Ön is kiszakadhat az olajfüggésből

Biológiai forrásból származó vízalapú kenőanyagot mutatott be a Total az Automotive kiállításon

2019. november 26., kedd, 06:00

Címkék: fémmegmunkálás forgácsolás hűtő-kenőanyag hűtőfolyadék kenés kenéstechnika kenőanyag TOTAL

A kormányzat számára kiemelt célkitűzés, hogy Magyarország az autóipar központjává váljon a régióban. A fémmegmunkálás azonban rendkívüli mértékben érintett az ásványolaj-tartalmú kenőanyagok által okozott egészségügyi és – kisebb mértékben – minőségi problémákban. A Total Lubricants által kifejlesztett biológiai forrásból származó vízalapú hűtő- és kenőanyag megoldást jelenthet a nehézségekre.

A fémmegmunkálásnak van egy speciális, összetéveszthetetlen szaga, amit mindenki ismer, aki járt már egy forgácsolóüzemben. Az ismerős, már-már barátságos szag azonban lassú gyilkos lehet: az olajköd ugyanis drasztikusan növeli a tüdőbetegségek és a rák kockázatát. Az amerikai haditengerészet jelentése szerint a 0,3 mg/m3-nél magasabb olajköd-koncentráció már tartós egészségkárosodáshoz vezet. A magyar határérték (5 mg/m3) ennek több mint 16-szorosa, és ennek rendszeres ellenőrzése sem megoldott. A határérték betartására sok vállalkozás nem fektet kellő figyelmet; ha kinyitják az ablakot, és megfelelő irányból süt a nap, akkor jól látszik a lebegő olajköd, amit a nem megfelelő elszívás miatt a munkatársak szívnak be, és az olajhoz nem érő dolgozók bőrére is rátapad.

Az ásványolaj-tartalmú kenőanyagok mindenki által jól ismert problémákat okoznak, elsősorban az egészségvédelem terén. A levegőből 100 százalékig kiszűrhetetlen olaj mindenhova lerakódik, beszennyezi a ruhákat, és bőrirritációt okoz. Ha az olajra esetleg nem is érzékeny a gépkezelő, az olajokban megtalálható adalékokra még mindig lehet. A vizes-olajos környezet, a 30-35 fokon tartott emulzió kiváló táptalajt jelent a baktériumoknak is, amelyek tápláléka egyaránt lehet a kőolaj, az adalék vagy az emulgátor. Amint a baktériumtelepek száma eléri a határértéket, egészségügyi kockázatot kezd jelenteni a mindennapi munkavégzés. A kenőanyagokba kevert biocid sem feltétlenül jelent megoldást, mert bár a baktériumtelepek számát csökkenti, de a bőrre kerülve adott esetben éppen a biocid okozhat irritációt.

Ha azonban a kenőanyagból kivesszük a kőolajat, és biopolimerrel helyettesítjük azt, akkor egy csapásra eltüntetjük a baktériumok táptalaját, és minden, az olajérzékenységgel kapcsolatos problémát megold. A Total Lubricants által az Automotive kiállításon bemutatott olaj- és emulgálószer-mentes FOLIA hűtő- és kenőanyag egyáltalán nem képez olajködöt. „Az ipari kenőanyagok általánosan is fontos szegmens a Total számára, a Magyarországon értékesített termékek java pedig fémmegmunkálási műveletekhez kapcsolódik – jelentette ki Hering Péter, a TOTAL ipari kenőanyag üzletágának vezetője. – Az Automotive kiállításon gyakorlatilag kizárólag az új FOLIA kenőanyagra koncentráltunk – ebből is látszik, hogy mennyire komolyan gondoljuk az új termék előnyeit és piaci lehetőségeit. Pozitívum, hogy mindenki rácsodálkozott arra, miként lehet olaj nélkül forgácsolni. A legérdekesebb kérdéseket a diákok tették fel nekünk a kiállítás ideje alatt.”

A FOLIA kenőanyagot jelenleg gyártási körülmények között tesztelik tucatnyi fémmegmunkáló vállalkozásnál. A tesztek megkezdésének feltétele volt a gépek kenőanyagrendszerének tökéletes áttisztítása, és az olajmaradványok, filmrétegek 100 százalékos eltávolítása, amit a Total végzett el. Ha a biológiai forrásból származó vízalapú kenőanyagot steril gépbe helyezik, semmilyen átalakítás nem szükséges.

A hosszú távú tesztekből az derült ki, hogy ha a gép megfelelő állapotú, és a hidraulika-, hajtómű- vagy szánkenő olaj nem keveredik bele a biopolimerbe, akkor a kenőanyagot nem kell lecserélni. A másik előny, hogy az olajtartalmú emulzió rendszerint rátapad a munkadarabra, amit egyrészt egy későbbi munkafolyamatban el kell távolítani, másrészt az emulziót előbb-utóbb pótolni kell a gépből. Az eddigi tesztek alapján a FOLIA nem tapad rá az anyagra, ami szintén költséghatékonyabbá teszi az alkalmazást. „A kenőképesség nehezen hasonlítható össze egy ásványolaj-tartalmú kenőanyaggal; előfordul, hogy a FOLIA tulajdonságaihoz kell állítani a forgácsolási paramétereket, például a vágási sebességet, az előtolás mértékét, esetleg szerszámot kell cserélni – tette hozzá Hering Péter. – Ez nem azért van, mert az ásványolaj-tartalmú kenőanyagok kenőképessége jobb, hanem mert a forgácsolási műveleteket eddig ezekre optimalizálták. A nyugat-európai tapasztalatok azt mutatják, hogy a vágási sebesség a FOLIA révén még növelhető is.” Egyes gépkezelők számára az is előny, hogy a FOLIA alkalmazásával teljes mértékben áttekinthető a forgácsolási folyamat, míg az ásványolaj-tartalmú kenőanyagok tejszerű burokba zárják a vágási zónát.

Molnár László

Keresés
Bejelentkezés / Regisztráció
Média Partnerek