Lézeres vágás fénysebességgel

Senki többet? A 10 kilowattos lézerforrás akár a 30 milliméteres lemezeket is hihetetlen sebességgel vágja

2017. január 31., kedd, 06:00

Címkék: ByStar Fiber Bystronic ByTrans bytrans extended EuroBLECH euroblech 2016 fiber lézer lemezmegmunkálás lézer lézeres vágás lézervágó

Új funkciókat mutatott be a ByStar Fiber lézervágó rendszerhez a Bystronic az EuroBLECH szakkiállításon. Az új fejlesztésű 10 kilowattos lézerforrás lélegzetelállító sebességre gyorsítja fel a vágási folyamatot. Tartson velünk a lézervágás jövőjébe vezető utazáson!

Mi lehet gyorsabb, mint 4, 6 vagy 8 kilowatt? Egyszerű a válasz: a fénysebesség. Jó hír ez minden vállalkozás számára, amely a fiber lézeres lemezmegmunkálás élvonalába akar tartozni. A Bystronic új fejlesztésű 10 kilowattos lézerforrással látta el a ByStar Fiber lézervágó rendszert. Az újítás a felhasználók számra alapvetően egyetlen előnnyel jár: gyorsasággal, gyorsasággal és még több gyorsasággal. A fémlemezek megmunkálására vonatkozó megbízások elnyerése során pedig kritikus tényező a munka lehető leggyorsabban és a legjobb minőségben történő elvégzése.

A továbbfejlesztett és egyben a cég legerősebb lézerforrásának számító 10 kilowattos lézer révén új teljesítménykategóriába lépett a ByStar Fiber. A technológiai ugrás forradalminak mondható a korábban rendelkezésre álló 4 és 6 kilowattos rendszerekhez képest. A Bystronic lézerspecialistái a „fénysebesség” kifejezéssel illették azt a gyorsaságot, ahogy a ByStar Fiber vágja a fémlemezeket. Hogyan is lehetne leríni valamit, ami még az eddig ismert villámgyors megmunkálásnál is gyorsabb?

Az új lézer lényegében turbó fokozatra kapcsolja a ByStar Fibert. Az iparági normának számító 4 kilowattos üvegszálas lézerekhez képest a 10 kilowattos lézerforrás négyszeresére növeli a ByStar Fiber vágási sebességét. Értelemszerűen ez lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy egységnyi idő alatt négyszer több lemezalkatrészt munkáljanak meg, mint a versenytársak. A nagyobb vágási sebesség jelentette előnyöket 3 és 12 milliméter közötti anyagvastagságoknál lehet elérni, de a 10 kilowattos fiber lézer a 30 milliméter vastag fémlemezeket is hihetetlen sebességgel vágja.

Az új lézer elsősorban azon felhasználók számára lehet érdekes, akik fiber lézer technológiát használnak, és gyors vágásra irányuló képességükkel kívánják magunkat megkülönböztetni a versenytársaktól.

Új vágófej Spot Control funkcióval

Minden lemezmegmunkáló cég tisztában van azonban azzal, hogy a megnövelt vágási sebesség önmagában nem elég a célok eléréséhez. Ezt szerencsére a Bystronic is tudja. A nagy teljesítményű lézert optimálisan kell integrálni a vágási folyamatba, mert a gyorsaság egyenletes minőség nélkül értéktelen tulajdonság. Ebből kifolyólag a Bystronic egy másik újítást is bemutatott az EuroBLECH ideje alatt: a ByStar Fibert új, házon belül kifejlesztett vágófejjel szerelték fel. A svájci know-how különbözteti meg az új vágási technológiát attól, amit a piacon található sok más gépgyártó tud nyújtani.

A vágófej kulcsfontosságú elemnek számít a kiváló minőségű fiber lézeres vágás eléréséhez. Ennek relevanciája csak növekszik a magasabb lézerteljesítmény elérésekor és az így megnyitott új alkalmazások számának növekedésekor. A ByStar Fiber egyaránt vágja a rozsdamentes acélt, az alumíniumot, a színesfémeket, valamint a lágyacélt és mindent vékony és vastag lemezek formájában is. Annak érdekében, hogy e tág anyagmixben a legjobb vágási minőséget érjük el, a vágófej rugalmasan adaptálja a vágási folyamatot a változó anyagokhoz és azok eltérő jellegzetességeihez. Az alkalmazkodás automatikusan, kezelői beavatkozás nélkül megy végbe. Ennek érdekében a svájci lemezspecialista Spot Control funkcióval látta el a vágófejet.

