Lézer az építőiparban

Minőség és gyorsaság: egy automata lézeres csővágó géppel megsokszorozódnak az építőipari vállalkozások lehetőségei

2019. június 11., kedd, 06:00

Címkék: alumínium építőipar lemezmegmunkálás lézer lézeres vágás lézertechnológia Signdepot Xlase

Talán nincs még egy olyan iparág, amelyik jobban függne a gazdaság általános állapotától, mint az építőipar. Nem elég, hogy recesszió esetén a magán- és intézményi befektetők akár egy évtizedre is visszafogják a beruházásaikat, hazákban még a mindenkori kormányok hagyományos húzd meg – ereszd meg hozzáállása is erősíti a rövid távú gondolkozást. Sok építőipari szereplő ezért még fellendülés idején is óvatos a fejlesztések terén, pedig az építőipart sem kerülik el a törvényszerűségek, és a jövőben csak az a vállalkozás maradhat talpon, amely korszerű technológiai szintet képvisel. Ma még ritka a lézertechnológia építőipari alkalmazása, de Forrai József, a Trial Product Bt. ügyvezető igazgatója még ennél is tovább tervez lépni saját vállalkozásával.

Az 1998-ban alapított és jelenleg 12 fős diósdi Trial Product Bt. eredetileg kovácsoltvas termékek gyártásával foglalkozott, ami csaknem húsz éven keresztül biztos megélhetést nyújtott Forrai József ügyvezető igazgatónak és munkatársainak. A három évvel ezelőtt megindult hazai bérszínvonal-emelkedést azonban ez a termékkör már nem tudta kitermelni. „A kovácsoltvas termékek gyártása elképesztően élőmunka-igényes, és mivel viszonylag egyszerű gép- és szerszámparkot igényel, olyan versenykörnyezet alakult ki benne, amiben sok szereplő még vállalkozással sem rendelkezik, csak a garázsban űzi az ipart – mondta Forrai József. – Mi minden létező előírást és törvényt betartunk, ez azonban nagy versenyhátrányt okozott nekünk a kovácsoltvaspiacon. Az alumíniummal azonban csak olyan cég foglalkozhat, amelynek a technológiája is megvan, és így a költségszintjük is a mienkhez hasonló. Talán 50-60 versenytársunk lehet idehaza, de a nyugati országrészen sokan inkább az osztrák piac számára dolgoznak.”

Nemcsak az autóiparban hódít az alumínium

Három évvel ezelőtt tehát profilt váltott a vállalkozás, és alumínium kerítés- és korlátelemek gyártásába kezdett, döntően a lakosság számára. „Az építőipar számos szereplője gondoskodott arról, hogy eltűnjön a bizalom a beszállítói oldalról. A számlákat korábban nem fizető vállalkozók most küzdenek is a bizalom visszaszerzéséért, ezeket a játékszabályokat azonban nem akartam elfogadni – emlékezett vissza Forrai úr. – A nagyon magas minőségű alumínium kerítéselemek nem a jelenleg tömegméretekben, de silányabb minőségben megépülő ingatlanokhoz kellenek. A kivitelezők és a nagyvállalkozások nem ebben a termékkategóriában érdekeltek, hanem az építkezés felgyorsításában és leegyszerűsítésében. Megvan a kereslet a termékeinkre, de az nagyrészt a lakosság oldaláról jelentkezik.

Az alumíniumnak szinte csak előnyei vannak a kovácsoltvashoz képest. Mindenki azt hiszi, hogy drága termékről van szó, de mivel a fajsúlya a vasénál sokkal kisebb, ezért levezethető, hogy egy alumíniumból készült kerítés semmivel sem kerül többe, mint kovácsoltvas társa. Alapvetően egy minőségi anyagról van szó, amelynek tulajdonságai minden esetben kiszámíthatók – a vas esetében teljesen más paraméterekkel rendelkezik a két eltérő forgalmazótól származó nyersanyag, és a megrendelő ezt csak használat közben tapasztalja meg. A szinterezés után 10 év garancia jár a bevonatolásra – megnézném azt a kovácsoltvasgyártót, amelyik ennyire biztos a termékei minőségében.”

Lézert, de melyiket?

A profilváltáshoz a cég kifejezetten az alumínium megmunkálására alkalmas darabológépeket, illetve új hegesztőgépeket vásárolt. A lézeres vágás technológiája sem volt ismeretlen az ügyvezető igazgató számára, hiszen évek óta vitte vágatni a termékeit más cégekhez. Saját lézervágóval egészen tavalyig nem rendelkezett, és a határidők egyre kevésbé voltak tarthatók a bérvágással. Az elérhető típusok és márkák nagyjából adottak voltak, de Pest megyére nem írtak ki gépbeszerzési pályázatot, emiatt a Trial Product nagyon árérzékeny vevőnek számított. Így a drága nyugat-európai és japán modellek gyorsan kiestek a rostán. „Olyan gépet kellett választanunk, amiben talán nincs benne a legújabb és legmodernebb technológia, de megbízhatóan és pontosan gyárt, ami a mi elvárásainkat tökéletesen kielégíti. A csúcsmodell és az utána következő gépek gyakorlati használhatóságában a mi esetünkben nem sok különbség van. Kínai gépet már korábban is szerettem volna vásárolni, de nem volt hozzá magyar műszaki támogatás. A Signdepot Europe Kft. háttere azonban ezt az aggodalmat is eloszlatta” – magyarázta Forrai József.

