Lépésről lépésre a digitális bajnokká válás útján

A legtöbb üzem és gyártó cég számára az ipar 4.0 csak egy szó, vagy legjobb esetben egy jövőkép

2020. július 16., csütörtök, 06:00

Címkék: automatizálás Bystronic digitalizálás élhajlítás ipar 4.0 lemezmegmunkálás lézeres vágás lézertechnológia

A közepes méretű fémlemez-megmunkáló cégeket határozottan foglalkoztatja a digitalizálás kérdése. De melyik folyamatokat lehet optimalizálni? Hogyan lehet ezeket a legjobban automatizálni? Mit kell hálózatba kapcsolni? Ezekre a kérdésekre csak a szakértelem és a tapasztalat útján lehet választ adni. A jövőbe vezető ütemtervet együttműködve lehet kidolgozni. A Bystronic az új technológiák által kínált lehetőségek kiaknázásában is támogatja ügyfeleit.

Alberto Martínez, a Kompetenciaközpont Szoftver Szolgáltatások vezetője, digitális igazgató, a Bystronic Igazgatótanácsának tagja

A különbség nem is lehetne nagyobb: míg a nagy ipari vállalatok már teljesen automatizált és hálózatosított környezetben gyártanak, addig a közepes méretű vállalkozások folyamatláncai továbbra is jelentős optimalizálási potenciállal rendelkeznek. Messze vannak az intelligens gyár megvalósításától.

Nem meglepő, hogy a kisebb cégek nem egyenlő feltételekkel működnek a nagyvállalatokhoz képest. A mindennapi munka kevés mozgásteret enged az infrastruktúra változásaihoz, és a legtöbb automatizálási megoldás túlságosan rugalmatlan a kkv-k számára. Az ingadozó kereslettel küzdő vállalkozások számára a túlélés a rugalmasságon is múlik. Egy másik probléma a kompatibilitás: különböző rendszerek hálózatba szervezése rendkívül nehéz feladat. A teljes géppark egyidejű cseréje pedig pénzügyi szempontok miatt egyszerűen nem lehetséges.

Növekvő digitalizálási nyomás

A fokozódó költségnyomás és a növekvő vevői igények azonban nélkülözhetetlenné teszik az automatizálási és szoftvermegoldások bevezetését a középvállalkozások esetében is. Miután sok más iparágat felbolydított, a digitalizáció hatása lassan, de biztosan teret hódít a feldolgozóiparban is.

Az élenjáró vállalatok mindig azt fontolgatják, hogyan tudják előnyükre fordítani az új technológiákat. Sok Bystronic-ügyfél tartozik ebbe a körbe. Azt látjuk, a kis és közepes méretű üzemek a digitális átalakítás útján akarnak haladni, hogy megfeleljenek a jövő kihívásainak. Azt akarják, hogy az analógról a digitálisra való átállás a lehető leggyorsabban menjen végbe. Ehhez támogatásra van szükségük, mivel a megvalósítás hozzáértést és tapasztalatot feltételez.

Rugalmas és méretezhető megoldások

A Bystronic az említett vállalkozások fontos partnere. Értjük a céljaikat, mert több mint 30 éve nyújtunk extra támogatást pontosan ezen ügyfélszegmens számára. A Bystronic ügyfeleinek kétharmada közepes méretű vállalkozás. Szakértőik ismerik a gyártási és munkafolyamataikat, valamint a piacukat. Értjük mindkét – az analóg és a digitális – világot. Végül is mi magunk szintén átmentünk a digitális átalakuláson: az analóg gépek gyártójából a digitális végpontok közötti megoldások szakértőjévé váltunk.

Az automatizálás és a szoftvermegoldások ma már kulcsszerepet töltenek be portfóliónkban. A változások ellenére hűek maradtunk alapelveinkhez: továbbra is a lézeres vágáshoz és az élhajlításhoz kapcsolódó összes folyamatra összpontosítunk. Mindent megteszünk annak érdekében, hogy a fémmegmunkálás egyszerűbbé, termelékenyebbé és költséghatékonyabbá váljon. Ehhez olyan megoldásokra van szükség, amelyek megfelelnek a középvállalkozások igényeinek. Lehetővé kell tenni ezen megoldások meglévő munkafolyamatokba történő gyors és egyszerű integrációját. Ezzel egyidejűleg kellően rugalmasnak és méretezhetőnek kell lenniük, hogy a vállalkozás lépésről lépésre növekedhessen.

Az érettség megállapításától az ütemterv felállításáig

Ahhoz, hogy ügyfeleink számára optimális megoldásokat hozzunk létre, meg kell értenünk az adott gyártási környezetet. Digitális érettség-diagnosztika révén határozzuk meg az üzem aktuális állapotát. A házon belül kifejlesztett modell alapján számos, a digitalizálással kapcsolatos szempontot értékelünk ki: gyártási folyamatok, alkalmazottak, adatkezelés, IT-infrastruktúra, logisztika és minőségbiztosítás. Öt érettségi szintet különböztetünk meg egymástól: digitális kezdő, digitális felfedező, digitális játékos, digitális kihívó és digitális bajnok.

Miután elemeztük az alapállapotot, az ügyféllel együtt dolgozzuk ki a digitális átalakítási ütemtervet. Ily módon lépésről lépésre haladunk a végső cél, a hálózatba kapcsolt gyártás elérése felé. Más gyártóktól származó gépeket is integrálunk, mivel meggyőződésünk, hogy a nyitottság kulcsfontosságú előfeltétele a digitális átalakulás sikerének. Az eredmények már az első mérföldkövek elérésével megmutatkoznak: az anyagáramlás felgyorsul, az energiahatékonyságot pedig optimalizáljuk. Növekszik a termelékenység és csökkennek a működési költségek.

Innovációs tradíció

A Bystronic megoldásai mindig az ipar élvonalába tartoztak. 1984-ben a lézeres vágás egyik úttörőjének számítottunk, és négy évvel később bemutattuk a világ első PC-alapú terítékkiosztó megoldását. Innovációs erőnk az elmúlt évtizedekben nem csökkent: négy évvel ezelőtt mutattuk be az első szoftvermegoldást a digitális gyártásmenedzsmenthez, és két évvel ezelőtt jelent meg a kínálatunkban a világ első mobil élhajlító automatizálási megoldása. Annak érdekében, hogy innovációs képességünket a jövőben is megőrizzük, intenzíven kutatunk olyan technológiákat, mint többek között a gépi tanulás és a kiterjesztett valóság.

Az intelligens gyár legújabb verzióját – a többi technológiai újításunkkal egyetemben – az októberi EuroBLECH 2020 szakkiállításon mutatjuk majd be. A moduláris megoldás a folyamatban részt vevő összes gépet és berendezést összekapcsolja, így kövezi ki a felhasználók számára a lemezmegmunkálás felé vezető utat. Lépésről lépésre.

Alberto Martínez, a Kompetencia-központ Szoftver Szolgáltatások vezetője, digitális igazgató, a Bystronic Igazgatótanácsának tagja

www.bystronic.hu

Keresés
Bejelentkezés / Regisztráció
Média Partnerek