Működésbe hozzák a fényt

A Haas CNC eszközei a Thorlabs Inc optikai termékeiben

2013. június 29., szombat, 21:45

Címkék: alkatrészgyártás CNC Haas szerszámgép Thorlabs Inc.

Akár könyvet is írhatna a Thorlabs Inc. arról, hogyan működtethető sikerrel egy csomagküldő, csúcstechnológiás alkatrészekkel foglalkozó vállalat. Ha úgy vesszük, ezt már meg is tette, ugyanis a fényalapú kísérleteket folytató ügyfelek számára készülő optikai termékeit egy 5,5 kg-os katalógusban ismerteti a szakmai közönséggel. Miközben a Thorlabs a fejlesztéssel foglalatoskodik, a fémmegmunkálást a Haas CNC eszközei végzik a vállalat egyesült államokbeli főhadiszállásán, Newtonban, New Jersey-ben.

 
A bevásárlóközpontok pénztári leolvasóitól kezdve az életmentő orvosi képalkotó felszerelésekig rengeteg modern technológia alapja a fény. Az ilyen technológiák következő generációját fejlesztőmérnökök és tudósok a Thorlabs elképesztő választékában 20 000 különböző optikai termékből válogathatnak, ideértve az optomechanikus alkatrészeket, a mozgásvezérlő berendezéseket, optikákat, üvegszálat, fényelemző berendezéseket és képalkotó eszközöket: más szóval a lézeres és száloptikai  rendszerek minden építőköve kapható az online áruházban. 
 

Mindent egy gyártótól 

A Thorlabs összesen 15 tervezési és gyártási létesítménnyel rendelkezik a világ nyolc országában. A New Jerseybeli Newtonban négy épületük található, az egyikük csak pár mérföldnyire van a másik háromtól, amelyek egy campust alkotnak. A vállalat impozáns székhelye a város központjában van, ahol a mérnöki személyzet többek között az összeszerelést és az adminisztrációt végzi. A 206-os úton található korábbi székhely mára a vállalat gépműhelyévé vált, ahol hat, automatikus palettacserélővel ellátott, nagy sebességű Haas VF3SS megmunkálóközpont és három EC400 vízszintes megmunkálóközpont működik (kettő közülük hat állomásos palettakészletezővel), továbbá egy DT-1 menetfúró központ.
 
A Newtonban berendezett központban végzik az összeszerelést és az adminisztrációt
 
Jelenleg a Thorlabs a termékek egy részét állítja elő gyáron belül, de a tervek szerint 3–5 éven belül ez az érték jelentősen meg fog emelkedni. Most, hogy a gyártással kapcsolatos műveletek kivételével mindent kihelyeztek a 206-os úton levő épületből, rengeteg hely maradt az új berendezéseknek, és tervezik a gépműhely teljesítményének megkétszerezését. A gépműhelyt Patrick Mulvoy, a vállalat mechanikai üzletágának alkalmazottja felügyeli, aki megosztotta velünk elképzelését egy nagyobb, kiterjedtebb gyártóüzemről. − Mint látják, nem vagyunk helyszűkében most, hogy a többi tevékenység át lett helyezve az új épületbe. Azt is el tudom képzelni, hogy a jövőben akár száznál is több gépünk lesz majd itt, amire valószínűleg szükségünk is lesz, ha véghez akarjuk vinni üzleti célkitűzéseinket − mondta Patrick Mulvoy. Ez különösen jó hír a Haas számára, mivel a Thorlabs kitart amellett, hogy műhelye gépei túlnyomórészt ugyanattól a gyártótól származzanak. − Öt évvel ezelőtt még olyan megmunkálógépeket használtunk, amelyek számos különböző gyártótól származtak − magyarázta Patrick Mulvoy. − Úgy döntöttünk,hogy egy gyártó termékeire állunk át, és a Haas megfelelt a kihívásnak – már a kezdetek óta kiváló partnerünk volt. A gépeik fenntartási költsége viszonylag alacsony, ugyanakkor nagyon termelékenyek. Az összes VF gépünket felszereltük a Haas 4-tengelyes forgóasztalával és palettabetöltő rendszereivel − fejtette ki Patrick Mulvoy.
 

Lekapcsolt lámpák mellett

A palettacserés technológia lehetővé teszi, hogy a Thorlabs az alkatrészek be- és kitárazását leválasztott módban végezze el, miközben az orsó végzi a megmunkálást. A Thorlabs szerint az EC400 horizontális palettakészletezőn található felfogótömb-készülékek segítségével még a legösszetettebb alkatrészeket is legfeljebb két beállítással meg tudják munkálni, a 4-tengelyes függőleges gépek pedig képesek az EC400 gépek egyes folyamatainak elvégzésére. A Thorlabs a palettakészletezők révén kihasználja az ember nélküli, vagy más néven lekapcsolt lámpák mellett működő megmunkálás előnyeit, így versenyképes maradhat ebben az iparágában.
 
