Új kihívója akadt az öreg kontinens óriásainak

A holland gépgyártó hat éven belül az európai hármas élmezőnybe szeretne tartozni

2017. március 28., kedd, 06:00

Címkék: Autorel Kft. csiszolás lemezmegmunkálás lemeztechnika Mach-Tech 2017 sorjátlanítás sorjázógép

A Q-fin gépgyártó magasra tette a mércét: a hollandiai Bergeijkben működő vállalat 2022-re az első három vállalat közé szeretne kerülni a fém alkatrészek gépi sorjázása, csiszolása és utómegmunkálása terén. A kezdetek ígéretesen alakulnak: megalapításának első három évében a Q-fin már több száz gépet értékesített. „Alapelvünk: csúcsminőség, felhasználóbarát szemlélet és egyszerűség, ahol csak lehetséges” – nyilatkozta Koen de Waard műszaki igazgató.

A Q-fin (Quality FINishing) fő erősségét a gyorsaság jelenti. A holland vállalat 2013-as megalapítása óta nem kevesebb, mint öt termékcsaládot tervezett: három teljesen automatikus sorjázó/utómegmunkáló gépet, egy kézi működtetésű gépet és egy hozzájuk illeszkedő porelszívó rendszert. „Jelenleg a márkánk ismertségének növelése a legfontosabb. Stratégiai célunk, hogy évente megduplázzuk a forgalmunkat – jelentette ki Anton Bax igazgató. – Már elkészültek a jelenlegi közelében felépítendő új épület tervei is.”

Cél az európai dobogó

A Q-fin a gépi sorjázás, csiszolás és utómegmunkálás piacát célozta meg saját, átgondolt koncepciójával. A termékplatformokat Koen de Waard műszaki igazgató dolgozta ki. „Koen 30 éve dolgozik a fémek utómegmunkálásának területén – mondta Anton Bax. – Tökéletesen ismeri ezt a világot.” A gépek fejlesztése a felhasználók tapasztalatai és a Bax Metal táblalemez-megmunkálási és gyártási tapasztalatai alapján történik (ez utóbbi cégnek szintén Anton Bax az igazgatója). De Waard: „Én a fejlesztői oldalon dolgozom, Anton pedig a felhasználói oldalról látja a dolgokat, ahonnan természetesen rengeteg információt kapunk. Ez egy kitűnő kombináció, amely lehetővé teszi számunkra, hogy rövid idő alatt olyan megoldásokkal jelenjünk meg, melyek teljes mértékben alkalmazkodnak a felhasználók és a géppel dolgozók igényeihez és elvárásaihoz. Ez az a terület, ahol egyértelművé válik az előnyünk.”

„Más, mint a többiek, de rendkívül jó”

Kiemelkedő találékonyság

Az automatikus rendszerekben a találékonyság olyan tulajdonságokban jelenik meg, mint az egyszerű használat, a műveletek minősége és sebessége. A gépekbe „beépített” ötletek között megemlíthető a Q-fin saját tervezésű kefés magasság-ellenőrző rendszere, valamint a szállítószalag vákuumos vagy mágneses alátámasztása. Ez utóbbi biztosítja, hogy az alkatrészek szorosan a szállítószalagon maradjanak. Az acél munkadaraboknál a mágneses megoldás, a nem mágneses (rozsdamentes acél, alumínium, műanyag) munkadaraboknál pedig a vákuumos megoldás gondoskodik erről. „Ez megakadályozza, hogy a munkadarabok véletlenül a gép belsejébe repüljenek, ami néha súlyos károsodáshoz vezethet” – ismertette De Waard.

A megoldás másik fő előnye, hogy nagyobb nyomással lehet terhelni a keféket, így a munkadarabok gyorsabban végigmennek a folyamaton, és a végeredmény is szebb lesz. Emiatt és a gépek rendkívül kompakt felépítésének következtében a megmunkálási idők a versenytársakhoz képest 2–5-ször rövidebbek. „Alapelvünk: csúcsminőség, felhasználóbarát szemlélet és egyszerűség, ahol csak lehetséges – folytatta a műszaki igazgató. – Az ilyen gépek kezelői nem bonyolult vezérlésekre és beállítási lehetőségekre vágynak, hiszen ezek a legtöbbször nem eredményeznek jobb termékeket. A mi gépeink azt csinálják, amire szántuk őket – de azt a legjobb minőségben. Emellett egyszerűen kezelhetők, a szállítószalag sebessége és a kefék nyomása folyamatosan állítható, a dörzsszíjak és kefék egyszerűen cserélhetők, és így tovább.”

