A megfelelő hőkezelés az ön sikerének kulcsa

Az anyag belső feszültségeinek minimálisra csökkentése minimalizálja a gépek és szerszámok terhelését

2019. február 08., péntek, 06:00

Címkék: hőkezelés lemezmegmunkálás Meusburger normália normáliák precíziós szerszámok szerszám szerszámtechnika

Nem minden feszültségcsökkentés azonos – csak a hőkezelési folyamat megfelelő végrehajtása biztosítja végezetül a kívánt eredményt. Ezért használja a Meusburger mintegy 30 éve a saját kemencéit.

Mivel már a durvalemez minősége döntő jelentőségű a lapok és hasábok továbbfeldolgozásához, így a Meusburger magas követelményeket támaszt az acélgyártók számára. Jobb kétszer, mint egyszer se, így a durvalemezek minőségét házon belül spektrométeres analízissel, valamint szilárdsági vizsgálattal ellenőrizzük. Mert csak neves acélműből származó, kifogástalan acél megy át a Meusburger minőségvizsgálatán és kerül be a saját lágyítókemencéi egyikébe. Ezek összkapacitása napi 240 tonna.

Nyugalomban fekszik az erő

Már a durvalemezek előállítása során – például hengerlésnél – feszültségek keletkeznek az anyagban. Annak érdekében, hogy ezeket minimumra csökkentsék, a durvalemezek ellenőrzött hevítése és a megfelelő, kb. 580 °C-os tartási idő mellett, mindenekelőtt az egyenletes lehűtés döntő jelentőségű. A Meusburgernél a teljes hőkezelési folyamat, amely 24 órán keresztül tart, zárt kemencében történik. Hiszen csak a megfelelően végrehajtott feszültségcsökkentéssel akadályozhatók meg a hőmérésklet-különbségek és ezáltal újabb feszültségek kialakulása. Ugyanakkor az anyagszerkezet és a mechanikai szilárdság nem változik.

Kisebb kopás, nagyobb kapacitás

A durvalemezek pontos ellenőrzésétől a tökéletesen végrehajtott feszültségcsökkentésen át vezet az út a Meusburger-termékek vetemedésszegény továbbfeldolgozásához. Az anyag belső feszültségei minimálisra csökkenthetők. Ez csökkenti a gépek és szerszámok terhelését, javítja a felületi minőséget, és csökkenti a szerszámtörés kockázatát. Így a tűrések könnyebben betarthatók a nagyolás során. Az alacsony vetemedés azt is biztosítja, hogy kevesebb utómunkálásra legyen szükség, valamint csökkenti a forgácsolószerszámok kopását. Ezenkívül a korábbi feszültségcsökkentési eljárásnak köszönhetően a méret- és alakváltozások csökkennek a későbbi hőkezelési folyamatoknál.

Az így kapott rövidebb megmunkálási idő és a hosszabb szerszámélettartam szabad kapacitást teremt más feladatokhoz. Ez csökkenti az átfutási időket, ami költségmegtakarítást eredményez, és így hosszú távú versenyelőnyt biztosít.

www.meusburger.com

Keresés
Bejelentkezés / Regisztráció
Média Partnerek