Pozíció-ellenőrzés alfája és omegája!

Kifogástalan BEFOGÁSTECHNIKA

2018. május 16., szerda, 10:28

Címkék: befogástechnika befogó Gimex-Hidraulika Kft. hidraulika pozíció pozicionálás rögzítéstechnika

Egy hiányzó vagy rosszul behelyezett munkadarab termeléskiesést és szerszámtörést is okozhat. Az automatizált folyamatok lehetővé teszik, hogy gyorsan, hatékonyan és nagy mennyiségben állítsunk elő minőségi terméket. Így kiemelkedően nagy jelentőséggel bír a szorító- és támasztóelemek pozíciójának ellenőrzése. A 25 éves GIMEX-Hidraulika Kft. többek között olyan elemeket forgalmaz, amelyek rendelkeznek olyan kiegészítő megoldásokkal, amelyekkel a szorítóelemek és maga a munkadarab pozíció-ellenőrzése megvalósítható.

A német Roemheld család innovatív termékei elsősorban a sorozatgyártást teszik egyszerűbbé, stabil munkadarab-befogást tesznek lehetővé. Főként a fémmegmunkálással, NC/CNC megmunkáló technológiával, automatizálással foglalkozó, illetve szerszámgépgyártó és járműipari cégek számára kínál sokrétű megoldást. A hidraulikus lengőkaros befogókat olyan munkadarabok rögzítésére használjuk, melyek rögzítési pontjainak a készülékbe rakáskor és kivételkor szabaddá kell válniuk. Így a standard 45, 60, 90 fokos elfordulásnak köszönhetően a kezelő egyszerűen tud alkatrészt cserélni.

 

Lengőkaros szorítók pneumatikus helyzetérzékeléssel

A lengőkaros befogók különálló egységként felszerelhetők pozícióérzékelővel. Korábban a hidraulikus szorító körből lehetett következtetni a szorítási erőre, a hidraulikanyomás azonban akkor is felépült, ha hiányzó munkadarab esetén a szorító véghelyzetbe állt. Az érzékelő lehetővé teszi, hogy ne csak a felépült nyomást (szorítóerőt) mérhessük, hanem a szorító pontos pozícióját is figyeljük. Az érzékelőbe helyezett tolattyú két véghelyzetében szabad utat enged a levegő áramlásának, a köztes helyzetben viszont zárja azt. Ez a köztes helyzet az, amikor a szorító felütközik a munkadarabra, az axiális mozgás megszűnik, a szelep zárva marad. Ha a munkadarab valami okból nincs a helyén, a szorító tovább mozog, a levegő útja ismét szabaddá válik, amiből következtethetünk a hibára.

Levegős munkadarab pozíció figyelés

 

Kompakt befogók

A hidraulikus kompakt befogók kettős működésű behúzó hengerek, melyek a méretosztályuktól függően 1,3-tól akár 10,5 kN szorítóerőre képesek. Minimális helyigényük révén ott használhatjuk őket, ahol nem érhető el a standard hidraulikus befogók által igényelt nagy tér. A kompakt kivitel további előnye, hogy a szorító közelebb helyezhető a munkadarabhoz, ezáltal csökkenthető a készülék súlya, valamint a gyártásának költsége. A befogókar kilazított állásban olyan mértékben fordul ki, hogy a munkadarabot gond nélkül ki és be lehessen tenni hosszú szorítókar esetén is. A befogókart befogási útján a házban két nitridált felület vezeti meg, melyeknél az alapfelszerelés részét képező kis furat biztosítja a pneumatikus befogás-ellenőrzés lehetőségét. Amikor a befogókar eléri a munkadarabot, a befogóerő pedig eléri a meghatározott minimális értéket, a szorítókar lezárja ezt a furatot, ezáltal tudjuk figyelni a tényleges szorítási állapotot. Főleg automatizált rendszerek esetében tudjuk ezzel a felszereltséggel lekövetni a tényleges állapotot, akár oldott, akár szorított állapotban van a befogó.

 

Kettős működésű támhengerek

A hidraulikus támaszelemeket munkadarabok megtámasztására használják, hogy megakadályozható legyen azok megmunkálás közben történő rázkódása és behajlása. Több méretosztályban elérhetőek, a kisebb kivitelek 6,5, a nagyobbak 42 kN támasztóerőt képesek biztosítani. Fontos szempont, hogy a támhengerek csapjai ne deformálhassák a munkadarabot, ennek érdekében a darabhoz járást rugóerő biztosítja, a hidraulika a beállt pozíció fix megtartásáért felel. A Roemheld kettős működésű hengerek nagy előnye – egyszeres működésű társaikkal szemben –, hogy visszajárási idejük jelentősen gyorsabb, és a hidraulika-rendszer ismeretében pontosan meghatározható. A kettős működésű támhengereknél az átvezető furaton keresztül a munkadarabok felfekvését tudjuk ellenőrizni pneumatika segítségével.

Közös előnyök:

  • Nagy szorító- és tartóerő már alacsony nyomásnál is
  • Max. 500 bar üzemi nyomás
  • Számos kivitel és méretosztály
  • Folyadék sebességre érzéketlen (beépített fojtás)
  • Fémházas porlehúzó
  • Számos pozíció-ellenőrző lehetőség (pneumatikus és villamos)
  • Egyszerű hidraulikus és automatizált rendszerekhez egyaránt alkalmas
  • Munkadarabfelfekvés-ellenőrzés

Mátai Balázs

GIMEX-Hidraulika Kft.

www.gimex.hu

Keresés
Bejelentkezés / Regisztráció
Média Partnerek