A szerszámmenedzsment forradalmasítása

A Sandvik Machining Solutions és partnere, a TDM Systems vezető szerepre tör a szerszámmenedzsment modernizálásában

2017. november 27., hétfő, 06:00

Címkék: felhő felhőalapú szolgáltatás felhőalkalmazás gyártásoptimalizálás sandvik szerszám szerszámtechnika TDM

Az EMO Hannover kiállítás ideje alatt mutatkozott be a Sandvik Machining Solutions leányvállalataként működő TDM Systems felhőalapú szerszáméletciklus-menedzsment megoldása. A TDM Cloud Line lehetővé teszi a gyártók számára a szerszámadatok gyors letöltését és azok forgácsolásban történő használatát.

„A TDM Cloud Line bevezetése mérföldkőnek számít a szerszámmenedzsment digitális átalakításában – jelentette ki Hugo Nordell, a Sandvik Machining Solutions digitális megoldásokért felelős igazgatója. – A felhőalapú megoldás lehetővé teszi a megmunkálás felgyorsítását, a különböző szerszámok szimulációját és a gyártás pontos és átfogó szerszámadatok alapján történő biztonságos megtervezését.”

A TDM Cloud Line alapja a tavasszal bevezetett TDM 2017 Global Line. A felhőalapú megoldás legfontosabb előnye, hogy a felhasználók több ezer szerszám adatait tölthetik le és kezelhetik anélkül, hogy megvásárolnák azokat. A gyártók alternatív szerszámokat tesztelhetnek a terméktervezés folyamata során, és kiválaszthatják az optimális megoldást az adott dizájnhoz. Mindeddig csak a szerszámgyártók által rendelkezésre bocsátott adatok álltak rendelkezésre, minőségben és részletességben meglehetős változatossággal. A TDM felhőből származó adatok azonban bárhol rendelkezésre állnak, és azonnal használhatók a virtuális forgácsolási folyamatban.

„A digitális fejlesztési folyamat sokszor az adatok terén jelentkező hiányosságok miatt nem valósulhat meg – mondta Peter Schneck, a TDM Systems vezérigazgatója. – A szerszámadatok minősége és rendelkezésre állása kulcsfontosságú a fémmegmunkálást végző vállalkozások sikeréhez. Felhőalapú megoldásunk a digitális átalakítás kezdetét jelzi. A digitalizálás a szerszáméletciklus-menedzsment valamennyi elemét forradalmasítja – a kiválasztástól az újrafeldolgozásig.”

Szerszám-összeállítás a TDM Cloud Line-ban – gyors és intuitív

A Sandvik Machining Solutions és a TDM Systems olyan innovatív megoldást kínál, amely új szintre emeli a szerszáméletciklus-menedzsmentet. A TDM Cloud Line előnyei dióhéjban:

 • A saját eszközadatbázis egyszerű beállítása
 • Optimálisan előkészített, tesztelt és átfogó szerszámadatok az azonnali, intuitív használathoz
 • Pontos CAM-adatok rendelkezésre bocsátása
 • Gyártófüggetlen szerszám-összeállítás
 • Statisztikai kiértékelés
 • Egyértelműen strukturált és egyénileg konfigurálható felhasználói felület
 • Felhőalapú, bárhol és bármikor elérhető megoldás

A TDM Cloud Line az EMO Hannover kiállításon mutatkozott be a nagyközönség előtt, a vállalkozó kedvű ügyfelek pedig idén ősztől tesztelik a szoftvert. A szoftverről Jenny Hörnlund, a SANDVIK Machining Solutions értékesítési és marketingigazgatója külön is beszélt a TechMonitornak.

Léteznek megoldások a forgácsolási folyamat biztonságának javítására is?

Jenny Hörnlund: A megmunkálás biztonságát számos tényező befolyásolja, ilyenek például a gépkezelő képzettsége és tapasztalata, a munkadarab és a szerszámok kezelése, vagy a folyamat megválasztása. Az ütközésvédelem vagy a robotizálás mind a gép, mind a gépkezelő épségét óvja. Hogy egy példát is említsek: a Sandvik Coromant olyan folyamatfelügyeleti rendszereket is kínál, amelyek több megoldást kínálnak a folyamatbiztonság javításához: a szerszámtörés észleléséhez, az ütközésvédelemhez vagy az orsó állapotának figyeléséhez.

Már évek óta léteznek megoldások szerszámmenedzsmentre. Mi a forradalmi a TDM Cloud Line-ban?

