Lemezmegmunkálás minimális mellékidőkkel

Az Amada által Hannoverben bemutatott fiber lézer és élhajlító megoldásokkal maximális termelékenység érhető el

2019. január 24., csütörtök, 06:00

Címkék: Amada élhajlítás EPL-Tech Kft. EuroBLECH 2018 fiber lézer lemezmegmunkálás lézer lézeres vágás lézertechnológia

Az EML 2515 AJ kombigép az egyedi QR-kódokkal ellátott stancszerszámokat akár vágás közben is képes cserélni, így minimalizálható a feldolgozás mellékideje. Az átállási idő az élhajlításban is komoly tényező. Az automatizálási megoldások révén 2 perc alatt elvégezhető az alsó és felső szerszámozás teljes cseréje. Mindkét megoldás élőben volt megtekinthető a hannoveri EuroBLECH kiállításon.

EML 2515 AJ fiber lézer

Az Amada új fiber lézer és stanc kombinált gépe a C1 és az ACIES mellett az EML 2515 AJ gép. Az EML AJ 3 kW-os félrepülő optikás fiber lézerrel és 30 t nyomóerejű szervoelektromos stancoló egységgel rendelkezik. Különlegességei közé tartozik automata szerszámozási rendszere. A gép 44 állomásos szerszámrevolvere mellett egy 220 tárhelyes automata szerszámtoronnyal is rendelkezik, amiből képes az egyedi QR-kódokkal ellátott szerszámokat akár vágás közben is cserélni. A kódok révén minden egyes szerszám elhasználódása egyedileg nyomon követhető. A gép jelzi, hogy az adott szerszám megérett az élezésre. A hálózatra kötött AMADA ID-TOGU szerszámköszörűgép szintén rendelkezik kódolvasóval, így a hálózatból egyből kiolvassa a számított elhasználódást, és elvégzi a szükséges mértékű köszörülést és a szerszám utánállítását is. Ezáltal optimális szerszámélettartam érhető el, és minimalizálható a selejtgyártás.

Hajlítás az ipar4.0, a hatékonyságnövelés és a minőség jegyében

EG 4010 elektromos élhajlító gép

Az európai piac több éve várja már, hogy elérhetővé váljon az Amada kicsi elektromos élhajlító gépe. Ezt a 40 tonna nyomóerővel és 1 000 mm-es asztallal rendelkező kompakt és gyors szervoelektromos élhajlítót kifejezetten kis méretű alkatrészek precíz hajlítási feladataihoz fejlesztették ki. Ergonomikus kialakítása különböző magasságú jobb és bal kezes gépkezelőknek is kényelmes és hatékony munkát nyújt. Különlegességei közé tartozik például az Amada szabadalmazott dupla szervohajtása, a nyomásérzékelő funkció 90 fokos prégelésekhez, a lépcsőzetes ütköztetésű delta-X hátsóütköző-mozgás és a nyomásérzékeny lábpedálos sebességszabályozás is. Az automata szögmérő szenzorokat tetszőlegesen helyezhetjük el a matricák közé. A HG típusnál bevezetett vastagságérzékelő (TDS) funkció az EG típusban is megjelent. Ez hajlítás előtt a lemezvastagsági szórásokat méri, és eszerint korrigálja a nyomóerőt, ami nagyon hasznos korrekciós eszköz tud lenni, hiszen számos hajítási pontatlanság éppen ezekből a szórásokból ered. Hálózatra kötve az okosgyár hasznos eszköze lehet.

HFE 3i élhajlító gépek

A HFE 3i gépcsalád az Amada belépő modellje a külső programozású élhajlításba. Az 50 tonnás, 1 250 mm-es asztaltól a 400 tonnás, 6 méteres asztalig mindenféle méretben elérhető. Hidraulikus meghajtásában inverter gondoskodik a fékezésből kinyerhető energia visszanyeréséről és a komfortosabb munkakörnyezetről. Ezen a gépen különböző szerszámbefogó megoldásokat és egy új biztonsági hátsóütközőt, az ún. Fast fingert mutatta be az Amada.

HG-ATC, a mellékidők likvidátora

A különlegesen gyors automata szerszámcserélővel felszerelt Amada HG élhajlító gépek két mérete közül Hannoverben a 220 tonnás, 4 méteres hajlítási hosszal rendelkező modellt láthatták az érdeklődők. Egyre általánosabbá váló üzemi kihívás a nagy termékféleség / kis darabszám jelensége. Az ezek közötti átállási idő az élhajlításban komoly tényező. A HG-ATC automatizálás egy komoly megoldás, az alsó és felső szerszámozás cseréje teljes hosszban 2 perc alatt elvégezhető, így akár nagy méretű egyedi munkadarabok gyártása is költséghatékonyan kivitelezhető, különösen aktív szögkorrekciós műszereivel együtt.

Molnár László

Keresés
Bejelentkezés / Regisztráció
Média Partnerek