Több fényt!

Fiber lézer a FANUC kínálatában

2015. december 22., kedd, 06:00

Címkék: 30/31i-LBlaser emo 2015 Fanuc Fiber Laser FF 3000i A fiber lézer lemezmegmunkálás lézeres vágás

A milánói EMO kiállításon tartották a FANUC fiber lézerforrások európai premierjét. A portfólió hat modellből áll, 1-től 6 kW teljesítményig. A jelenleg elérhető 1, 2 és 3 kW-os lézerforrások között a Fiber Laser FF 3000i A modell teljesítménye a legnagyobb, megegyezik a hasonló kategóriájú CO2 lézerekével, így az ügyfelek mostantól minden teljesítménykategóriában két technológia között választhatnak. A fiber lézer moduljai kombinálhatók, így egyszerűen adaptálhatók az igényelt teljesítményszinthez. A 30/31i-LBlaser vezérlés ideális perforált vágáshoz.

A 3 kW-os CO2 lézer idei piacra lépésével egyértelművé vált a FANUC CO2-technológiában szerzett kompetenciája. A CO2-lézertechnológia világszerte már számtalan alkalmazásban bizonyított, a FANUC 3 kW-os, Fiber Laser FF 3000i - A Model nevet viselő új lézerforrása azonban méltó alternatívának bizonyult. „Az általunk kínált két technológia akár egyazon rendszerben is váltogatható” – jelentette ki Michael Kuhn, a FANUC európai lézerkereskedelmi vezetője. A „sárga” lézerek azonos komponensekből épülnek fel. A nagy teljesítményű és energiatakarékos lézerforrástól eltekintve a csomag legfontosabb elemei az 30i-LB és 31i-LB vezérlések, valamint a hidakon használt a szervo- és lineáris motorok, valamint direkt hajtások.

A vezérlésekben használt L betű arra utal, hogy a vezérlés a lézer rendeltetésszerű használatának paramétereit tartalmazza, ez pedig jelentősen javítja a vágási hatékonyságot, a folyamat intelligenciáját és a lézervágó gépek teljesítményét. A vezérlések külső kialakítása a FANUC egyéb CNC-vezérléseinél már megszokott „illesztés nélküli” koncepciót követi. Ami a CNC felhasználói felület illeti, a fiber lézert a portfóliójukba felvevő üzemek alig veszik majd észre a típusváltást. A megszokott felületnek pedig megvannak a maga előnyei: a jól ismert HMI segítségével a gépkezelők könnyebben birkóznak meg a megmunkálás lépéseivel. Az üzemvezetésnek sem kell átképeztetnie a csapatot és ha úgy kívánja, egységes vezérlésekkel szereltetheti fel az egész gyártóüzemet. Az azonos metódusokból felépülő vezérlések még a forgácsoló szerszámgépről lézervágó gépre történő váltást is megkönnyítik, a gépkezelő így már kezdettől fogva száz százalékig a folyamatra koncentrálhat. A CNC FS 30i-LB akár 32 tengely vezérlését teszi lehetővé, ebből 24-et szimultán. 3D lézervágó gép alkalmazása esetén a fiber lézerek számára ideális öttengelyes megmunkálást is támogatja. A lézerhez I/O link helyett a nagysebességű FANUC Serial Servo Bus (FSSB) csatlakoztatható.

Mivel a tengelymozgásokat és a lézer teljesítményét a vezérlés szinkronizálja össze, a FANUC CNC párhuzamosan garantálja a nagy vágási sebességet és a magas megmunkálási minőséget. Sarokvágás esetén például a vágási sebesség és a lézer teljesítménye oly módon kerül harmonizálásra, ami optimális vágási minőséget biztosít. A lassabb mozgás során a gép kevesebb áramot fogyaszt. perforált vágás üzemmódban a lézer teljesítménye nagy pontossággal szabályozható és a vágási út mikrométer pontossággal állítható be. A perforált vágás megbízható és alacsony késleltetésű jelátvitelt követel meg. A szervo- és főorsómoduloktól a vezérlőig az adatokat optikai úton, automatikus hibajavítással továbbító FSSB számára mindez gyerekjáték. A vezérlés számára elegendő mindössze néhány ezredmásodperc, ami magas perforált vágási sebesség mellett is kiváló pozícionálást tesz lehetővé.

A FANUC fiber lézer által létrehozott lézernyaláb hullámhossza 1 070 µm, ami vékonyabb lemezek esetén a CO2-lézereknél sokkal gyorsabb vágási sebesség elérését teszi lehetővé. Vastagabb lemezek megmunkálása során már inkább a CO2-lézerek alkalmazása ajánlott. A nagyobb vágási sebesség annál erősebben mutatkozik, minél merevebb a gépszerkezet kialakítása. A fiber lézerforrás kifejlesztésével a cég azon gépépítők igényeire is reagált, amelyek a lézertípus rugalmas sugárvezetését lehetővé tevő gépkonstrukciókat alkotnak.

A fiber lézer egyik legnagyobb előnye az energiahatékonyság. Bár a FANUC jelenlegi CO2 lézerforrásai az elődöknél jövel energiahatékonyabbak, a fiber lézer a bemeneti energia lényegesen nagyobb hányadát alakítja át fénykimenetté. „Ezek fizikai törvényszerűségek” magyarázta Michael Kuhn.

A fiber lézer debütálását egy újszerű lézerszolgáltatási csomag is kíséri. Míg korábban csak egy teljes csomag volt megvásárolható, a gépgyártók mostantól az adott alkalmazáshoz szükséges egyes modulokat is kiválaszthatják és beépíthetik. „A kimazsolázás jelen esetben örömteli fejlemény, hiszen a gépgyártók többet hozhatnak ki a portfólióból” mondta Michael Kuhn. Az egységes interfészeknek köszönhetően minden komponens és modul egymással kombinálható. A FANUC CNC működik egy másik gyártó lézerével, de ez fordítva is igaz: a japán cég lézerforrása más típusú vezérléssel is összekapcsolható. Michael Kuhn szerint „a cég felhasználóbarát működtetésben és technológiai téren is a maximumot kívánja nyújtani az ügyfeleknek. A FANUC ugyanakkor nem egyszerű lézerforrás-gyártóként gondol magára, hiszen a lézerforrások olyan beszélgetéseket indítanak el, amelyek vége az üzleti kapcsolat kiszélesedése lehet, de a végső döntést mindig az ügyfél hozza meg.”

A fiber lézer még egy további intelligens funkcióval rendelkezik. A FANUC az egyetlen olyan gyártó, amelyik a lézer impulzus alakját is ellenőrizni képest impulzus alparancsot is kínálja, amivel még simább vágási élek hozhatók létre. A funkció még hasznosabbá teszi a gépgyártók számára, ha a FANUC lézereket a cég vezérléseivel kötik össze. Egy másik figyelemreméltó érdekesség a „Robot Connection” funkció. Mi sem könnyebb a ki- és betöltést végző robotegység integrálásánál, ha robot az utasításokat közvetlenül a vezérléstől kapja. Nemhogy egy további, de még külön interfészre sincs szükség

www.fanuc.hu

Keresés
Bejelentkezés / Regisztráció
Média Partnerek