SMC – Lézertechnológiai megoldások

Mára napjaink egyik vezető technológiájává nőtte ki magát a lézersugár munkavégző képességét kihasználó lézertechnológia

2021. július 16., péntek, 06:00

Címkék: CO2 lézer fiber lézer lézer lézeres vágás lézertechnológia SMC

Egy dolog biztosan látszik: a trend töretlen, egyre több technológiai műveletnél látnak fantáziát a lézernyalábok alkalmazásában, és használják ki termelékeny, jól automatizálható alkalmazásokban. Nagy energiasűrűsége, precíz kialakítása azonban sebezhető, megfelelő hűtés nélkül a lézertechnológia összeomolhat, mint egy kártyavár, tetemes költségeket és hosszú állásidőt okozva ezáltal az üzemeltetőnek.

A lézersugarak előállítására különböző anyagokat használnak. A különféle anyagok hatásfoka különböző, ez által lehet nagyságrendi becsléseket adni, hogy egy lézerteljesítmény milyen mennyiségű hőt termel, és milyen hűtés szükséges. Alapjában véve kétféle hűtést különböztetünk meg a lézerek hűtésére: léghűtést és folyadékhűtést. A léghűtés előnye, hogy kiépítése egyszerű, elegendő mennyiségű levegőt biztosító ventilátorokkal könnyedén kivitelezhető. Van egy hátránya, mégpedig az, hogy csak bizonyos teljesítményhatárig használható a levegő alacsony fajhője miatt.

A legbiztonságosabb hűtési módszer a folyadékhűtés. A legegyszerűbb médium a megfelelő minőségű technológiai víz, azonban különféle adalékokkal a víz kedvezőtlen tulajdonságai kiküszöbölhetőek.

Fontos paraméter még a hűtővíz hőmérsékletének stabilitása. Egy ausztriai kísérlet során vizsgálták a lézer kimeneti teljesítményének stabilitását. A mérés során kétféle hűtőegységet használtak, egy ±1 °C, illetve egy ±0,1 °C hőmérséklet-stabilitással rendelkező chillert. A mérés alapján pontosabb hűtőegység használatával a lézer stabilitása ±6%-ról ±3% értékre javult, ami nagyobb termelékenységhez vezet.

Mit kínál az SMC?

Kínálatunkban egyaránt megtalálhatók az energiatakarékos, kompresszoros Thermo-Chiller hűtőberendezések és a rendkívül pontos, rezgésmentes hőmérséklet-szabályozásra fejlesztett, Peltier-elemekkel ellátott Thermo-Con temperálóberendezések. Standardként levegő- és vízhűtés áll rendelkezésre a hulladék hő elvitelére. Itt álljunk is meg egy szóra: manapság a légkondicionált csarnokok világában egyre nagyobb jelentőséggel bírnak a vízhűtéses eszközeink, melyek a gyártóterületek számára nem termelnek extra hőmennyiséget, így nem növelik környezetük hőmérsékletét.

Az SMC portfólióját egy sor innovatív fejlesztés teszi teljessé, például a szivárgásmentes és karbantartást nem igénylő mágneses hajtású szivattyúk, a hűtésre és fűtésre szolgáló analóg vezérlésű expanziós szelepek, az inverter technológia, mely szabályozza a hűtőkompresszor, a szivattyú és a ventilátor fordulatszámát. Érdemes megemlíteni a vegyi anyagok közvetlen temperálására szolgáló, PFA csatlakozókkal ellátott, vegyipari Thermo-Con berendezéseket vagy a CVD (Chemical Vapour Deposition) folyamatokhoz és elemzésekhez használható, rendkívül pontos Peltier-elemes vízfürdőket.

Iparági specialitás

A Peltier-elemekkel működő termékeink kifejezetten a rezgésmentes, nagy hőmérséklet-pontosságot igénylő, kisebb hűtési teljesítményű (max. 1,2 kW) alkalmazások számára ideálisak.

A lézervágó berendezések esetében több, különböző hűtési hőmérséklet szükséges a technológia számára (pl. oszcillátor, optika), ennek érdekében az SMC kifejlesztette a HRL sorozatát, amely 2 különálló hűtőkört valósít meg egy hűtőkompresszorral, természetesen a fent említett inverteres technológiával a lehető legnagyobb energiahatékonyság mellett.

Mivel a technológia során nagyon fontos a víz vezetőképességének szabályzása, ezért az optikához vezető hűtőkörben DI víz használható már az alapmodellben is, feltéve, hogy a vezetőképessége nagyobb, mint 1 µS/cm. A kétkörös hűtőegység maximális hűtőkapacitása 26 kW fő hűtésként (CH1 – 15–25 °C), míg az optika irányából 1 kW hőmennyiség elviteléhez elegendő (CH2 – 20–40 °C).

Sok esetben szükséges a hűtőegységekből kilépő folyadék többcsatornás elosztása. Természetesen ebben az esetben is komplett megoldást kínál az SMC. Akár egyedi áramlásmérők felhasználásával építhetők elosztó tömbök, azonban akár standard katalógustermékként konfigurálható elosztó tömbök is elérhetőek. A hűtőkör esetleges szervizelésénél, áttelepítésénél igen hasznos az SMC nyomás alatt oldható cseppenésmentes csatlakozócsaládja, amely –5–150 °C hőmérséklet-tartományban képes a folyadékot a rendszerben tartani, segítve ezzel az egyszerű, tiszta munkavégzést.

Mint az előbbiekben említett termékfejlesztésből látszik, az SMC elhivatott a különféle piaci igényeknek megfelelő termékek kifejlesztésében.

Szolgáltatások

Különböző iparági területeken különféle igények merülnek fel. Mi, az SMC, rendelkezésre állunk az optimális megoldás kialakításában. Célunk, hogy partnerként segítsük megrendelőinket a tervezési fázistól a kivitelezésig, komplett megoldásokat szállítva. Ennek érdekében többféle szolgáltatással állunk rendelkezésre. Az első és egyik legfontosabb a hőveszteség és a hűtött kör jellemzőinek mérése, amelynek során a helyszínen áramlásérzékelőkkel és nyomásszenzorokkal felmérésre kerül a tényleges teljesítmény, illetve a rendszer nyomásesése normál üzemi feltételek mellett.

A mért adatok alapján, illetve a környezeti feltételek ismeretében pontosan kiválasztható a szükséges hűtőeszköz mérete, illetve a többféle rendelkezésre álló szivattyú közül kiválasztható az optimális nyomású megoldás. Az üzemeltetési adatok birtokában segítséget tudunk nyújtani továbbá a rendszer TCO, illetve ROI számításában.

Komplett hűtőköri megoldások

Az SMC a fent bemutatott eszközök felhasználásával képes egyetlen beszállítóként hűtési feladatok elvégzésére alkalmas komplett megoldást biztosítani. Legyen ez a feladat lézervágó, lézerhegesztő, Ön az SMC termékeivel megbízható, időtálló megoldást választ, ráadásul levesszük a terhet a válláról a méretezés és a kiválasztás során.

Bővebb információ

A fent említett termékekkel, szolgáltatásokkal kapcsolatosan további információkért, kérjük, látogassa meg a következő oldalt: https://smc-fluidcontrol.hu/homerseklet-szabalyozas/.

Halász Gábor

SMC – Thermo-Control Expert

Keresés
Bejelentkezés / Regisztráció
Média Partnerek