Kompetencianapok újratöltve 4. rész

Mitől lehet jövőre versenyképes a cégünk?

2017. szeptember 11., hétfő, 06:00

Címkék: BySoft 7 Bystronic fiber lézer gyártásautomatizálás gyártásoptimalizálás kompetencia napok lemezmegmunkálás lemeztechnika lézer lézeres vágás lézertechnológia

A 2017-es kompetencianapok alatt a Bystronic a fémlemez-megmunkálás hálózatba kötött, távfelügyeleti világát mutatta meg az érdeklődőknek. A rekordhosszúságú, június 12–23. között rendezett Házi Kiállításon a vágáshoz és hajlításhoz kapcsolódó fejlesztéseken kívül a legújabb automatizálási és szoftverinnovációkat is megismerhettük.

A jövőben a Bystronic MES-nek köszönhetően a beszerzés és a logisztika a rendelési helyzet függvényében biztosítja a szükséges anyagokat, és „éppen időben” teszi elérhetővé azokat. Ez azt jelenti, hogy az anyagok pontosan a megfelelő mennyiségben és pontosan akkor érkeznek meg a gyártási állomásokra, amikor az aktuális munkákhoz szükségesek. Ez gyakorlatilag a lean termelés sarokköve. Az áteresztési idő és a lekötött tőke csökken, illetve maximális hatékonyság érhető el változó gyártási körülmények között is.

A Bystronic MES által teremtett megbízhatóság és átláthatóság végső soron a végfelhasználók számára is előnyös lesz. Mindig pontos információt kaphatnak termékeik aktuális gyártási lépéseiről és a szállítás időpontjáról. A kiszállítás után a gyártási adatok is kiértékelhetők.

A Bystronic MES a kontrolling számára is pontos számításokat tesz lehetővé. A meghatározott határértékeken belül maradtak a költségekkel, időkkel és anyagokkal kapcsolatos tényleges és célértékek? Milyen selejtszámok és üresjáratok keletkeztek az egyes állomásokon? Mindezek az információk lehetővé teszik a teljes folyamatlánc mélyreható értékelését, majd ezt követően a fenntartható optimalizálást.

Moduláris indítás és fokozatos bővítés

A Bystronic MES moduláris kialakítású. A belépőszint kiterjedt alapcsomagot tartalmaz a legfontosabb funkciókkal, amelyek lehetővé teszik a MES rendszer integrálását a felhasználó infrastruktúrájába. Az első frissítési modulok az ügyfél alapkövetelményeinek megfelelően bővítik az alapváltozat működését. A Bystronic és a Lantek már további megoldásokat fejleszt, amelyek lehetővé teszik a felhasználóknak, hogy saját testreszabott Bystronic MES szoftvert készítsenek, amely pontosan illeszkedik saját gyártási környezetükhöz. Az alapváltozat bevezetése után az egyes gyártó állomások lépésről lépésre digitálisan integrálhatók. A Bystronic MES így együtt növekedhet a felhasználó gyártási környezetével.

A MES idén nyáron elindított alapváltozata a lézeres vágási folyamat interaktív integrálását teszi lehetővé. A következő lépés a hajlítási folyamat integrálása lesz. A gyártó így lehetővé teszi a BySoft 7 programozószoftverrel végzett nyílt adatátvitelt és a Bystronic saját lézervágó rendszereivel történő hálózatépítést. A végpontok közötti integráció többek között a gépek gyártási státuszának visszajelzését is megkönnyíti. Az integrált Bystronic vágórendszerek teljesen automatikus állapotüzeneteket adnak a vágási munkák megkezdéséről, a megmaradt feldolgozási időről és a munka befejezéséről. Ez az információ a MES-en keresztül áramlik vissza a felhasználó ERP rendszerébe.

A BySoft 7 vágási tervei ugyanígy közvetlenül a MES-hez továbbítódnak, és onnan kerülnek az integrált Bystronic lézeres vágórendszerekhez. Hasonlóképpen: a MES-ben a virtuális formában már meglévő gyártási alkatrészek bármikor módosíthatók a BySoft 7-ben. A frissített adatok innen a MES-hez, majd a hozzárendelt lézeres vágórendszerhez kerülnek vissza.

A lézeres vágás interaktív integrációja mellett a Bystronic MES harmadik gyártóknál és manuális munkaállomásoknál is csatlakozik a gyártási állomásokhoz. Ezek az állomások egyszerű állapotüzeneteket küldnek a megmunkálási lépések megkezdéséről és befejezéséről a MES-be.

A Bystronic saját termelésének digitalizálása

A Bystronic saját gyártóüzemében is támogatja a fémlemezek gyártásának digitális integrációját. A MES már sikeresen mutatkozott be a Bystronic svájci központjában. A niederönzi gyártásért felelős Fabian Furrer szerint „a Bystronic MES átláthatóbbá és rugalmasabbá tette a fémlemezek megmunkálását”.

Niederönzben a MES két fiber lézert, egy CO2-lézert és kézi hegesztő munkaállomásokat köt össze. A lézervágó gépeket interaktív módon integrálták. Egy teljesen automatizált folyamat során minden információt továbbítanak a gyártási állomásokról a MES-re. Az adatok innen közvetlenül az üzleti telephely ERP rendszerébe kerülnek. A lézervágó rendszerek vágási tervei a BySoft 7 segítségével jönnek létre. A programozószoftver interaktív módon kapcsolódik a Bystronic MES-hez.

„A MES-t fokozatosan bővítjük annak érdekében, hogy elkerüljük a hosszabb termelési leállásokat – magyarázta Fabian Furrer. – A lézeres vágás és a hegesztés után a következő lépés egy automatizált hajlítórendszer, több kézi hajlítógép és két hegesztőrobot integrálása lesz. A későbbiek során a megmunkálóközpont is hálózatosodik.”

A gyártásirányítási szoftver már most bizonyított. Az integrált területeken már sikerült csökkenteni a papírmunkát és a személyes beállítások gyakoriságát. A lézeres vágórendszerek teljesen automatikus visszajelzéseinek köszönhetően megszüntették azokat a dokumentumokat, amelyek előzőleg a gyártási adatok összegyűjtésére és azok ERP rendszerbe történő manuális bevitelére szolgáltak. A munkaállomások üzemeltetői mostantól a képernyőn megjelenő digitális formában minden fontos információt megkapnak a termelési tervekről. Ezáltal a gyártási tervek, a feldolgozási utasítások és a határidők bármelyik csatlakoztatott munkaállomás érintőképernyőjén egyszerűen elérhetők.

„Ez megkönnyíti a gyártási folyamatok elemzését és javítását – összegezte Fabian Furrer. –Lehetségessé vált a szabad erőforrások azonosítása, ami optimálisan felhasználható a szűk keresztmetszetek megelőzésére. A Bystronic MES átláthatóságot teremt az összes integrált termelési területen. A költségek és az áteresztési idő optimalizálása kulcsfontosságú a svájci termelési helyszín globális versenyképességének fenntartásában.”

Folytatjuk

www.bystronic.com

Kapcsolódó cikk:

Kompetencianapok újratöltve 5. rész

Kompetencianapok újratöltve 3. rész

Kompetencianapok újratöltve 2. rész

Kompetencianapok újratöltve 1. rész

Keresés
Bejelentkezés / Regisztráció
Média Partnerek