Új szintre emelt örvénylő menetmarás

Alacsonyabb ciklusidők és szerszámköltségek

2019. május 29., szerda, 06:00

Címkék: HORN marás menetmaró precíziós szerszámok szerszám szerszámtechnika

Két új fejlesztést mutatott be a Paul Horn GmbH az örvénylő menetmarás terén a tavalyi AMB és IMTS szakkiállításokon. A JET-Whirling rendszer az első örvénylő menetmaró, amely belső hűtőközeg-ellátást tartalmaz. A W&F Werkzeugtechnik céggel együtt kifejlesztett megoldás optimális hűtést eredményez közvetlenül a vágóélen. A szintén újításnak számító High-Speed örvénylő menetmarás technológia nagyobb termelékenységet biztosít. Az eljárásban a sebességeket kifejezetten úgy szabályozták be, hogy az előesztergálás és a menetvágás egyetlen folyamatban párhuzamosan menjen végbe.

A JET-Whirling folyamat a Horn örvénylő menetvágás terén szerzett kompetenciáját hivatott bemutatni. A szerszám belső hűtőközeg-ellátó rendszerét a cég a W&F Werkzeugtechnik vállalattal együtt fejlesztette ki. A vágóélek közvetlen hűtése hosszú szerszámélettartam elérését teszi lehetővé. Stabil gyűrűkazettával kombinálva a rendszer kiváló felületi minőséget garantál. A homlok- és kúpos érintkező rendszer szabadalmaztatott W&F interfésze révén a gyűrűkazettát magas átállási pontosság jellemzi, és könnyen, mindössze három csavarral cserélhető. A belső hűtőközeg-ellátás csökkenti annak esélyét, hogy a forgács beragadjon a lapkák közé.

A gyűrűkazetta cseréje kevesebb mint egy percet vesz igénybe, ami 0,003 mm radiális és axiális ütés tűrés elérését teszi lehetővé. A maximális fordulatszám 8,000 rpm. A gyűrűkazetta S302 háromélű váltólapkákkal vagy 271-es típusú kétélű lapkákkal érhető el. A vágóélek 6, 9 és 12 mm átmérővel kaphatók. A gyűrűkazetta adaptálására szolgáló interfészek minden hosszesztergatípushoz elérhetők.

High-Speed örvénylő menetmarás

A Horn – az Index-Traub gépgyártóval együttműködve – a High-Speed örvénylő menetmarás terén is új technikát fejlesztett ki. Az eljárás az esztergálási és a menetmarási műveletek párhuzamos végrehajtásával jelentősen növeli a termelékenységet. Ezzel a technikával elég nagy sebesség érhető el ahhoz, hogy az esztergálás a menetmarás előtt végbemenjen. Az örvénylő menetmaró elé helyezett esztergaszerszám csökkenti azt az anyagmennyiséget, amit normál esetben a menetmarónak kellene leválasztania. Ez az eljárás a szerszám élettartamának megnövelésén túl jobb felületi minőséget is eredményez. A gyűrűkazetták nagyon hasonlítanak a hagyományos társaikhoz, az egyetlen különbség a vágólapkák geometriájában rejlik. Egyetlen vágószerszámmal előállíthatók egy- és több-bekezdésű menetek is.

Rendkívül termelékeny eljárás

Az örvénylő menetmarást az esetek többségében csavarmenetek előállítására használják. Ebben az alkalmazásban a nagy sebességgel forgó marófej egy lassan forgó munkadarabon mozog. A marófejet a csavar emelkedési szöge alapján állítják be. A munkadarabot tengelyirányban toljuk előre, a menetmaró ezáltal vágja ki a menetet. A menetminőség érdekében különös figyelmet kell fordítani a menetmaró pontosságára és felületi minőségére. A csontcsavarok esetében ezenkívül speciális anyagokat használnak annak biztosítására, hogy a test befogadja azokat. Ezek közé tartoznak a rozsdamentes acélok, a titán vagy a kobalt-króm ötvözetek, bár ezen anyagok hátránya a nehéz megmunkálhatóság. Ezért ezeknek az anyagoknak a minőségi forgácsolásához szakértelem és tapasztalat szükséges. Az alkalmazáshoz például többek között a keményfém alaptesteket, a bevonatokat és a vágóél-geometriákat is nagy figyelemmel kell megválasztani.

A JET és a High-Speed eljárás mellett más örvénylő menetmaró technológiák is szerepelnek a Horn kínálatában, melyek közül a leggyakrabban használt természetesen a standard örvénylő menetvágás. A marófej bármilyen örvénylő menetmaró egységhez csatlakoztatható. A marógyűrű és a vágólapkák gyorsabb cseréje érdekében a Horn moduláris rendszert fejlesztett ki. A precíziós interfésznek köszönhetően nincs szükség a marófej újbóli beállítására, miután kivettük a gépből. A távtartó gyűrűk emellett lehetővé teszik menetmaró különböző interfészekhez történő hozzáigazítását. A turbó örvénylő menetvágással garantált a magas termelékenység. A nagyoló, előforgácsoló és finiselő szerszámok közötti vágóosztás csökkenti a vágólapkák terhelését. Ennek eredményeként a rendszer alacsonyabb ciklusidők és szerszámköltségek mellett használható.

www.pHorn.hu

Keresés
Bejelentkezés / Regisztráció
Média Partnerek