Ez az újonnan kifejlesztett funkció a lézersugár formáját szabályozza. A lemezvastagságtól és az anyagtól függően a Spot Control nagy pontossággal adaptálja a fókuszpontot. Ez lehetővé teszi, hogy a ByStar Fiber változó lemezvastagságok és anyagok mellett is optimális vágási minőséget hozzon létre, és mindezt fénysebességgel.

ByTrans Extended és ByTrans Cross

Megnövelt folyamatsebesség. Egyetlen vágófej széles anyagválasztékhoz. Lehet még bármi egyéb kívánnivalónk? Egyetlen, de annál fontosabb szempont: az automatizálás. A magasabb vágási sebesség mellett a lemezek betöltésének és a megmunkált munkadarabok kirakodásának is gyorsan kell végbemennie. Egy 10 kilowattos ByStar Fiber hatalmas mennyiségű anyagot képes megmunkálni, és ez a sebesség egyértelműen automatizálási megoldások után kiált.

Az igényekre reagálva a Bystronic megfelelő automatizálási megoldásokat kapcsolt a ByStar Fiber rendszerhez. A felhasználók a ByTrans Extended és a ByTrans Cross anyagmozgató rendszerek között választhatnak. Az EuroBLECH ideje alatt a cég a ByTrans Extended rendszerrel kombinálta a lézervágó gépet, így hozva létre egy önműködő lemezmegmunkáló megoldást. Ebben a konfigurációban a ByTrans Extended végezte az anyagok betöltését és kirakodását: behelyezte a fémlemezeket, a megmunkálás végeztével pedig eltávolította a munkatérből a kész alkatrészeket és a hulladékkeretet. Sőt, az automatizálási megoldás több anyagmozgatási lehetőséget is felkínált. A ByTrans Extended két kazettát tartalmazott, így nemcsak az anyagáramlást biztosította, hanem a már feldolgozott munkadarabokat is tárolta. A rendszer összességében számtalan lehetőséget teremt az automatizált lézeres vágás számára.

A ByTrans Cross automatizálási rendszer működési elve hasonló, mint a ByTrans Extendedé. Az anyagáramlás biztosítása mellett azonban rugalmasabb lehetőségeket kínál a kész munkadarabok és a hulladékkeret eltávolításához. A ByTrans Extended rendszerhez képest a ByTrans Cross a lézervágó berendezés asztala mellett helyezkedik el. Ez a konfiguráció különböző bővítési lehetőségeket és kirakodási opciókat tesz lehetővé.

Lehetővé válik például a munkadarabok és a hulladékkeret egy a lézervágó berendezés mellett elhelyezkedő további kirakodási pozícióban történő átmeneti tárolása. A ByTrans Cross rendszerhez opcióként kaphatók mobil anyagtároló kocsik, amelyek alkalmasak az alkatrészek elhelyezésére. Míg ebben a pozícióban a munkadarabokat manuálisan válogatják és rendezik, a ByTrans Cross rendszer folyamatosan működhet, és új lemezt tölthet be a ByStar Fiber lézervágó rendszerbe.

ByTrans Cross automatizálási rendszer

4020 nagy méretű lézervágó

A kiállítás ideje alatt a svájci specialista egy másik újítással is jelentkezett, amely elősegíti a fiber lézer technológia ByStar Fiber rendszeren történő teljes kiaknázását. A ByStar Fiber már nagy, 4020-as méretben is elérhető, ami akár 4×2 méter méretű lemezek vágását is lehetővé teszi. A méretbeli növekedéssel egyrészt egyetlen fémlemezből több alkatrész kivágására nyílik lehetőség, másrészt nagy méretű munkadarabokat is létrehozhatunk, amelyek nem férnének bele a szabványos 3×1,5 méteres fémlemezekbe. Akár a termelékenységet, akár a megmunkálható termékkört bővítjük, mindkettő fontos szempont a versenyelőny megszerzésében.

www.bystronic.com

Keresés
Bejelentkezés / Regisztráció
Média Partnerek