A norelem nagy nyomatékkal terhelhető szabványméretű bordástengelyei és bordásagyai

2020. november 23., hétfő, 18:56

Címkék: gépgyártás norelem normália normáliák szabványosítás szerszám szerszámtechnika

A nagy nyomatékot átvivő és emellett axiális elmozdulást végző alkalmazásokhoz a mérnökök mostantól norelem szabványméretekben és -anyagokban elérhető bordástengelyeit és bordásagyait is betervezhetik.

A bordástengelyeket a bordásagyakkal kombinálva alakzáró kapcsolatokat hozhatunk létre, amelyek nagy nyomatékok továbbítására szolgálnak egyidejű tengelyirányú elmozdulás mellett. A forgómozgás átadásának alternatív eszközeiként használt ék-ékpályás megoldáshoz képest a bordás csatlakozások egyenlően elosztott terhelést biztosítanak a bordák oldalán. Ez a megosztott terhelés hosszabb fáradási élettartamot biztosít, mint egy ék-ékpályás hajtásrendszer.

A maximális sokoldalúság és alkalmazhatóság érdekében norelem gépelemei egyenes, párhuzamos bordaoldalakkal rendelkeznek, a fő méreteik pedig megfelelnek a DIN ISO 14 (korábban DIN 5463) szabványnak, amit a leggyakrabban alkalmaznak a bordástengelyek és bordásagyak esetében.

"A mérnökök gyakran kerülnek szembe olyan esetekkel, ahol nagy nyomatékátvitelre van szükség, például szerszámgépekben vagy hajtóművekben, illetve mezőgazdasági gépekben - mondta Marcus Schneck, a norelem ügyvezető igazgatója. - A bordástengelyek és bordásagyak ideális megoldásnak számítanak ezekben az alkalmazásokban. norelem termékválasztékában szabványos méretekben és anyagtípusokban találhatók meg ezek a termékek a mérnökök igényeinek megfelelően."

A bordástengelyek hidegen húzott C45 minőségű acélból vagy 1.4301 típusú (más néven 304-es jelzésű) rozsdamentes acélból készülnek. A hideghúzásos eljárás a tengelyeknek nagy szakítószilárdságot és sima, fémtiszta felületet biztosít.

A szintén C45 acélból vagy 1.4301 rozsdamentes acélból, valamint RG7 típusú vörösöntvényből készült bordásagyak pedig karimával vagy anélkül is kaphatók.

Ezen gépelemek norelem THE BIG GREEN BOOK termékkatalógusában is megtalálhatók. Az adatlapok és a CAD-modellek online érhetők el, a tengelyek és az agyak pedig közvetlenül megrendelhetők a norelem webáruházában.

www.norelem.hu

Keresés
Bejelentkezés / Regisztráció
TERMÉK + MEGOLDÁS

Magával ragadó film-, hangzás- és játékélmény? Hódít a Panasonic OLED-je

Média Partnerek