.

A pontosság és a teljesítmény alapján az új szerszámok versenyképesek a tömör keményfémekkel szemben. A két termékcsalád sokfélesége, ahol a szerszámfej különböző szerszámtestekbe illeszthető, illetve ez fordítva is igaz, ahol egy szerszámtest is különböző szerszámfejekkel alkalmazható, lehetővé tesz több kombinációt, és csökkenti a raktárkészletet.

Mindezek mellett egy másik fontos szempont, hogy „nincs beállási idő” (teszi vonzóvá ezeket a termékeket), hiszen az elhasznált szerszám komplett cseréje szükségtelen, csak a fejet cseréljük, tehát nincs szükség bemérésre. Ez a metódus csökkenti a ciklusidőt, ezáltal a megmunkálás költségeit is. Viszont egy elhasznált tömör keményfém szerszám esetében ezek nem megkerülhető tevékenységek.

Ezzel a megoldással mindig keményfém vágóéllel rendelkező szerszámot kapunk, így biztosítva a keményfémek összes előnyét a felhasználók számára. Az előbbiekben említett átmérőtartományban a váltólapkás vagy cserélhető fejű szerszámok tervezése és gyártása megkülönböztetett figyelmet igényel. A MULTI-MASTER marófejek legkisebb átmérője 5 mm, a legkisebb Sumocham fúrófej pedig 6 mm, a MULTI-MASTER süllyesztővel kombinált központ fúrójának legkisebb ámérője csupán 1 mm.

A LOGIQ faktor

Az ISCAR közelmúltban indított LOGIQ kampányának keretében bemutatta a kis méretű váltólapkás szerszámait. A cég több termékcsaládot ajánl, melyeknél a szerszámok névleges átmérője 20 mm-ig terjed. Egy rövid áttekintés segít megérteni, hogy ezek a fejlesztések hogyan képesek áttörni a már ismert alkalmazhatósági korlátokat.

Az új, 8–16 mm átmérőjű, váltólapkás marószerszámok vonzzák a legnagyobb érdeklődést. Számos, közös jellemzőjük van: a szerszámok háromszög alakú, 3 vágóélű váltólapkákkal szerelhetőek, melyek stabil rögzítését különböző csavarok biztosítják. Ezek az újdonságok vállak marásához vagy nagy előtolású maráshoz alkalmazhatók, de horonymarásra is képesek. Viszont szót kell ejteni a különbségekről is. Amíg a HELI3MILL és a MICRO3FEED termékcsalád 10–16 mm-es átmérőben létezik, és a lapka klasszikus módon, furaton keresztül van rögzítve, addig a NANMILL és a NANFEED termékcsaládok egy új kialakításnak köszönhetően 8–10 mm átmérőben elérhetőek.

Ebben a kis átmérőtartományban a lapkán keresztüli rögzítés, ahogy korábban már említésre került, nem biztosít elfogadható megoldást. Az új tervezésnek köszönhetően a csavar más pozícióban helyezkedik el, és a csavar feje oldalról szorítja a lapkát a fészekbe, mintha ékes szorítást alkalmaznánk (1. kép). Ez megbízható és merev rögzítést tesz lehetővé, sokkal erősebbet, mint egy hagyományos furaton keresztüli rögzítés esetében, és mégis egyszerű és gyors lapkacserét biztosít.

Ezek az új szerszámcsaládok különösen hatékonyak lehetnek összetett, miniatűr munkadarabok, kis méretű zsebek megmunkálásánál az alábbi ipari szegmensekben: szerszám- és formagyártás, orvosieszköz- és műszergyártás.

Kis változás, nagy hatás

1 mm-es méretváltozás soknak vagy kevésnek számít? Kis átmérőjű váltólapkás szerszámok esetében ennyi változás már észrevehető különbséget eredményez. Ezért fontos megemlíteni, hogy az ISCAR új SUMOCHAM fúrófeje 5 mm-es átmérőben jelentős lépés a cserélhető fejű fúrók világában (2. kép).

Kis átmérőkben a váltólapkás szerszámok pontosságot és teljesítménybeli előnyöket kínálnak, s ezáltal versenyképes pozícióba kerülnek a hagyományos tömör keményfém szerszámokkal szemben. Ezek a szerszámok szó szerint utat vágnak maguknak a fémmegmunkálás különböző szegmenseibe – rövid időn belül az ipar megkerülhetetlen szereplőivé válnak.

ISCAR Hungary

www.iscar.hu

Keresés
Bejelentkezés / Regisztráció
Média Partnerek