Úton a digitális gyártás irányába

A gyártás digitális felügyelete révén csökkenthető az átfutási idő és növelhető a termelékenység

2019. május 02., csütörtök, 06:00

Címkék: bútoripar cső csőipar csővágás gépgyártás gépjárműipar lean Smart Factory Trumpf

A Rainer Bodendoerfer világos célt tűzött ki maga elé: a WECUBEX Rohrtechnik vezérigazgatója iparági referenciává kívánja emelni cégét a digitalizálás terén. Lelkesedésének, elkötelezettségének és a TRUMPF intelligens megoldásainak köszönhetően jó úton halad célja megvalósítása felé.

Rainer Bodendoerfer nem fél a változásoktól, éppen ellenkezőleg: az elmúlt két évben számos változtatást hajtott végre a WECUBEX Rohrtechnik vállalatnál. A kezdet meglehetősen nehéz volt: magába foglalta a cégkultúra megváltoztatását, és a bizonytalan és részben szkeptikus alkalmazottakat meggyőzte a Smart Factory koncepció előnyeiről. Bodendoerfer jó utat választott a sikerhez: lelkesen és következetesen informálta munkatársait a változásokról, elmagyarázta azok célját, majd kisebb csoportokkal ültette a gyakorlatba az új folyamatokat. Az erőfeszítés meghozta a gyümölcsét, hiszen mára mindenki harmóniában végezheti a munkáját.

Rainer Bodendörfer, a WECUBEX Rohrtechnik vezérigazgatója iparági referenciává kívánja emelni cégét a digitalizálás terén. A Smart Factory csapat és a TRUMPF hálózatos gyártásra specializálódott tanácsadói segítségével sikeresen hajtotta végra az első lépéseket.

Eljött, megnézte, megrendelte

Minden a TRUMPF 2016-os INTECH házi kiállításán kezdődött. „Amikor a saját szememmel láttam a digitalizálás hatását a fémlemez-feldolgozásban, annyira lenyűgözött, hogy azonnal jelentkeztem egy Smart Factory látogatásra – emlékezett vissza Bodendoerfer. – Tudni akartam, hogy milyen rejtett potenciálok vannak a gyártásunkban.”

A WECUBEX Rohrtechnik székhelye a bajorországi Burgbernheimben található, és a németországi, ausztriai és csehországi három további telephellyel együtt a WECUBEX Csoporthoz tartozik. Burgbernheimben a szerelvénygyártás, az élelmiszer- és csomagolóipar, az orvostechnika és a gépjárműgyártás számára állítanak elő acélból és rozsdamentes acélból készült perforált, hegesztett és porbevonatolt fémlemez- és csőalkatrészeket. „Perforált csőtermékeink révén mi számítunk Európa vezető beszállítójának a bútor- és berendezésgyártók piacán – jelentette ki Rainer Bodendoerfer. – Ez az ágazat rengeteg tanácsadást és támogatást igényel. Ügyfeleink mindig új, innovatív koncepciókat várnak el, amelyeket gazdaságosan tudunk sorozatgyártásra vinni. A kisebb darabszámok jelentik a nagy kihívást, és a lehető legnagyobb rugalmasságot várják el a gyártórendszerektől. Nyilvánvaló volt számunkra, hogy fejlődnünk kell. A Smart Factory megoldások következetes végrehajtásával leginkább az átfutási idők és a szállítási megbízhatóság területeit akartuk fejleszteni.”

A perforált csőtermékek terén a WECUBEX Európa vezető beszállítójának számít. A Smart Factory megoldások következetes végrehajtásával leginkább az átfutási idők és a szállítási megbízhatóság területeit kívánták fejleszteni.

Analízisek adták az alapot a helyes döntésekhez

Az első lépésben a TRUMPF hálózatos gyártásra specializálódott tanácsadói mérték fel a WECUBEX akkori állapotát. Az elemzés a vevői igényektől a megrendelésfeldolgozáson átívelő közvetett folyamatokra összpontosított – beleértve a programozást is – egészen a logisztikáig és a számlázásig. „Az elemzés eredményei annyira izgalmasnak bizonyultak, hogy már a következő napon felülvizsgáltuk gyártási folyamatainkat – folytatta Bodendoerfer. A tanácsadók megvizsgálták a tömeggyártásban részt vevő termékek tipikus munkafolyamatait. Értékáram-elemzéssel meghatározták az információ- és anyagáramlást, valamint az egyes munkamozzanatok között eltelt időt. – A TRUMPF részletes koncepciót dolgozott ki számunkra, konkrét javaslatokat tett a folytatáshoz, és megfelelő megoldásokat mutatott be. Meggyőző volt az összkép, így 2017 áprilisában hozzáláttunk a változások végrehajtásához.”