A munkadarabok anyaga az aluminiumtól a rozsdamentes acélig bármi lehet
 
A munkadarabok anyaga az alumíniumtól a rozsdamentes acélig terjed, és a mennyiségek is nagyon változóak. Az olyan általános darabokból, mint például a tükörtartók, nagyjából 40 000 egységet gyártanak évente. Azonban bizonyos alkatrészekből akár évi 110 000 vagy még több darab is készülhet. A vállalat különböző Haas gépeket különített el az egyszeri prototípusok legyártására, az alkatrészcsaládokhoz és a nagy mennyiségben gyártandó alkatrészekhez. − Ez a gép például egész élete során csak két alkatrészt fog gyártani. Kifejezetten nagy mennyiségek legyártásához szereztük be. A várható élettartamát nagyjából 15 évre becsüljük, ami igen jól megtérülő beruházást jelent − mondta Patrick Mulvoy az egyik EC400 palettakészletezőre mutatva. Az, hogy az egyes gépeket adott feladatokra és mennyiségekhez állítják be, a személyzet betanítását is megkönnyíti. − A gépkezelők gond nélkül válthatnak egyik feladatról a másikra, anélkül, hogy segítséget kellene kérniük a tapasztaltabb alkalmazottaktól. Az egyik Haas megmunkálóközpont például egy 12 különböző alkatrészből álló alkatrészcsalád gyártására van beállítva. Itt számos alkatrész kerül a 36 hüvelykes munkadarab-befogó rúdra – az egész sort megfordíthatjuk és levághatjuk a hátsó részt. Ami azt illeti, ez a beállítás betöltésenként 70 alkatrészt készít, így a gépkezelő otthagyhatja és egy óráig foglalkozhat valami − magyarázta Patrick Mulvoy.
 
A Meusburger üzem a tervezett telephelybővítéssel
 
A Thorlabs birtokában lévő összes Haas gép Reinshaw mérőrendszerekkel van felszerelve, amelyek különösen hasznosak az egyes rozsdamentes acélból készült alkatrészek megmunkálásánál, hiszen a vállalat már furatkialakítás, fúrás és menetfúrás közben kihasználhatja a szerszámtörés- észlelési funkciókat. − Ha az egyik szerszám eltörik, a többi nem jut hasonló sorsra − mondta Patrick Mulvoy.
 

A pincéből jöttek

Alex Cable, a vállalat elnöke még 1989-ben, saját pincéjében alapította a Thorlabs céget, amelyet kutyájáról, egy fekete labradorról nevezett el. Mára a cég 850 alkalmazottat foglalkoztat világszerte, akiknek fele New Jerseyben dolgozik. A legtöbb eladást a weboldalon keresztül bonyolítják, és amikor az ügyfelek leadják a megrendelést, biztosak lehetnek abban, hogy az alkatrész raktáron van és azonnal szállítható. Rick Chiong, a mechanikai üzletág vezetője felelős azért, hogy ez a valóságban is így legyen. Rick a Thorlabs központjában dolgozik, saját bevallása szerint „helyreállító könyvelőként”. Amellett, hogy kiváló érzéke van a számadatokhoz és a pontossághoz, a lean típusú vállalatok és a Six Sigma nagy szakértője is: ezt a tudást szigorúan arra használja, hogy a legtöbbet hozza ki a Haas szerszámgépekből. 
 
A Haas-gépek fürgék, és ez illik a Thorlabs üzleti modelljébe is
 
− A Haas gépei kiemelkedően értékes eszközöknek bizonyultak. Szűk tűréshatárokkal működnek, felhasználóbarát a kezelésük, és számos szerszám használatára képesek, ami minimálisra csökkenti a beállítási időt. Emellett gyorsak is, ami fontos, hiszen minden, amit csinálunk, hatással van a bevételeinkre − mondta Rick Chiong. − Szükségünk van arra, hogy a Haas gépek különösen fürgék legyenek, hiszen ez illik a Thorlabs üzleti modelljébe is. Ügyfeleinknek egy olyan kívánságlistát kínálunk, ami a fényalapú kísérletekhez szükséges összes elképzelhető alkatrészt és terméket tartalmazza. Ha azonban valaki mégsem találja meg a mi weboldalunkon, amire szüksége van, az interneten könnyedén találhat máshol hasonló termékeket, éppen ezért fontos, hogy a termékeink állandóan készleten legyenek, és késlekedés nélkül ki tudjuk őket szállítani – tette hozzá Rick Chiong. Ezt érti  Rick az „ügyfélközpontú” hozzáállás alatt, ami „jelentősen hozzájárul a sikereinkhez”. 
 
− Meg kell mondjam, a Haas gépei tényleg beváltották azokat a reményeket, amelyeket az első megvásárlásakor, 2007-ben fűztünk hozzájuk. Emlékszem, nagyon nagy hatással volt rám, amikor bemutatták őket, és különböző hatékonyságnövelő jellemzőiket. Ráadásul az Egyesült Államokban gyártják őket, ami különösen kedvező számunkra, hiszen cégünk gyártási tevékenysége nagyrészt itt zajlik. Azt is nagyon felemelő látni, hogy a Haas befektet saját belső erőforrásainak kihasználásába. Ebből mi is többet szeretnénk teljesíteni, ahogy növekszünk és több termékcsaládunk lesz − felejtette ki Rick Chiong. Nehéz elképzelni, hogy a vállalat hogyan kínálhatna még ennél is több terméket. Mivel terveik szerint több mint 100 CNC szerszámgéppel fognak rendelkezni, online katalógusuk nagyságrendekkel nagyobb lehet még a jelenleginél is. Azt már az olvasó fantáziájára bízzuk, hogy a már most is lexikonnyi nyomtatott katalógus hogy néz majd ki!
 
www.haascnc.com
www.thorlabs.com
 
A cikk megjelent a Techmonitor magazin 2013. májusi számában
Keresés
Bejelentkezés / Regisztráció
Média Partnerek