Stanc-lézeres megmunkálás új teljesítmény-kategóriában

Magas előtolási sebesség és nagy anyagrugalmasság

2014. december 08., hétfő, 15:53

Címkék: EuroBLECH 2014 lemezmegmunkálás SheetMaster Trumatic 6000 Trumpf

Az EuroBLECH 2014 kiállításon TRUMPF igazi szenzációt mutatott be az innováció területén, ide értve a TruMatic 6000 fibert: a stanc-lézervágógép a szilárdtest lézer előnyeit használja egy új teljesítménykategóriában. Magas előtolási sebességek vékony lemez tartományban, valamint nagy anyagrugalmasság jellemzi e rendkívül termelékeny gépet.

A lemezmegmunkálás teljes folyamatláncán számos világpremiert és újdonságot mutatott be a TRUMPF az EuroBLECH 2014 kiállításon. A TRUMPF szinte minden termékcsoportjában innovációkat mutatott be: a gazdaságos lézervágás, -hegesztés, -jelölés, stancolás és élhajlítás területén, többet, mint bármelyik vásáron valaha. A jövőbemutató konstrukciós és programozó szoftver mellett a látogatók megtekinthették például a TruBend 5000 sorozat új generációját, valamint a félautomata TruBend Center hajlítóközponttal a TRUMPF élhajlító család új komplett tagját. Szintén premiert ünnepelt a TuPunch 5000, ami a termelékenység és a folyamatbiztonság területén további mérföldkő a stancoló megmunkálásban. A TruMark 5050 még gyorsabban jelöl az állandó lézerteljesítménynek köszönhetően és mindezt kitűnő minőségben. Számos innováció készült a 2D lézervágógépek területén is. Szintén újdonság: a TruMatic 6000 fiber stanc-lézervágógép.

Tökéletesen kombinált

Rendkívül termelékeny vékony lemez tartományban

A TruMatic 6000 fiber ötvözi a szilárdtest lézer előnyeit a nagyértékű stancoló technológiával és így válik termelékeny vékony lemezes kombigéppé: használja a magas vágási sebességeket, ami a TruDisk 3001-gyel lehetséges, és kombinálja a 180 Kilonewton stancoló erőt 1000 lökettel percenként és a nagydinamikájú hajtásokat. Ezekkel a High-Performance-értékekkel és a robosztus, valamint hosszú életű bevált gépkoncepció a TruMatic 6000 fiber egy jelentős mérföldkő a termelékenység és folyamatbiztonság tekintetében. Ez a gép extrém gyorsan vágja, stancolja és alakítja a lemezt 6,4 milliméter vastagságig.

2800 löket per perc alatt jelöli az alkatrészeket rendkívül termelékenyen. A produktivitás tekintetében a szilárdtest lézer erősségei tűnnek ki különösen a fóliázott nemesacélnál és a horganyzott szerkezeti acélnál. Ezen alkalmazási területen az előtolások akár hatszor gyorsabbak szemben a CO2-lézerrel ugyanolyan teljesítménynél. A legjobb minőség mindemellett magától értetődő. A süllyeszthető matrica, a saját NC-tengellyel rendelkező lézerleszorító és a kefékkel ellátott munkadarab kidobó biztosítja az anyagkímélő megmunkálást és a magas munkadarab minőséget. Ezzel filigrán és szűk kontúrok kiváló él- és sarokminőséggel készülnek, a gép kiforrott lézerteljesítmény vezérléssel rendelkezik.

A szilárdtest lézer további előnyöket is hoz. a TruMatic 6000 fiber bővíti az anyagspektrumot és lehetővé teszi szerkezeti acél, nemesacél és alumínium mellett színesfémek, mint vörösréz és sárgaréz megmunkálását. Nitrogén-vágási technológiával a színesfémeknél a legjobb élminőség és mérettartás, valamint a legkisebb hőbevitel érhető el. A TruDisk lézer egyedülálló felépítése lehetővé teszi a folyamatbiztos üzemet, visszatükröződések nem keletkezhetnek. Így a TruMatic 6000 fiber szintén új mérföldkő a minőség és a megmunkálási rugalmasság területén.

A lézersugár a lézerfény-kábelen eljut oda, ahol az használatba kerül. Ez lehet a TruMatic 6000 fiber vágófeje, egy hegesztőcella vagy egy másik TRUMPF gép, ami a lézert, mint szerszámot használja. Ez az ún. LaserNetwork segítségével lehetséges, amiben több berendezés is osztozhat a TruDisk 3001-en és így azt optimálisan kihasználja. Azoknak a vállalatoknak, ahol a lézerhegesztésbe be szeretnének lépni, ajánlkozik ez a lehetőség. Ezen kívül a lézer a nagy hatásfokával nagyon energia-hatékony is.

