Biztonságos megmunkálás szívós felületeken

A Sandvik Coromant új esztergálási minőségeket vezet be a hőálló szuperötvözetekhez

2021. május 24., hétfő, 17:39

Címkék: fémeggmunkálás forgácsolás lapka precíziós szerszámok sandvik szerszám szerszámtechnika

A Sandvik Coromant két új, kifejezetten hőálló szuperötvözet (HRSA) anyagok megmunkálására tervezett esztergálási minőséget mutatott be. Az S205 esztergálási minőséget simításhoz és elősimításhoz, a CC6165 kerámia minőséget a nagyolás és az elősimítás közötti alkalmazásokhoz tervezték, a HRSA-k nehéz felületeinek megmunkálására.

A HRSA-kat jellemzően olyan repülőgép-alkatrészekhez használják, amelyek extrém teljesítményigényűek. Magas hőmérsékleten való nagy szilárdságuk azt jelenti, hogy az anyagok intenzív hőhatás esetén is meg tudják őrizni keménységüket. Az alacsonyabb károsanyag-kibocsátás, a nagyobb üzemanyag-hatékonyság és a nagyobb teljesítménysűrűség iránti igény a közlekedésben és az energetikában különösen értékessé teszi a HRSA anyagokat ezekben az alkalmazásokban.

Mivel a HRSA-anyagok kohászatilag nagy szilárdságúak 1000 °C-os hőmérsékletig, a megmunkálásuk során keletkező feszültségek nagyok. Ezeknek a nikkel-, vas- és kobaltalapú szuperötvözeteknek azon egyedülálló képessége, hogy alapfémjük olvadáspontja közelében teljesítsenek, általában rossz megmunkálhatóságot eredményez.

A Sandvik Coromant új esztergálási minőségeit ezekre a megmunkálási kihívásokra optimalizálták. A repülőgép-hajtóművek alkatrészeinek utolsó megmunkálási fázisához kifejlesztett S205 egy kémiai gőzbevonatolással (CVD) előállított anyag, amely nagyobb forgácsolási sebességgel növeli a termelékenységet az elősimító és simító alkalmazásokban.

A magas kopásállóságot és hosszú szerszáméltartamot biztosító második generációs Inveio® bevonattal bevont, utókezelési technológia az S205 lapkát a mechanikai tulajdonságok módosításával erősíti. Az Inveio® technológia a lapka körül sűrűn elhelyezkedő, egyirányú kristályokat képez, amelyek erős védőgátat képeznek, miközben maximális hővédelmet nyújtanak a kráteres kopás és a hátlap kopásállóságának javítása érdekében.

Az S205 ideális öregített nikkelalapú anyagok és előmegmunkált felületek, illetve olyan alkatrészek megmunkálásához, mint a repülőgépmotorok turbinakerekei, gyűrűi és tengelyei, és 30-50%-kal nagyobb forgácsolási sebességgel büszkélkedhet, mint a konkurens HRSA esztergálási minőségek, anélkül, hogy a szerszám éltartama csökkenne.

A CC6165 esztergálási minőség kiváló ellenálló-képességet is biztosít. A SiAION kerámiából, a magas hőmérsékleten nagy szilárdságú, magas hőmérsékletű tűzálló anyagok speciális osztályából készült CC6165-öt nagyoláshoz és középfázisú megmunkáláshoz, valamint profil- és általános esztergálási alkalmazásokhoz optimalizálták.

Az S205-höz hasonlóan a CC6165-tel megmunkált tipikus alkatrészek a turbinakerekek, az öntvénygyűrűk és a szelepek.

Elődjét, a Sandvik Coromant CC6160 esztergálási minőségét követve a CC6165 javított élvonali szívóssággal rendelkezik, amely a nagyobb igénybevételt jelentő HRSA felületek biztonságos megmunkálását teszi lehetővé. Emellett nagyobb fémeltávolítási arányt tesz lehetővé, ami hozzájárul a termelékenység növeléséhez és az alkatrészenkénti költségek csökkentéséhez.

„Míg a CC6160-as minőség az első számú választás az előmunkált HRSA-k stabil körülmények között történő nagyolásához és elősimításához, addig az új CC6165-ös minőség képes megfelelni a nehezebben megmunkálható felületek igényeinek is” – magyarázta Rolf Olofsson, a Sandvik Coromant termékmenedzsere.

„A CC6165-öt és az S205-öt úgy fejlesztettük ki, hogy segítsen a megmunkálóknak leküzdeni a HRSA-kkal kapcsolatos nehézségeket, hogy a lehető legtöbbet hozhassák ki az anyagok egyedülálló előnyeiből. Valójában az elemzések 210%-os szerszáméltartam-növekedést mutattak ki, amikor az S205-öt használták egy öregített Inconel tesztrúd megmunkálásához, összehasonlítva egy konkurens szerszámmal kapott eredményekkel.”

Az S205 bevezető választéka 36 terméket tartalmaz, és 2021 tavaszán továbbiakkal bővül. A CC6165 kerámiaminőség többféle választékban is kapható, hogy megfeleljen a különböző iparágak és anyagok igényeinek.

www.sandvik.coromant.com

Keresés
Bejelentkezés / Regisztráció
ÉLELMISZER-BIZTONSÁG
Média Partnerek