DLC-bevonattal ellátott normáliák a modern szerszám- és formagyártásban

A magasabb termelékenység által gyorsan megtérül a beruházás

2018. november 27., kedd, 06:00

Címkék: bevonat bevonattechnika dlc Meusburger normália precíziós szerszámok szerszám szerszámtechnika

A modern szerszám- és formagyártás nehezen képzelhető el amorf felépítésű (gyémántszerű, vagy DLC) szénatomokkal bevonatolt alkatrészek nélkül. De mi olyan jó ebben a bevonattípusban? Példákon keresztül mutatjuk be a DLC-bevonatolt normáliák egyértelmű előnyeit és felhasználási lehetőségeit.

A fröccsöntési folyamatban különösen sok DLC-bevonatolt mozgó alkatrész vesz részt. Beszélhetünk vezetőoszlopok, csúszóelemek vagy kilökők csúszófelületeiről, a DLC-bevonat csökkenti mind a kopást, mind a korróziót, és jelentősen jobb szárazon futási vagy vészműködési tulajdonságokat biztosít. Ennek következtében a hosszabb élettartam kisebb karbantartási igénnyel párosul, ami egyértelmű előnyökkel jár a termelékenység növeléséhez.

A DLC-bevonat összetétele és jellemzői

A nagyrészt szénatomokból álló bevonat ragasztóanyagból és gyémántkeménységű szénbevonatból képződik.

  • A DLC-bevonat vastagsága: ~2 μm
  • Keménység: ~3 000 HV
  • Szín: sötétszürke
  • Működési hőmérséklet: max. 350 °C
  • Acélsúrlódási tényező: 0,1–0,15
  • Bevonatolási hőmérséklet: <180 °C

Alkalmazási területek a DLC-bevonatolt Meusburger standard szerszámokhoz

Vezető és központosító egységek

A vezető és különösen a központosító elemek a súrlódás miatt nagymértékű kopásnak vannak kitéve a forma nyitása és zárása során. A kiemelkedő csúszási tulajdonságokkal rendelkező DLC-bevonat minimálisra csökkenti a tapadásból eredő kopást. Mindez meghosszabbítja a kenési intervallumokat, és hosszabb élettartamot biztosít a forma számára.

Csúszka elemek

Az üreghez közeli kenés gyakran zsírmaradványok képződéséhez vezet a műanyag alkatrészekben. A DLC-bevonattal ellátott csúszófelületek kiváló szárazon futási tulajdonságainak köszönhetően ezen területek kenése teljes mértékben elhagyható.

Kilökők

A gyakran korlátozott hozzáférhetőség miatt a kilökők kenése sokszor meglehetősen időigényes és unalmas, ami a kenés elmaradásához és végső soron a kilökők rendellenes működéséhez vezethet. A DLC-bevonatolt kilökők kiváló szárazon futási tulajdonságaival és magas korrózióállóságával ez a probléma kiküszöbölhető. A szerszámok ideálisak tisztatérben történő használatra is.

Alkatrészek formából eltávolításhoz

A kapcsolóelemek a reteszzáron fellépő mechanikai igényeinek kiválóan megfelel a DLC-bevonat, még hosszabb élettartamot biztosítva a szerszámnak. A DLC-bevonattal ellátott csúszóelemekkel a kétfokozatú kilökőegységek kenésére szolgáló karbantartási intervallumok 100 000 löketről 300 000-re emelkedtek.

Következtetésünk: a DLC-bevonatolt normáliák ugyan valamivel drágábbak, de a beruházás a magasabb termelékenység által gyorsan megtérül.

www.meusburger.com

Keresés
Bejelentkezés / Regisztráció
Média Partnerek