Lépésről lépésre az intelligens gyár irányába

A fémlemez-megmunkálás teljes gyártási folyamata gyakorlati példákkal is megismerhető volt az EuroBLECH 2018 szakvásáron

2018. november 12., hétfő, 06:00

Címkék: automatizálás Bystronic ByTrans élhajlítás EuroBLECH 2018 fiber lézer ipar 4.0 lemezmegmunkálás lézer lézeres vágás lézertechnológia okosgyár Xpert 150

Az EuroBLECH 2018 kiállításon a Bystronic többek között a hálózatosított lemezfeldolgozás világát is bemutatta. A World Class Manufacturing mottóval fémjelzett bemutató során a látogatók élőben tapasztalhatták meg, miként vezetnek az integrált automatizálási és új szoftveres megoldások a lézeres vágás és az élhajlítás új szintjéhez.

Az EuroBLECH 2018 szakkiállításon a Bystronic a látogatók szeme elé idézte a high-tech gyártás jövőképét. A vízió olyan új termékek és szolgáltatások széles skáláján alapul, amelyekkel a Bystronic a gyártási folyamatokat a hálózatba kapcsolt termelés irányába tereli. „Ügyfeleinket lépésről lépésre kísérjük végig az intelligens gyár felé vezető úton” – magyarázta Alex Waser, a Bystronic vezérigazgatója.

A svájci lemezspecialista a „World Class Manufacturing” mottó alá gyűjtötte az idevonatkozó támogató programot, amely olyan innovatív megoldásokat tartalmaz, amelyek túlmutatnak a szerszámgépre vonatkozó hagyományos elképzeléseken. Alex Waser megfogalmazása szerint dióhéjban arról van szó, hogy a lézeres vágással és az élhajlítással kapcsolatos folyamatokat az intelligens komponensek hálózatába tömörítik össze. A felhasználók így nagyobb fokú rugalmasságot és átláthatóságot teremthetnek saját gyártási környezetükben. Ez a két tulajdonság napjainkban fontosabb előfeltételnek számít a termékek gyorsabb, költséghatékonyabb és intelligensebb előállításához, mint valaha.

Alex Waser, a Bystronic vezérigazgatója: „Az automatizálási és digitalizálási megoldásokkal rugalmas lemezmegmunkáló gyártórendszerek hozhatók létre, amelyekkel a gyorsan változó ügyféligényekre is gyorsan lehet reagálni”

A jövőben az új szoftvermegoldásoknak köszönhetően a felhasználók gyorsabban tudnak árajánlatokat adni, hatékonyabban tervezhetik meg a gyártási folyamataikat, és optimálisan használhatják fel az erőforrásaikat. A rendszer további építőelemei a valós idejű gyártásellenőrző rendszerek, amelyek valós idejű információkat nyújtanak a felhasználóknak a futó feldolgozási lépésekről. Mindez a költségek és folyamatok optimalizálását eredményezi, ami pedig a növekedés és a fenntartható versenyképesség sikerének kulcsa.

A rugalmas rendszermegoldások megváltoztatják a fémlemez-megmunkálás játékszabályait. Egészen idáig kompromisszumot kellett kötnünk a gyorsaság és az egyediség között. A jövőben a gyártó cégek kisebb sorozatokat, vagy egyedi vonásokkal ellátott tömegtermékeket a tömeggyártásnak megfelelő paraméterekkel lesznek képesek legyártani. „A vágó és élhajlító rendszereink új generációjával a felhasználók sokkal könnyebben adaptálhatják folyamataikat a gyorsan változó ügyféligényekhez” – jegyezte meg ezzel kapcsolatban Alex Waser.

A gyártási lépések integrált automatizálása egy másik fontos sikertényező, aminek eléréshez a Bystronic a lézeres vágás területén moduláris megoldásokat alkalmaz az anyagmozgatáshoz. Az egyre erősebb lézerforrással rendelkező automatizálási rendszerek az ügyfelek igényeihez igazodnak. Az élhajlítás terén a Bystronic a rugalmas automatizálási modulok kifejlesztését szorgalmazza, amelyek gyors váltást tesznek lehetővé az automatizált és a kézi gyártás között.

A szerviz továbbra is kulcskérdés marad a Bystronic számára. A hálózatba kapcsolt termelési környezeten belül az egymást követő és a későbbi gyártási lépések kölcsönösen függenek egymástól. Ezáltal a folyamat megbízhatósága és az összes integrált rendszer megelőző karbantartása fontosabb, mint valaha. Az új szervizmegoldások segítenek a felhasználóknak termelésük hatékonyságának és minőségének növelésében.