A cég minden gépet „teljes felszereltségben” szállít. A hatékony munkavégzés érdekében a Q-fin egy teljes gépsorozatot kínál a kis és nagyobb (max. 1 200 mm-es) munkadarabokhoz. Bax szerint a piac nagyon jól fogadja ezeket: „Sok vevőnknél a kisebb (max. 200 mm-es átmérőhöz alkalmas) és a nagy gépeink is egyszerre üzemelnek. Sok olyan visszajelzést kapunk, hogy a gépek egymás mellé helyezésével nagyon jól maximalizálható a berendezések termelékenysége.”

„Alapelvünk: csúcsminőség, felhasználóbarát szemlélet és egyszerűség, ahol csak lehetséges”

Prémium márka kialakítása

„Versenyelemzések szerint a Q-fin technikai teljesítmény tekintetében magasabb pontszámot ért el, mint a nagy múltú, régi európai versenytársai. A szállítási határidőben, az ár/minőség arányában és néhány további paraméterben is ott vagyunk az élvonalban – mondta Anton Bax. – Prémium márka vagyunk, amely a három legjobb közé kíván tartozni Európában. Ehhez egy területen kell fejlődnünk: a márka hírnevében és ismertségében.” A fémipari szektor meglehetősen konzervatív. A vásárlók csak akkor kezdenek el hinni egy márkában, ha előzőleg már megfigyelték és megtapasztalták a tudását. Ez pedig egyelőre kihívást jelent a Q-fin számára. Az automatikus sorjázógépet kereső vállalatok általában két típusba sorolhatók.Vannak a tapasztalatlanok, akik rendszerint a jól ismert márkákhoz fordulnak. Vannak a tapasztaltabbak, akik szeretnék lecserélni az elavult vagy elkopott gépeiket. „Ez utóbbiak – merem állítani – szinte mindig a mi gépkoncepciónkat választják” – jelentette ki Anton Bax.

A Q-fin technikai és műszaki tekintetben magas szinten áll. „Sok energiát fordítunk a fejlesztésre, és számos új fejlesztési ötletünk van – árulta el Anton Bax. – Félévente megpróbálunk egy-egy új géppel megjelenni a piacon. Jó példa erre az oldalak marására vagy a fém alkatrészek rádiuszolására alkalmas TopEdge. Ezt a gépet hamarosan bemutatjuk Németországban.” Ezen túlmenően a Q-fin az értékesítés és a marketing területén is tesz lépéseket. Jelenleg Hollandiában, Belgiumban, Németországban, Franciaországban, Ausztriában és Ausztráliában vannak forgalmazó partnerek. Magyarországon a partner a lemezszakmában jól ismert AUTOREL Kft., aki az értékesítés mellett a gépek teljes körű műszaki hátterét is nyújtja. „Rendszeresen megjelenünk a hazai és külföldi szakkiállításokon. Hollandiában például a Metavak, a TechniShow, a Surface és a TIV Hardenberg kiállításokon veszünk részt. Németországban pedig a stuttgarti Blechexpón, majd október végén a hannoveri EuroBLECH-en állítottunk ki. A budapesti Mach-Tech kiállításon partnerünkkel, az AUTOREL Kft.-vel veszünk részt. Mindent megteszünk tehát annak érdekében, hogy kialakítsuk prémium márkaarculatunkat” – zárta mondanivalóját Anton Bax.

„A megmunkálási idők a versenytársakhoz képest 2–5-ször rövidebbek”

A Q-fin Knowledge Club

A Q-fin új szemléletet alkalmaz arra, hogy gépeit még inkább a felhasználók konkrét igényeihez hangolja. Az érdeklődők nemcsak körbesétálhatják a gépeket a bemutatóteremben, hanem meg is munkálhatják saját darabjaikat, így meggyőződhetnek arról, hogyan tehetik a gépek hatékonyabbá a munkájukat. A Q-fin folyamatosan nyomon követi a felhasználók igényeit. Ennek egyik eszköze a Q-fin Knowledge Club (QKC). A klubot a vállalat saját munkatársai alkotják, jelenleg kilencen, de létszámuk folyamatosan nő. Szerda délutánonként a klub tagjai egy-két órát dolgoznak az általuk fejlesztett gépeken, tesztelik a berendezéseket. Koen de Waard: „A kezdeményezés lényege, hogy munkatársaink tisztában legyenek a gépek működésével és gyakorlati alkalmazásával. Ilyenkor új ötletek születhetnek a további fejlesztésekhez. A QKC-ben mindenki együttműködik mindenkivel, még az irodavezetőnk is tagja a klubnak. Ezzel biztosítható, hogy minden munkatársunk valódi ismerője legyen az adott szakterületnek.”

Találkozzunk május 9–12. között a Mach-Tech kiállításon!

A pavilon, 104B stand

Magyarországi forgalmazó:

Autorel Kft.

2000 Szentrendre, Irányi Dániel utca 20.

Tel.: 26-400-660

q-fin@autorel.hu

www.autorel.hu

www.q-fin.nl

Keresés
Bejelentkezés / Regisztráció
Média Partnerek