A kulcs az átfogó kommunikáció

Bodendoerfer először a gyártóterület menedzselését optimalizálta a hattagú Smart Factory csoporttal és a TRUMPF-fal. „Most már minden szinten érdemi kommunikáció folyik – magyarázta Bodendoerfer a változásokat. – A munkavállalók, a csoport- és termelési vezetők, az értékesítési részleg, valamint a menedzsment átfogó kommunikációja biztosítja a problémák gyors felismerését és orvoslását. Ha többen, különböző nézőpontok alapján vitatnak meg eseteket, olyan megoldási lehetőségek merülnek fel, amik mindenki számára támogathatók.”

Azt szokták mondani: nem csak az embereken múlik a kommunikáció. A TRUMPF leányvállalatának számító AXOOM tanácsára a gyártás számára kulcsfontosságú tíz gépet összekapcsolták, és ez a hálózat adja a gyártóterület menedzselésének alapját. A tíz gép közé ugyanúgy tartoznak TRUMPF gépek, mint más gyártóktól származó berendezések is. A hálózatba kapcsolt gépek olyan valós adatokat szolgáltatnak akár mobiltelefonokra is, mint a kapacitáskihasználtság, a gépállapotok és a termelési zavarok okai. Ez olyan átláthatóságot teremt, amely eddig nem létezett, és lehetőséget ad a rejtett potenciálok felfedezésére és kiaknázására. „A gépadatok rögzítése fontos alap a gyártás menedzselésének – mondta Bodendoerfer. – Ez a két változtatás 2017-ben összesen mintegy 10 százalékos termelékenységnövekedést eredményezett.”

A gyártás számára kulcsfontosságú tíz gépet összekapcsolták. A hálózat olyan valós adatokat szolgáltat akár mobiltelefonokra is, mint a kapacitáskihasználtság, a gépállapotok és a termelési zavarok okai.

Zavartalan folyamat

A következő nagy és fontos lépésnek a WECUBEX termelési stratégiájának alapvető átalakítása számított – a push termelési folymatról a pull termelési folyamatra. A hagyományos push rendszerben a gyártást és az anyagáramlást egy központi egység felügyeli. Ez biztosítja, hogy az anyagokat, alkatrészeket és termékeket egy előre meghatározott terv részeként „nyomják át” a gyártási láncon. Ez mindaddig működik, amíg a lánc egyik pontján sem lépnek fel zavarok, például nincsenek szűk keresztmetszetek a gyártóberendezések áteresztőképességében. „Mindeddig a gépkihasználtságra összpontosítottunk – jelentette ki Bodendoerfer. – Ez azt eredményezte, hogy a síkágyas lézervágógépek gyorsabban dolgoztak, mint ahogy az élhajlító gépeken dolgozó gépkezelők hajlítani tudtak. Ennek köszönhetően rengeteg félkész és késztermék halmozódott fel, és az átfutási idő is nagymértékben megnövekedett.” A pull gyártási rendszer kiküszöböli a keresztmetszetből adódó problémákat. A megrendeléseket just-in-time feldolgozzák. Ily módon a gyártóberendezésekhez csak az az anyagmennyiség kerül (a decentralizált vezérlőegységen keresztül) a korábbi munkafolyamatokból, amennyit a megrendelés ténylegesen előír. Az anyagokat, alkatrészeket és termékeket „keresztülhúzzák” a termelési láncon. „A kisebb gyártási csomagok most egyszerűen átfutnak a gyártóüzemen – ismertette tapasztalatait Bodendoerfer. – Előfordul, hogy a lézergépek néha nem teljes kapacitással működnek, cserébe az élhajlítók sem jelentenek szűk keresztmetszetet. Ez kiküszöböli az anyagok és alkatrészek hosszú időn át tartó felhalmozódását, és a készletszint is jelentősen csökken. 50 százalékos készletszintcsökkenésről beszélünk mind a félkész, mind a kész alkatrészek esetében. Az átfutási idők is hasonló mértékben rövidültek le. A gyártási folyamatban jelentősen gyorsabban áramlanak az alkatrészek, így az átfutási idő 43 százalékkal tudott csökkenni.”

A gépadatok rögzítése fontos alap a gyártás menedzselésének. Ez és a következetes kommunikáció 2017-ben összesen mintegy 10 százalékos termelékenységnövekedést eredményezett.

