Új leszúró geometria nagy előtolási értékekhez

2021. április 07., szerda, 06:00

Címkék: beszúrás forgácsolás forgácsolás forgácsoló_szerszám HORN leszúrás precíziós szerszámok szerszám szerszámtechnika

2019-ben a Horn az S100 leszúró rendszert új szerszámtartó-változatokkal bővítette ki az esztergaközpontokban végzett Y tengely menti leszúrásokhoz és beszúrásokhoz. A folyamat nagy teljesítményű leszúrást tesz lehetővé komoly forgácsolási értékekkel és ennek köszönhetően rövidebb megmunkálási idővel. Egy kompakt szerszámtartó révén ezenkívül nagy átmérőket is választhatunk, illetve szűkebb szélesség mellett is végezhetünk leszúrást. Az új geometria ezt a rendszert teszi teljessé.

A nagy előtolási értékkel történő leszúráshoz fejlesztette ki a Horn az S100 horonyrendszeren alapuló EH geometriát. A stabil vágóél f = 0,25–0,4 mm/ford tartományú előtolás-sebesség elérését teszi lehetővé beszúrás és leszúrás közben, ezáltal csökkenti az ezekhez a műveletekhez szükséges megmunkálási időt. A speciális geometria megbízható forgácseltávolítást eredményez. A nagy előtolási sebesség azonban stabil szerszámgépet feltételez a beszúrás és leszúrás műveleteihez, valamint a munkadarab biztonságos rögzítéséhez.

A Horn új EH geometriája megbízható forgácselvezetést és felügyeletet biztosít (Forrás: Horn/Sauermann)

A Horn azt javasolja, hogy 0,3 mm/fordulat előtolási sebességről az első 3-4 mm idejére csökkentsük az előtolás mértékét a megmunkálás során. A nagy stabilitás miatt az Y tengely menti leszúrásra és beszúrásra szolgáló szerszámtartók és -kazetták számítanak az elsődleges választásnak a nagy előtolási sebesség mellett végzett be- és leszúráshoz. A Horn kínálatában 3 mm és 4 mm szélességű egyélű váltólapkák szerepelnek.

Az új geometria különösen akkor hasznos, ha nagyobb átmérőjű munkadaraboknál kerül sor a leszúrásra, és nagy erőnyomatékok keletkeznek. A gépben rendelkezésre álló hely gyakran nem teszi lehetővé nagyobb keresztmetszetű szerszámok használatát. A lapka a szerszámtartóban történő új elrendezésével a vágási erőket a leszúró szerszám fő keresztmetszete nyeli el. Ez nagyobb merevséget kölcsönöz a szerszámtartó adott keresztmetszeténél, ami a lapka szélességének nagyobb előtolási sebesség elérését teszi lehetővé.

A nagy előtolási értékekkel végzett leszúráshoz fejlesztette ki a Horn az S100 leszúró rendszeren alapuló EH geometriát (Forrás: Horn/Sauermann)

Az erő a szerszám hosszirányában történő elvezetése keskenyebb szerszámtartók használatát teszi lehetővé ugyanazon rendszermerevség mellett. A modern esztergaközpontokban az új leszúró szerszámokkal végzett leszúrás a vágóerő egy részét az orsó középvonala mentén vezeti el, ami az egész rendszer nagyobb merevségét eredményezi.

www.phorn.hu

Keresés
Bejelentkezés / Regisztráció
TERMÉK + MEGOLDÁS

Magával ragadó film-, hangzás- és játékélmény? Hódít a Panasonic OLED-je

Média Partnerek