Automatizálás, részleteiben átgondolva

Azért hogy a mellékidőket a rendkívül termelékeny TruMatic 6000 fiber gépen olyan alacsonyan tartsuk, ahogy csak lehet, TRUMPF számos opciót kínál. Ilyen az anyagfolyamhoz az automatizálási megoldások és a szerszámcsere mellett az ún. Smart Function is. Ezzel ismeri fel a gép, hogy kezelői beavatkozás szükséges-e vagy sem. A Smart Punch Monitoring funkció felismeri például a bélyegtörést, megállítja a gépet és tájékoztatja a gépkezelőt. Ez a hibás termékek gyártását megakadályozza, ami az anyaghatékonyságot növeli. A Smart Load precízen pozícionálja a lemezt a gépen, akkor is, ha az nem tisztán fekszik a nyersanyagrakaton – a gépkezelő igénybevétele nélkül. És a Smart Unload optimalizálja a leszedési folyamatot. A gép felismeri, ha például egy munkadarab a leszedésnél a maradékrácsba akadt és önállóan megoldja a helyzetet. A lemez manuális kenése szintén nem szükséges, mivel a szóró kenés a merev csúszda alatt a matricabefogás előtt ezt a feladatot elvégzi.

Eltávolító állomás

Az automatikus berakást és leszedést átveszi, ha szükséges, a SheetMaster az egyenként vezérelhető szívó-modulokkal. Ekkor ez a munkadarabokat már szortírozva a kocsikra vagy a raklapra helyezi. A kisebb darabokat a gép közvetlenül a munkadarab csapóajtón keresztül távolítja el, például dobozokba. A szerszámcsere gyorsan történik a lineáris szerszámtartóban. Összesen 23 szerszám és négy megfogó köröm helyezhető el. Nagyobb szerszám mennyiség szükséglet esetén a SheetMaster-hez integrálható egy további 40 tárolóhellyel rendelkező szerszámállomás. A ToolMaster 40 – 70 szerszámot képes tárolni és cserélni. Ezekkel az elemekkel a TruMatic 6000 fiber teljesen automatizált és minimális mellékidőkkel termel.

Optimálisan megközelíthető a legmagasabb termelékenységnél

Azért hogy a gépkezelő gyorsan fel tudja szerszámozni a gépet, ellenőrizni tudja a bélyeget, vagy egy különleges megbízás miatt a lemezt ki tudja cserélni, a TruMatic 6000 fiber minden része mindenhonnan könnyen elérhető – így olyan, mintha nem is lenne védőburkolat a gép körül. Ez erre a gépre speciálisan kifejlesztett koncepcióval sikerülhet akár stand.-alone, akár teljesen automatizált gépről van szó. Ezáltal a gépkezelő minden releváns pontjához gyorsan hozzáfér, több különböző egyszerű hozzáférés van a burkolaton keresztül.

Egyedülálló védelmi koncepció

Így teszik lehetővé a nagy tolóajtók a stand-alone gép burkolatánál a lemezek leszedését a gépasztal alatt – és ez jelentősen egyszerűbb, mint korábban, mivel nincs fénysorompó az útban. Az egyedülállóan gyors hozzáféréssel a kezelő mindkét kivitelben korlátlanul és időveszteség nélkül éri el a gépet. Nagy betekintő ablakok nyújtanak belátást a munkatérbe, ezáltal a gépkezelő a munkafolyamatot mindig felügyelni tudja.

A nyílt koncepciónak köszönhetően a gép az 1. lézervédelmi osztállyal teljes biztonságot nyújt a szilárdtest lézer használatakor. Mivel a burkolatnak csak akkor kell becsukva lennie, mikor a szilárdtest lézer a teljesítményét leadja, stancoló üzemmódban nyitott ajtókkal lehet dolgozni. Ezáltal a burkolat lehetővé teszi nagy táblák gyors és ergonomikusan optimális felrakását is. Ezzel az egyedülálló védelmi koncepcióval a vállalatok teljes hozzáférésnél és termelékenységnél a szilárdtest lézer minden előnyét egy nagy produktivitású stanc-lézervágógépen használhatják.

www.hu.trumpf.com

Keresés
Bejelentkezés / Regisztráció
Média Partnerek