Váltson leanre – csökkentse felére a beállítási időt!

A hagyományos lean gyártási elvek – mint a folyamatoptimalizált gépelrendezés – mellett a lerövidült gépbeállítási idők is hozzájárultak ezekhez az eredményekhez. „A kisebb darabszámok megnövelik a beállítási időt – ismertette Bodendoerfer. – De pár dolgot szem előtt tartva ez egyértelműen csökkenthető.” A munkavállalók és a csoportvezetők egy kétnapos üzembe helyezési workshopon sajátították el ezeket a megközelítéseket. A jelenlegi beállítási folyamatot a lean gyártásirányítás összefüggésében elemezték és optimalizálták. A képzésen részt vevő alkalmazottak 50 százalékkal tudták csökkenteni a legfontosabb termelési rendszerek beállítási idejét.

A lean gyártásirányítási képzésen részt vevő alkalmazottak 50 százalékkal tudták csökkenteni a legfontosabb termelési rendszerek beállítási idejét

A siker függőséget okoz

Még a változások iránt korábban szkeptikus munkatársak is közelebb kerültek a Smart Factory koncepcióhoz – ami azért fontos, mert Rainer Bodendoerfer nem tervez itt megállni. Ő és csapata havonta egyszer felülvizsgálja az intézkedési tervet (ami körülbelül 100 pontot tartalmaz), és meghatározza a következő lépéseket.

Ezek közé tartozik a TruTops Fab Quickjob modul, a TruTops Fab tárolómodul és a TruTops Boost programozási rendszer tervezett bevezetése. Bodendoerfer szerint: „Eddig hagyományos módon programoztuk a megrendeléseket az SAP-ből Excel-táblázatokba. Az SAP-hoz illeszkedő interfész lehetővé teszi, hogy az új modulok a jövőben automatikusan cseréljenek adatokat, ami sokkal hatékonyabbá teszi a munkát.” A TruTops Fab Quickjob modul lehetővé teszi a megrendelések felügyeletét és kezelését, míg a TruTops Fab tárolómodul a készletet felügyeli. A TruTops Boost és a TruTops Fab Quickjob modul által kínált megosztott megrendelés-, alkatrész- és anyagadat-kezelés szilárd alapot ad majd az optimalizált gyártásellenőrzéshez, a TruTops Boost pedig szintén a programozási munkát hivatott támogatni.

A cégkultúra megváltoztatásához Rainer Bodendörfernek minden alkalmazottat meg kellett győznie a Smart Factory koncepció létjogosultságáról és előnyeiről. Ennek érdekében minden szinten érdemi kommunikációt kezdeményezett a tervezett változtatásokról.

„Többnek is kell ott lennie, ahonnan ez jött”

Annak érdekében, hogy a jövőben még rugalmasabban kezelhessék a kisebb gyártási darabszámokat, Rainer Bodendoerfer a TRUMPF által javasolt tervezőrendszert is bevezette. A rendszer tovább csökkenti a termelési átfutási időket és a készletszámot, ezáltal növeli a teljesítés és a kiszállítás eredményességét. Bodendoerfer szerint: „A nemrégiben végrehajtott intézkedések lehetővé tették számunkra, hogy 2016 végéhez képest 18 százalékkal javítsuk szállítási megbízhatóságunkat.”

Rainer Bodendoerfer és csapata nem kisebb célt szeretne elérni, mint hogy a WECUBEX legyen az iparág vezető márkája. A célkitűzést a WECUBEX Csoport is támogatja. „A másik három létesítményben dolgozó kollégáimat folyamatosan tájékoztatom arról, hogy mi történik nálunk – zárta a beszélgetést Bodendoerfer. – Burgbernheim számít az intelligens gyártás előfutárának. Nemrégiben mintegy 50 kulcsfontosságú ügyfelünk előtt mutattam be Smart Factory megoldásainkat, és nagyon hatásosnak bizonyult a bemutatónk. Ez újabb motivációt adott nekünk ahhoz, hogy folytassunk a már megkezdett utat, és újabb lépéseket tegyünk az okosgyár irányába.”

www.trumpf.hu

Keresés
Bejelentkezés / Regisztráció
BMW GROUP CAREERS IN DECEMBER

SAP KEY USER (F/M/X)

PLC SPECIALISTA (F/M/X)

AUTOMATIZÁCIÓS MÉRNÖK (F/M/X)

SZAKMAI OKTATÓ MECHATRONIKAI TERÜLETRE (F/M/X)

IRÁNYÍTÁSTECHNIKAI MÉRNÖK (F/M/X)

Média Partnerek