A rugalmas rendszermegoldások megváltoztatják a fémlemez-megmunkálás játékszabályait. A gyártó cégek kisebb sorozatokat, vagy egyedi vonásokkal ellátott tömegtermékeket a tömeggyártásnak megfelelő paraméterekkel lesznek képesek legyártani

A teljes gyártási folyamatlánc bemutatása

A svájci gyártó által Hannoverben bemutatott komplett gyártósorban egy T-torony, valamint egy számos automatizálási megoldás kiszolgálására képes ByTrans Cross rendszer is helyet kapott, ami által a gyártósor teljes mértékben emberi beavatkozás nélküli gyártásra is alkalmassá vált.

A ByFlex rendszer a fémlemez a lézergépbe helyezése előtt végez el olyan mechanikus megmunkálási feladatokat, mint a menetvágás vagy furatolás, így a lézergép valóban azzal a művelettel tud foglalkozni, amiben a legjobbnak számít. Az előmegmunkálási lehetőség drasztikus mértékben képes csökkenteni a ciklusidőt. „A gyártók között kibontakozott fiber lézer verseny következtében már nem ritka a 8-10 kW teljesítmény sem, ez az energia azonban csak akkor kamatozik igazán, ha megfelelő feladatokban hasznosítjuk a sebességét – magyarázta Kertész Márton, a Bystronic Magyarország Kft. ügyvezető igazgatója. – Az előkészítés után az előgyártmány a lézergépre érkezik, amiben már egy tintasugaras jelölőgép is helyet kapott. Az alkatrészek tintasugaras jelöléséből két nagy előny származik: egyrészt a fiber lézert ismételten nem foglaljuk le gravírozási feladatokkal, másrészt a vékony lemezek esetében a gravírozás egyébként sem szerencsés választás, hiszen a hátoldalon nyoma maradhat.”

A lassan már sztenderd megoldásnak számító 10 kW-os lézergépben rekordsebességgel történik meg az alkatrészek kivágása. A késztermék leválogatását a BySort rendszer végzi, amelyben újdonságnak számít a mobil szállítórobotok és a konvejorrendszerek kiszolgálásának lehetősége.

Gyorsabb, automatizált élhajlítás és vágás

A standon helyet kapott egy robotizált élhajlító az Xpert sorozat továbbfejlesztett modelljei közül. Az Xpert Pro élhajlító-verziók Standard modelljei 10, Performance modelljei 30, Synamic Addition modelljei pedig 50-60 százalékkal gyorsabb működésűek, mint az alapváltozatok. A vásári nagydíjat is elnyert gyártócellában az Xpert Pro 150 élhajlítót az EuroBLECH kiállításon egy 270 kg teherbírású robotkarral és egy 40 méter szerszám befogadására képes szerszámtárral szerelték fel, a robot mellől pedig nem hiányozhatott a megfogócserélő rendszer sem. A teljes körű automatizáláshoz ez is feltétel, de tömeggyártás esetén elhagyható.

A vásári nagydíjat is elnyert gyártócellában az Xpert Pro 150 élhajlítót az EuroBLECH kiállításon egy 270 kg teherbírású robotkarral és egy 40 méter szerszám befogadására képes szerszámtárral szerelték fel

„A szemünk fényének számító BySmart Fiber lézergép megújult külseje és 6 kW-os lézerforrása az EuroBLECH 2018 kiállításon debütált Európában – mondta Kertész Márton. – A Bystronic saját fejlesztésének számító SSC vágófej számos új funkciót tartalmaz. A megújult ütközésvédelmi rendszer mellett az új vágófej egyik központi eleme az automata fúvóka-központosító funkció. A standon nagy feltűnést keltett a 12 kW-os ByStar fiberlézer-gép is. Az ilyen magas teljesítményű lézerforrás beszerelése komoly gyakorlati előnyökkel jár – szénacélt például 30 mm-ig képes vágni –, a gyártási folyamatot azonban csak akkor képes felgyorsítani, ha minden kiszolgálórendszert hozzá fejlesztünk, megszüntetve az esetleges szűk keresztmetszeteket. A vágófej Beam Shaper funkciója tovább javítja a vágási minőséget. Kijelenthető, hogy az új fejlesztésekkel a CO2-lézerek a vastagabb lemezeknél mutatott hagyományos előnye eltűnőfélben van, mert a fiber lézerekkel a minőség már hasonló, a sebesség azonban sokkal jobb.”

www.bystronic.hu

Keresés
Bejelentkezés / Regisztráció
Média Partnerek