A kiválasztás legfontosabb kritériumainak tehát az ár, a pontosság, a megbízhatóság, a gyorsaság, a hazai képviselet és szerviz, valamint az automatizálási lehetőségek számítottak – ez utóbbi azért, mert a bérgyártás is szerepel a cég tervei között, hiszen csővágó lézergép (és főként automata) csak kevés üzemel Diósd vonzáskörzetében. A szerződés megkötése előtt Forrai úr Jászberényben nézte meg az ott található síkágyas lézervágó gépet, majd a 2018-as hannoveri EuroBLECH kiállításon hasonlította össze az XLASE TH65 lézergépet a német, japán, török stb. berendezésekkel. A kiválasztást nagyban leegyszerűsítette, hogy a gép kiállított berendezésként a szokásosnál nagyobb kedvezménnyel volt elérhető októberben.

„A gépet március elején helyezték üzembe nálunk, így még a betanulási fázisban tartunk, és nem mindig tudjuk egy adott helyzetben, hogy mi a helyes beállítás – magyarázta Forrai József. – Azt gondolom, el kell telnie nagyjából fél évnek ahhoz, hogy tökéletesen megtanuljuk kezelni a gépet, és munkát is vállaljunk annyit, hogy a berendezés becsülettel elkezdje sokszorosan visszatermelni a vételárát. A gép kezelése viszonylag egyszerű, de komplex technológiáról van szó, és ezen az átmeneti időszakon minden új gép esetében át kell esni.”

Új géppel új vizek felé

A beüzemelést és a többhetes oktatást a hazai forgalmazó Signdepot Europe Kft. végezte. Jelenleg pedig a cég állandó kapcsolatban van a forgalmazóval a menet közben felmerülő kezdeti nehézségek orvoslásához. Az automata csővágó berendezés már most is hatalmas segítséget jelent az üzem számára, hiszen a korábbi lehetőségeihez képest hihetetlenül gyorsan végez a csövek és zártszelvények megmunkálásával.

„Minden háznak más a kerítésszélessége és az utcafrontja, a tulajdonosoknak pedig eltérő az ízlésvilága, ezért a mi termelésünkben szinte minden egyedi gyártásnak minősül. Ez nagy fokú rugalmasságot feltételez tőlük – zárta a beszélgetést Forrai József. – A gép azonban azt a lehetőséget is megadja nekünk, hogy belépjünk a feldolgozóipar világába. Az építőipar ingoványos talaj: egyszer az egekben vannak az árak, és mindenki válogathat a munkák között, majd új kormányzati döntések születnek, és a szektor éveken át tartó lejtmenetbe kerül. Több lábon szeretnénk állni, így a lakossági vonalat megtartva szeretnénk bekerülni az autóipari beszállítók körébe. Mivel csővágó berendezéssel már rendelkezünk, talán kézenfekvő lenne mellé csőformázó gépet is vásárolnunk, hiszen a minőségi módon megmunkált csőtermékekre nagy kereslet mutatkozik a gépgyártásban vagy az energetikában és erőműépítésben.”

Molnár László


A TH65 modell egy teljesen automata cső- és zártszelvény-lézervágó berendezés. Az automata kiszolgálóegység akár egy tonna anyag befogadására is képes, melyből egyenként kiválasztva adagolja a szelvényeket a vágáshoz. A lézeres vágást követően a lehulló kész darabokat pedig egy szállítószalag adagolja ki, így a teljes megmunkálási folyamat automatizált. A TH65 az automata működés mellett képes félautomata és manuális működésre is, ennek köszönhetően kisebb gyártási darabszámok vagy akár egyetlen munkadarab lézeres vágása is könnyen és gyorsan elvégezhető. A TH65 – mint minden XLASE gép – csúcsminőségű alkatrészekből épül fel, így a pontosság és a nagy sebesség még apró furatoknál is garantált. A gazdaságos és hatékony gyártást okos funkciók (bekezdő vágás, mikroperforálás, vágáshézag ofszet stb.) támogatják. A multi-touch kijelző egyszerű és gyors kezelést és felügyeletet tesz lehetővé.

Műszaki adatok

 • Típus: TH65
 • Adagoló: Automata adagoló- és gyűjtőrendszer
 • Max. sebesség: 100 m/perc
 • Max. gyorsulás: 1,0 G
 • Visszatérési pontosság: 0,05 mm / 1 000 mm
 • Pozicionálási pontosság: 0,03 mm / 1 000 mm
 • Lézerforrás: IPG fiber szilárdtest lézer
 • Lézerteljesítmények: 1–4 kW
 • Lézerfej: WSX (Precitec Lightcutter alkatrészek), manuális fókusz
 • Lézerfej 2 kW és felette: Precitec Procutter autofókusz
 • Tokmánykapacitás / cső: 20 mm – 210 mm átmérőig
 • Tokmánykapacitás / zártszelvény: 20 × 20 mm – 150 × 150 mm profilméretig
 • Gépméret: 12 000 × 3 800 × 2 800 mm
Keresés
Bejelentkezés / Regisztráció
Média Partnerek