Kompetencianapok újratöltve 3. rész

Mitől lehet jövőre versenyképes a cégünk?

2017. szeptember 01., péntek, 06:00

Címkék: Bystronic fiber lézer gyártásautomatizálás gyártásoptimalizálás kompetencia napok lemezmegmunkálás lemeztechnika lézer lézeres vágás lézertechnológia

A 2017-es kompetencianapok alatt a Bystronic a fémlemez-megmunkálás hálózatba kötött, távfelügyeleti világát mutatta meg az érdeklődőknek. A rekordhosszúságú, június 12–23. között rendezett Házi Kiállításon a vágáshoz és hajlításhoz kapcsolódó fejlesztéseken kívül a legújabb automatizálási és szoftverinnovációkat is megismerhettük.

A lemezmegmunkálás navigációs rendszere

A XXI. század embere műholdas navigációs rendszereket vesz igénybe, ha a lehető legrövidebb időn belül akarja elérni úti célját. A szoftver ismeri a legrövidebb utat, és azt is megmondja, hogy mikor érkezhetünk meg a meghatározott célállomásra. A navigáció hasznos segítség, amikor bonyolult és néha zavaros közlekedési körülményekkel találkozunk. Áttekintést ad, megóv az eltévedéstől, és azonnal reagál a változó körülményekre, például a forgalmi torlódásokra.

Létezhet ilyen navigációs rendszer a lemezmegmunkáló cégek számára is? Egy intelligens szoftver, amely segít a termékek pontosan meghatározott költségekkel és határidőkkel történő előállításában? Egy asszisztens, amely átláthatóságot teremt, és meghatározza az ideális utakat az egyre összetettebb gyártási környezetekben is. A fémfeldolgozó cégek esetében, amelyek időben és költségoptimalizált módon szeretnének termelni, mindezek a megfontolások egy gyártásirányítási szoftver alkalmazásához vezetnek. Egy ilyen tervezőrendszer segíti őket abban, hogy digitálisan rögzítsék az összes rendelkezésre álló erőforrást a termelési környezetükön belül, és ideális felhasználást határozzanak meg.

A Bystronic MES által a gyártó egy olyan szoftvercsomag jövőképét vázolta fel, amely minderre képes. A gyártásirányítási szoftvert a svájci fémlemez-specialista a spanyol Lantek szoftverfejlesztő céggel karöltve hozta létre. A Bystronic MES jellegzetessége, hogy következetesen a fémlemez-megmunkálásra fókuszál, és a két cég szerszámgépek és szoftvertervezés terén szerzett tapasztalatait ötvözi. A végeredmény egy MES szoftvermegoldás lesz, amely lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy rögzítsék, tervezzék és értékeljék lemeztermékeik minden egyes gyártási lépését.

Digitális hálózat: a Bystronic MES segítségével a felhasználók a bejövő megrendeléstől egészen a késztermékig tervezhetik, monitorozhatják és felügyelhetik termelésüket

Komplex termelés

A növekvő bonyolultság sok fémfeldolgozó cég helyzetét változtatja meg. A megrendelések egyre rövidebb átfutási idővel jönnek be. Az elkészítendő alkatrészek megmunkálási lépései egyre bonyolultabbá válnak. Egyre erősebb ugyanakkor a költségcsökkentésre és a szállítási határidők minimalizálására vonatkozó nyomás. Ilyen körülmények között kis – akár egydarabos – sorozatoknak ugyanolyan nyereségesnek kell lenniük, mint a szériagyártásnak. Sőt, egyre fontosabbá válik az összes üzleti terület felkészítése a gyakran változó gyártási szituációkra. A megrendelések kezelését, a beszerzést, a gyártást, a logisztikát, a kiszállítást és a kontrollingot a termelési folyamatok mögött álló információáramlásához kell kötni.

A Bystronic MES digitális átláthatóságot hoz létre a fémlemezek teljes hozzáadott értékláncában. Minden lépést digitálisan rögzít a bejövő megrendeléstől a késztermék szállításáig. Ez nem csak azt teszi lehetővé, hogy a termékeket meghatározott költségek és határidők szerint gyártsuk le. A Bystronic MES képességei ennél továbbmennek. Az egész gyártási folyamat agyaként tekinthetünk rá. A mindennapok hektikussága mellett sem hagy figyelmen kívül egyetlen megrendelést sem. Előre gondolkodik helyettünk is. A Bystronic MES teljes áttekintést ad minden, még legyártandó alkatrészről.

A gyártóterületen a létrehozott vágási és hajlítási terveket a rendelkezésre álló gépek erőforrásaira allokálja, így gyakorlatilag kizárt az alkatrészek és a tervek keveredése. A MES lehetővé teszi a szűk keresztmetszetek és a hosszú üresjáratok elkerülését.

Folytatjuk

www.bystronic.com

Kapcsolódó cikk:

Kompetencianapok újratöltve 5. rész

Kompetencianapok újratöltve 4. rész

Kompetencianapok újratöltve 2. rész

Kompetencianapok újratöltve 1. rész

Keresés
Bejelentkezés / Regisztráció
Média Partnerek