Valóban, számos megoldás elérhető a piacon szerszámadat-menedzsmenthez. Számos ügyfelet látogattunk végig az elmúlt hónapokban, hogy megértsük a működésüket. Arra koncentráltunk, hogy megoldjuk a szerszámadatokhoz kapcsolódó problémáikat. A TDM Cloud Line az egyetlen olyan termék a piacon, amely a célra fókuszáló adatokat képes szolgáltatni. Használatával nagyon könnyű a saját szerszámlista digitalizálása és azok az alkalmazásnak megfelelő adatokhoz történő igazítása. Garantált továbbá, hogy az adat helyes, és azonnal felhasználható a CAM-rendszerben a programozás során.

Mit jelent a statisztikai kiértékelés?

Meg kell különböztetnünk az analízis két fajtáját. A TDM Cloud Line alkalmazásban olyan statisztikát jelenítünk meg, ami a szerszámok a műhelyben történő használatáról szól. A vállalkozások sokszor pontosan tudják, hogy mit vásárolnak, de azt nem, hogy mit használnak. Információt biztosítunk arról, hogy mely szerszámokat használják ténylegesen, mely komponensek szerepelnek együtt a leggyakrabban, milyen elemeket állítanak össze ezen komponensekhez, mely gépekhez kapcsolható mindez stb. Alapvető, de nagyon hasznos a felhasználók számára.

Évek óta létezik az a statisztikai módszer is, ami megjósolja vagy megbecsüli a megmunkálási folyamat bizonyos viselkedését. Az ütközésvédelemben például valós 3D szerszám-összeállítási modell vagy virtuális gépi szimulációs platform hozható létre, és meghatározhatók a szerszám billenőszögei vagy a szerszámpályák. A forgácsolószerszám különböző terhelési szinteken mért fizikai viselkedése alapján a szerszámhiba is meghatározható. A szerszámkopás és -törés becslése próbák és empirikus adatok alapján történik. Mindazonáltal a megmunkálási környezetben telepített folyamatfigyelő rendszerek javítják a statisztikai modellek megbízhatóságát azáltal, hogy több adathoz férnek hozzá, figyelembe veszik például az anyag vagy más folyamatparaméterek változását. Ez a fajta statisztikai kiértékelés még nem áll rendelkezésre a TDM Cloud Line-ban, de vizsgáljuk a bevezetésének lehetőségeit.

A felhőalapú megoldások sokszor vetnek fel kiberbiztonsági kérdéseket. Van ezekre megnyugtató válasz?

Számos előnye van a felhőalapú megoldásoknak a kkv-k számára is. Nincs szükség integrációra és telepítésre, minden ügyfelünknek saját, más ügyfelektől teljesen elválasztott helyet biztosíthatunk. Alkalmazásunk olyan technológiákra támaszkodik, mint például a Microsoft, amely komoly kompetenciával rendelkezik a kiberbiztonság terén. Ez egy nagyon fontos téma, hiszen az ügyfelek biztonságban kell hogy tudják az adataikat. Idekapcsolódik, hogy az alkalmazás az adatokat helyben, az ügyfél eszközén tárolja, így ha nem elérhető a hálózat, a könyvtárban megtalálható szerszámokkal akkor is tovább dolgozhatunk.

Egyre keményebb, komplexebb anyagok és bonyolult szerkezetek bukkannak fel a forgácsolásban. Létezik megoldás a jövőorientált folyamatokhoz is?

Ez a téma folyamatosan a középpontban van. A Sandvik Machining Solutions folyamatosan fejleszti a fémes és nemfémes kompozitok, hőálló anyagok, titánt vagy acélt tartalmazó könnyűszerkezetes struktúrák forgácsolószerszámait és megmunkálási stratégiáit. A megoldási stratégiánk magába foglalja a folyamat megtervezését, az optimális gépek és berendezések kiválasztását, valamint a megfelelő szerszám- és géphasználatot.

A forgácsolási folyamat biztonsága számos tényezőtől függ. Az alkalmazás minden szempontot képes megvizsgálni az optimális szerszám kiválasztásához?

A folyamatfelügyeletre vonatkozó megoldásunk számos ilyen szempontot már tartalmaz, többet pedig fokozatosan vezetünk majd be. Néhány már létező megoldás:

 • A gép állapotfelügyelete figyelembe veszi az orsó viselkedésének időbeli változását
 • A szerszámfelügyelet érzékeli a törést, így elkerülhető a munkadarab és az orsó károsodása
 • Az ütközésvédelem megvédi a gépet az üközés előtti vészleállással
 • A terhelésfelügyelet a maximális orsóterhelést felügyeli az orsó károsodásának elkerülése érdekében

www.tdmsystems.com

Keresés
Bejelentkezés / Regisztráció
Média Partnerek