Mi befolyásolja a lézergépek vágási pontosságát?

A lézervágás pontossága nem kizárólagosan a berendezéstől függ, hanem sok más tényező is befolyásolja

2020. július 20., hétfő, 06:00

Címkék: Bodor Laser CO2 lézer fiber lézer lemezmegmunkálás lézer lézeres vágás lézertechnológia Optimum

A lézervágó gépek teljesítményét többek között vágási pontosságuk, sebességük, hatásfokuk és stabilitásuk határozza meg. Ezek azok az adottságok, melyek hatással vannak a vágás minőségére, tehát a felhasználóknak ezek a legfontosabb szempontok a gép kiválasztásakor.

A lézervágó gépek előnyei közé sorolhatjuk a nagy vágási pontosságot, a magas vágósebességet, és hogy mindemellett esetükben alacsony a megmunkálással járó költség is. Ebből adódóan nyer egyre nagyobb teret ez a fémvágási technológia, háttérbe szorítva a hagyományos berendezéseket. Napjainkban a lézervágó gépek felhasználási területe folyamatosan bővül, így újabbnál újabb kihívásoknak kell eleget tenniük. Sokan azonban félreértik, hogy mit is értünk a lézervágás pontossága alatt. Ez ugyanis nem kizárólagosan a berendezéstől függ, hiszen sok más tényező is befolyásolja. Most röviden ismertetjük, mely tényezők lehetnek hatással a lézergépek vágási pontosságára.

A lézergépek vágási pontossága

  1. A lézersugár-foltméret a fókuszálás után. Minél kisebb a foltméret, annál nagyobb a vágási pontosság.
  2. A munkaasztal pozicionálási pontossága meghatározza az ismétlési pontosságot. Minél nagyobb a munkaasztal-pontosság, annál nagyobb a vágási pontosság.
  3. Minél vastagabb a munkadarab, annál kisebb a pontosság, hiszen nagyobb a vágási rés. Mivel a lézersugár kúpos, a rés is kúpos. Ezért egy 0,3 mm vastag rozsdamentes acéllemez vágási rése kisebb lesz, mint egy 2 mm vastag rozsdamentes acél esetén.
  4. A munkadarab anyaga hatással van a lézervágás pontosságára. Azonos paraméterek mellett a rozsdamentes acél vágási pontossága magasabb, mint az alumíniumé, és a vágási felület is simább lesz.

A vágósebesség és a lézervágó gép hatásfoka

  1. A vágási sebesség megfelelő növelésével a bemetszés minősége javítható, a bemetszés keskenyebb lesz, a felület simább lesz, és a deformáció is csökken.
  2. Ha a vágósebesség túl alacsony, a vágási pont a plazmaív anód részénél helyezkedik el. Az ívstabilitás fenntartása érdekében az anódpontoknak vagy az anódterületnek meg kell találnia a vezetőáram-területet a varrat közelében. Ugyanakkor több hő jut a radiális sugárba, így a bemetszés, szélesebb lesz, az ömledék a bemetszés két oldalán felhalmozódik, és alul salakká szilárdul, amit nehéz eltávolítani.
  3. Ha a vágási sebesség túl alacsony, a bemetszés túl széles lesz, és az ív kialudhat. Tehát a megfelelő vágási teljesítmény elválaszthatatlan a vágási sebességtől.

Magyarországi forgalmazó:

Optimum Hungária Kft.

1172 Budapest, Cinkotai út 28–30.

+36 1 434 2680

ugyfelszolgalat@optimum-hungaria.hu

www.bodorlaser.hu

Keresés
Bejelentkezés / Regisztráció
Média Partnerek