Tovább gyarapodik a Haas termékcsalád, fókuszban a hatékonyság

Bemutatkoztak a VC sorozatú függőleges megmunkálóközpontok is a kaliforniai gyártó választékában

2020. december 24., csütörtök, 06:00

Címkék: EC-400 fémmegmunkálás forgácsolás Haas CNC megmunkálóközpont

A versenyképesség, a termelékenység állandó szorítása a gyártási költségek, az átfutási idő csökkentését, és ezzel párhuzamosan a gyártás rugalmasságának, minőségének, megbízhatóságának állandó növelését feltételezi. Az anyagleválasztás fizikai jellemzői terén már nem lehetséges érdemi előrelépés, de a folyamat minden paraméterét figyelembe véve még jócskán akad lehetőség a forgácsolóüzem hatékonyságának növelésére.

„A piac egyre hatékonyabb megoldásokat igényel. A megmunkálóközpontok terén már korábban is elérhetők voltak az EC-400-as és EC-500-as modellek, de a termelékenység és a gépkihasználtsági szint növelése egy ikerpalettás verzió életre hívását is megkövetelte – mondta Péntek György, a Haas hazai képviseletének értékesítési vezetője. – A kaliforniai gyártó fogta tehát az EC-400 vízszintes megmunkálóközpontokat, valamint a VF sorozatú függőleges marókat, és a két sikerszériát egy új függőleges megmunkálóközpont verzióba gyúrta egybe.”

VC-400 függőleges megmunkálóközpont

A VC-400 modell a VF sorozatú függőleges megmunkálóközpontok sokoldalúságát az EC-400 HMC palettacserélő képességével ötvözi. A teljesen integrált palettacserélő rendszer lehetővé teszi, hogy a gép az egyik palettáról elvégezze a feladatot, míg ezzel párhuzamosan a másik palettán már a következő munkadarabokat készítsük elő. Mindkét paletta feltöltésével és a Cycle Start gomb megnyomásával akár az emberi felügyelet nélküli éjszakai gyártás is megvalósítható.

A VC-400 és a VC-400SS gépek alapkivitelben ikerpalettás rendszerrel rendelkeznek a megszakítás nélküli gyártás érdekében. A paletták súlya egyenként maximum 399 kg lehet, míg a Pallet Pool teherbírása palettánként 227 kg. Az 559 × 368 mm méretű asztal három szabványos 5/8" (16 mm) T-hornyot tartalmaz, amelyekbe a gyors és egyszerű beállítás érdekében szinte bármilyen típusú munkadarab-befogó behelyezhető. A stabil megmunkálást a paletták hidraulikus rögzítőrendszere segíti elő, ami egyben az ismétlési pontosságot is biztosítja minden palettacsere alkalmával.

Lehet szó tömeggyártásról vagy nagyon vegyes/kis mennyiségű megmunkálásról, a teljesen integrált Pallet Pool 6 állású palettatárral tovább növelhető a gép azon képessége, hogy emberi beavatkozás nélkül végezze a forgácsolást. A Pallet Pool használatához azonban már az opcionálisan elérhető, 50+1 szerszámhelyes oldalsó szerszámtár is szükséges. A vezérlés dedikált palettaütemező táblázata lehetővé teszi az egyes paletták állapotának ellenőrzését.

 

Haas VC függőleges megmunkálóközpontok:

  • Alapkivitelben 30+1, opcionálisan 50+1 szerszámhelyes szerszámtár
  • Megmunkálás az egyik palettáról, míg ezzel párhuzamosan a másik palettán előkészíthető a munka
  • Beépített palettacserélő T-hornyos palettákkal
  • Rendelkezésre álló 6 állomásos Pallet Pool

Termelékenységnövelő tartozékok széles választéka

A VC sorozat ugyanazzal a nagy teljesítményű, saját gyártású Haas orsóval rendelkezik, ami alapfelszereltségnek számít a legtöbb Haas függőleges megmunkálóközpontban. A közvetlenül a motorhoz csatlakoztatott, direkt meghajtású orsó kiváló felületminőséget és megnövelt termikus stabilitást biztosít. A folyadékhűtéses, hosszú távon is megbízható orsó 15 000 ford/perc fordulatszám-tartományban is elérhető. A hűtőfolyadék-áramlás megnövelése érdekében az orsó egy többfúvókás hűtőgyűrűt tartalmaz. A hűtőfolyadék a különböző hosszúságú forgácsolószerszámokra történő pontos eljuttatását egy 34 pozícióra programozható opcionális fúvóka segítheti. Az opcionális Pulse-Jet rendszer az olajjal történő fúrást és menetfúrást támogatja.

A VC-400SS az ikerpalettás VC-400 VMC szupergyors változata

Az opcionális 4. forgótengely hozzáadásával az addig 3 tengelyes megmunkálóközpont minden ciklusideje radikálisan lecsökkenthető. A VC-400 és a VC-400SS gépek egyik, vagy akár mindkét palettájához felszerelhető a Haas egytengelyes forgóasztala, ami valódi 4 tengelyes képességet kölcsönöz a gépeknek. A 3+1 tengelyes megmunkálás révén a beállítások leegyszerűsödnek, a munkadarabok kevesebb kezelést igényelnek, és végső soron javul a késztermékek minősége.

 

VC-400SS

A VC-400SS az ikerpalettás VC-400 VMC szupergyors változata. A gép alapkivitelben egy 12 000 fordulat/perc fordulatszámú, közvetlen meghajtású orsót tartalmaz.

Az oldalra szerelhető szerszámváltóban szervomeghajtású karusszel teszi lehetővé a közvetlen pozicionálást bármely szerszámhoz – a szerszámhelyeket nem kell tehát indexelni. A gyorsabb pozicionálás csökkenti a ciklusidőket a rövid megmunkálási műveletek alatt, vagy ha a karusszel nincs előkészítve a következő szerszámhoz. A vezérlőben található Pocket Tool táblázat lehetővé teszi a szerszámváltó teljes felügyeletét.

 

 

A forgácseltávolító rendszer lelke a gép közepén, közvetlenül az orsó alatt elhelyezett széles forgácskihordó szalag. A belső meredek burkolati elemek a szállítószalaghoz vezetik a forgácsot. A mennyezetbe szerelt lemosó fúvókákat külön hűtőfolyadék-szivattyú táplálja. A hűtőfolyadék így olyan pontokra is eljuthat, ahol a forgács összegyűlhet, ami tovább javítja a forgácseltávolítás hatékonyságát.

„A gépet olyan cégek számára ajánlom, akiknél kifejezett cél a termelékenység növelése és a gépi mellékidők csökkentése – tette hozzá Péntek György. – A VC-400 és a VC-400SS függőleges megmunkálóközpontok 2021 első felében válnak elérhetővé Európában.”

www.haascnc.com

Keresés
Bejelentkezés / Regisztráció
Média Partnerek