Megduplázódott a gyártási kapacitás

2020. szeptember 04., péntek, 11:10

Címkék: DMG MORI forgácsolás órásmesterség precíziós szerszámok sandvik szerszám szerszámtechnika

A luxuskarórákat gyártó brit Bremont maximálisan kiaknázta a Sandvik Coromant és a DMG MORI stratégiai együttműködésének előnyeit azzal, hogy kulcsrakész gyártócellát hozott létre gyártási kapacitásának megduplázásához.

​​​A luxuskarórákat gyártó Bremont Watch Company eddigi útja valódi brit sikertörténet. A Nick és Giles English testvérpár által 2002-ben alapított társaság a légi közlekedés számára tanúsított kronométerek gyártására szakosodott. Ezeket az órákat a gyártó saját székhelyén, az Egyesült Királyságban, az oxfordshire-beli Henley-on-Thamesben szerelik össze, és itt végzik el a minőségi és ütésállósági vizsgálatokat is. A fő alkatrészek, például a rozsdamentesacél hátlapokat és burkolatokat innen néhány percnyi autóútra gyártják.

A magas kereslet és a hat új óradizájn bevezetése miatt a Bremont gyártási kapacitását növelni kellett. Ennek eléréséhez a vállalat megvásárolt egy NTX 1000-et, a DMG MORI korszerű öttengelyes megmunkálóközpontját, amely a Sandvik Coromant szerszámcsomagjaival van felszerelve.

A projekt kivitelezése hat hónapot vett igénybe, magyarázza Mathew Bates, a Sandvik Coromant egyesült királyságbeli szerszámgép-megoldásaival foglalkozó csapat szerszámgép-beruházási szakembere. „Eredetileg is egy azonnal működőképes megoldással akartunk előállni” – magyarázza Bates. „A cél a kezdetektől fogva az volt, hogy már elsőre jól teljesítő megoldást kapjunk.”

Szoros együttműködésre volt szükség a DMG MORI alkalmazástechnikusaival a megfelelő szerszámok kiválasztásához.

„Tudtuk, hogy hat új órát kell gyártanunk”, mondta Bates. „Amint a rajzok készek voltak, találkoztunk a DMG MORI szakembereivel, hogy összeállítsuk a standard szerszámok listáját, és meghatározzuk a szükséges speciális szerszámokat.”

Integrált automatizálás a nap 24 órájában

A DMG MORI NTX 1000 38 Coromant Capto® szerszámhoz használható tárral rendelkezik, és a kapacitás 76 szerszámra növelhető. Az eszterga- és marógép alkalmas egyidejűleg 5 tengelyes esztergálásra és nagysebességű marásra.

A rúdberakónak köszönhetően a gép éjjel-nappal képes gépkezelői beavatkozás nélkül különféle rozsdamentesacél alkatrészeket gyártani.

Minden egyetlen forrásból – szerszámok, gépek, automatizálás és programozás

Még a gép telepítése előtt, Frederick Shortt, a DMG MORI alkalmazástechnikusa és fejlesztői csapata létrehozta és szimulálta a numerikus vezérlési (NC) programokat a Vericut számítógépes támogatású gyártási (CAM) rendszerrel.

„A Sandvik Coromanttal együtt minden programot úgy optimalizáltunk, hogy a lehető legkevesebb szerszámra legyen szükség”, mondta Shortt.

Más szavakkal, a Bremontnak csak azt kellett megvásárolnia, amire tényleg szüksége volt. Mivel mindez a telepítés előtt történt, a Bremont már az első napon megkezdhette a gyártást.

„Ez a közös optimalizálás azt jelentette, hogy a fogakkal kapcsolatos minden problémákat minimálisra csökkentették, és a beruházás gyorsan megtérült a Bremont számára”, mondta el James Rhys-Davies, a Sandvik Coromant észak-európai stratégiai kapcsolati igazgatója.

„Az ilyen kulcsrakész megoldások iránti igény folyamatosan növekedni fog. Bár az előzetes költségek néha kissé magasabbak, a gyors befektetésmegtérülés (ROI) és a gépek rendelkezésre állásának maximalizálása nagyon vonzóvá teszi az ilyen kulcsrakész gyártócellákat, mivel az alkatrészenkénti költség általában sokkal alacsonyabb.”

Tűrések 3 és 5 mikrométer (μm) között

Az új gép telepítését követően a Bremont pontosan a terveknek megfelelően azonnal hozzákezdhetett a karórákban használt alkatrészek gyártásához. Malcolm Kent, a Bremont gyártási igazgatója rendkívül elégedett volt az eredményekkel.

„Meglepett minket, hogy milyen gyorsan és kiváló minőségben tudjuk mostantól előállítani az egyes alkatrészeket”, mondta. „Nagyon összetett alkatrészeket gyártunk 3–5 μm-es tűréshatárokkal, ahol a minőség és a pontosság kiemelkedően fontos. Az NTX 1000-nek és a Sandvik Coromant szerszámainak köszönhetően a folyamatok teljesen problémamentesek.

Bates hozzátette: „A Sandvik Coromant és a DMG MORI közötti együttműködésnek köszönhetően az NTX 1000-en már az első napon el lehetett indítani a gyártást.”

www.sandvik.coromant.com

Keresés
Bejelentkezés / Regisztráció
Média Partnerek