3D nyomtatás a szerszám- és formagyártásban

A TruPrint 1000 3D nyomtató ideális belépő a 3D nyomtatás kompetenciájának elsajátításához

2019. augusztus 06., kedd, 06:00

Címkék: 3D nyomtatás additív gyártás forma formagyártás ipari 3d nyomtató szerszám szerszámgyártás szerszámtechnika Trumpf

Május 21–24. között a stuttgarti Molding Expo szakvásáron mutatta be a TRUMPF a szerszám- és formagyártó vállalkozások számára a 3D nyomtatásban rejlő potenciált. Az additív gyártás egyik legnagyobb előnye, hogy alkalmazásával háló alakú hűtéssel készíthetők el a szerszámok. Az ilyen eljárással előállított szerszámok a gyártási folyamat során keletkező hőt közvetlenül a hőforrásnál oszlatják szét. Ez csökkenti a ciklusidőt és javítja a gyártott alkatrészek minőségét.

A hő a forrásnál történő szétoszlatása

A fröccsöntéssel vagy öntési eljárással végzett alkatrészgyártás hőt termel. A hő eloszlatása érdekében a gyártók hűtőcsatornákkal látják el az öntőformákat, amelyek segítenek a hőmérsékletprofil stabilizálásában, és megakadályozzák az alkatrész deformációját, valamint az ehhez hasonló gyártási hibákat. A hagyományos gyártási eljárások – például a marás – azonban gyorsan eljutnak teljesítőképességük határáig, ha a csatornák létrehozásáról van szó. „A korlátok főleg a komplex geometriák esetében válnak szembetűnővé: nem vihetjük a fúrót a megfelelő helyre, mert sarkosan nem tudunk fúrni – magyarázta Marc Dimter, a TRUMPF szerszám- és formagyártásért felelős üzletágvezetője. – A 3D nyomtatók ezzel szemben rétegről rétegre építik fel a formát, ami lehetővé teszi a szerszámfallal szinte párhuzamosan futó hűtőcsatornák kialakítását. Az ebből eredő hatalmas előny a ciklusidő csökkenése, ami a szerszám gyorsabb hűtéséből ered. Sok esetben a minőség is javítható, mert az alkatrészek kevésbé hajlamosak deformálódásra. A gyorsabb hűtés ezenfelül homogénebb anyagtulajdonságokat eredményez mind a fröccsöntésnél, mind az öntészetnél, ami végső soron rugalmasabbá teszi az alkatrészeket.

3D nyomtatott persely háló alakú hűtéssel

A német szerszámgyártók még mindig bizonytalanok a 3D nyomtatás jövőjét illetően

Mindezen előnyök ellenére a német szerszámgyártók csak lassan adaptálják az additív gyártási technológiákat. „Számos cég nem rendelkezik megfelelő szakértelemmel, és a befektetéstől is húzódoznak – mondta Christoph Dörr, a TRUMPF szerszám- és formagyártási üzletágának vezetője. – Az Európába öntőformákat szállító amerikai cégek már éllovas szerepet töltenek be ezen a téren.” A TRUMPF ezért a Molding Expo által kínált lehetőséget is felhasználta arra, hogy bemutassa belépő modelljének számító TruPrint 1000 3D nyomtatóját.

A TRUMPF által kifejlesztett TruPrint 1000 3D nyomtató ideális választás azon szerszámgyártóknak, akik most vágnak bele az új technológia elsajátításába

A gép plug and play kialakítása megkönnyíti a telepítést és működtetést. A nyomtató különösen alkalmas kis méretű fröccsöntő betétek gyártásához, amiket például az elektronikai iparban használt műanyag csatlakozók előállításához használnak. A TRUMPF az optimális hűtéssel 3D nyomtatott szerszámok és formák széles választékát is bemutatta a kiállításon. Az additív gyártással előállított persely csaknem 30 százalékkal csökkentette az ügyfél ciklusidejét. „Abban bízunk, hogy ez arra sarkallja a szerszámgyártókat, hogy kihasználják a 3D nyomtatásban rejlő hatalmas potenciált – tette hozzá Dörr. – A TRUMPF ráadásul minden egyes alkalmazáshoz közvetlenül képes por alapanyagot és a paramétereket szolgáltatni, ami tovább egyszerűsíti az új technológia bevezetését.”

www.trumpf.com

Keresés
Bejelentkezés / Regisztráció
Média Partnerek