Úton a fellendülés felé

Továbbra is kelendőek a német szerszámgépek

2014. szeptember 20., szombat, 10:06

Címkék: fémmegmunkáló_ágazat szerszámgépipar

2014 második negyedévében a német szerszámgépipar megrendelés állománya 1 százalékkal volt magasabb az egy évvel korábban mért értéktől. Az előző évhez képest a hazai megrendelések 16%-kal emelkedtek, míg az export 7%-kal csökkent. Az év első felét tekintve a megrendelés állomány 6%-kal haladta meg az év/év alapon mért bázist. A hazai megrendelések 18%-kal nőttek, a külföldi kereslet pedig 1%-kal zsugorodott.

„Az év első felére visszatekintve elmondhatjuk, hogy továbbra is erős a kereslet a német szerszámgépek iránt”, emelte ki Dr. Wilfried Schäfer, a VDW (Német Szerszámgépgyártó Egyesület)  ügyvezető igazgatója hozzátéve, hogy a belföldi kereslet érezhetően meglódult, míg az export enyhe csökkenésnek indult. „Az általános bizonytalanság számos külföldi ügyfelet visszatart az új beruházásoktól” jelentette ki Schäfer. Ez a trend különösen a második negyedévben éreztette hatását, amikor az euróövezeten kívüli országok kereslete érezhetően csökkent. Magában az euróövezetben ezzel szemben a 13%-os növekedés a pozitív várakozások visszatértét sugallja.

 

Dr. Wilfried Schäfer, a VDW (Német Szerszámgépgyártó Egyesület)  ügyvezető igazgatója


Az eladások összességében csekély mértékben növekedtek az első félévben. „A termelés egész éves teljesítményét tekintve 3 %-os növekedést prognosztizálunk”, hangsúlyozta a VDW ügyvezető igazgatója hozzátéve, hogy az ambíciózus cél elérése nagyban függ a külföldi kereslet fellendülésétől is.

2014 első félévében az értékesítés a német piac felé tolódott el, ami a megrendelés állomány alakulásában is jól tükröződött. Az exportvolumen csökkenésében olyan kulcspiacok gyengülő kereslete játszott főszerepet, mint Kína, Dél-Korea és India. „Ázsiában a vártnál nehezebb az értékesítés”, reagált erre Schäfer. A nemzetközi ipari termelési és beruházási volume ennek ellenére várhatóan újabb lendületet vesz 2014-ben. A német gyártók számára az USA jelentheti a növekedés motorját, míg európa továbbra is az általános stagnálás állapotában marad.

Háttér

A német szerszámgépipar az ország gépiparának öt legnagyobb szegmense közé tarozik. Valamennyi fémmegmunkáló ágazat számára szállít gyártástechnológiákat és alapvetően járul hozzá az általános ipari innovációhoz és a termelékenységhez. Kulcsfontosságú pozíciójának köszönhetően Németország ipari erejének meghatározó indikátora is. 2013-ban az éves átlagban (a 20 alkalmazottnál többet foglalkoztató cégeke körében) 71 600 főnek munkát adó német szerszámgép 14,5 milliárd euró értékben bonyolított le forgalmat és 2%-os növekedést ért el.

www.vdw.de

Keresés
Bejelentkezés / Regisztráció
Média Partnerek