Lézervágás kompromisszumok nélkül

Fiber lézer újradefiniálva

2016. január 04., hétfő, 06:00

Címkék: Autorel Kft. ByStar Fiber Bystronic ByVision Cutting fiber lézer lemezmegmunkálás lézervágás

Vékony, vagy vastag, mostantól nem számít. A Bystronic által kifejlesztett új ByStar Fiber lézervágó rendszer olyan univerzálisan használható berendezés, ami teljes mértékben hasznosítani tudja a fiber lézer technológiában rejlő lehetőségeket.

A ByStar Fiber kiterjeszti a lézervágás eddig ismert határait. Az alapjaitól újragondolt gépkoncepcióval a svájci gyártó újradefiniálta a fiber lézervágás fogalmát, és a lehetséges alkalmazások számát is bővítette.

Az új fiber lézer fejlesztése során azt a kérdést tették fel, hogy mi lesz a felhasználók  fiber lézervágókkal kapcsolatos jövőbeni elvárása. Kézdi Árpád, a Bystronicot képviselő Autorel Kft. ügyvezetője így foglalta össze a gép univerzális használhatóságát: „A fiber lézer verhetetlen a vékony fémlemez vágása során. De ezen túlmenően kiemelkedő vágási teljesítményt nyújt a vastag tartományban is. Teszi mindezt a lehető legalacsonyabb üzemeltetési költségek és karbantartási követelmények mellett.”

A megalkuvást nem ismerő csúcsminőség azoknak ajánlott, akik a jövőben teljes mértékben a fibertechnológiára szeretnék alapozni a termelést. A fiber lézer mostantól szélesebb anyagválasztékra vált használhatóvá a rozsdamentes acéltól az alumíniumon és lágyacélon át egészen a színesfémekig (például réz vagy bronz).

Lehet vékony, vagy vastag: az új ByStar Fiber megbirkózik a feladattal

Részletekbe menő innováció

A ByStar Fiber fejlesztési sikerének alapja a Bystronic által képviselt céltudatosság, amivel részletekbe menő alapossággal tökéletesítették a fiber lézert. A magas vágási dinamika, az automatizálási megoldások, az intelligens szenzortechnológia és a modern szoftverrendszerek kompromisszumok nélkül kerültek beépítésre.

A rövid híddal tervezett új gépszerkezet még bonyolult kontúrok esetén is korábban elérhetetlen vágási dinamikát tett lehetővé. A vágás kiváló minőségét a lézersugár erősségét, a sebességet és a fókuszt folyamatosan szabályzó, újonnan kifejlesztett vezérlés szavatolja.

A fiber lézer sokoldalúságát tovább növeli az, hogy a tervezők a gép hosszanti oldalán teljes hozzáférést biztosítottak a munkaterülethez. A nagy tolóajtó lehetővé teszi, hogy a kezelők kisebb, sürgős munkákat és maradék lemezeket helyezzenek be a munkaterületre a nagy méretű lemezek megmunkálása közben is. A futó program könnyen megszakítható és a megmaradt lemez elhelyezése után zökkenőmentesen folytatható. A rugalmasság főleg a kisebb műhelyek esetében ér aranyat, ahol az alkalmazkodóképesség a versenyképesség egyik fő záloga.

A fiber lézer mostantól szélesebb anyagválasztékra vált használhatóvá

Egyszerű, mint egy okostelefon

A ByStar Fiber új fejlesztésű felhasználói felületével a gép működtetése nem bonyolultabb feladat, mint egy okostelefon mindennapi kezelése. A ByVision Cutting a lézervágással kapcsolatos minden fontos funkciót az érintőképernyőn foglalja össze, ami lehetővé teszi a vágási program néhány ujjmozdulattal történő programozását: rendezhetjük a feladatlistát, meghatározhatjuk a vágási paramétereket, és definiálhatjuk az automata üzemmódot. A folyamat elindítása után a ByStar Fiber elkezdi a megmunkálási feladatokat.

A ByVision Cutting jóval több lehetőséget teremt arra, hogy az üzemeltető interaktívan beavatkozhasson a vágási folyamatba. A vágási paraméterek eltérő anyagtulajdonságokhoz történő adaptálása esetén például az érintőképernyőn az aktuális vágási tervre kell kattintani, definiálni kell az új paramétereket, és a vágási folyamat már folytatódhat is. Az egész művelet nem tart tovább három kattintásnál.

Kézdi Árpád elmondása szerint a ByVision Cutting bonyolult üzemeltetési előírások helyett egy intuitív felhasználói felületen nyújt maximális szabadságot a képkezelő számára. A lézervágás elvileg arról szólna, hogy behelyezünk egy fémlemezt, beindítjuk a gépet, és vágunk. A felhasználói környezetek ugyanakkor nagyon eltérőek tudnak lenni: az egyik ügyfél a folyamatosan változó megrendelések teljesítése érdekében néha manuálisan működteti a gépet, míg a másik teljesen automatikus működtetést választ integrált lemeztároló egységgel és automata rakodórendszerrel. A ByVision Cutting feladata, hogy a ByStar Fiber minden létező feladattal megbirkózzon.

A fiber lézer mostantól szélesebb anyagválasztékra vált használhatóvá

 

Műszaki adatok
Lézerforrás: Fiber 6 kW
Névleges méret: 3 000 × 1 500 mm
Maximális egyidejű pozicionálási sebesség: 169 m/perc

www.bystronic.com

www.autorel.hu

Keresés
Bejelentkezés / Regisztráció
Média Partnerek