Csak szépen sorjában, sorja nélkül!

Az új márkanévre is garanciát jelenthet egy elismert hazai forgalmazó

2018. március 28., szerda, 06:00

Címkék: Autorel Kft. felület felületkialakítás felülettechnika Ipar Napjai 2018 lemezmegmunkálás sorjátlanítás sorjázógép

Gyorsuló ütemben borulnak ránk a gyártástechnológia megatrendjei: az automatizálás, az ember-gép együttműködés, a kompozitanyagok megmunkálása vagy a szakképzett munkaerő tekintetében jelentkező hiány. Ezek a trendek lehetővé tették, sőt kikényszerítették számos, hagyományosan manuálisan végzett feladat gépesítését, ami az európai szerszámgéppiac felfutását vonta maga után. Jó hír, hogy Európa a szerszámgépiparban egyben a minőség garanciája is, így minden kezdeményezés üdvözlendő, ami az öreg kontinens versenyképességét és erejét hivatott növelni. A TechMonitor az Autorel Kft. jóvoltából most egy olyan hollandiai szerszámgépgyárba kapott meghívást, amely a megmunkálás kevésbé elterjedt válfajában, a sorjátlanításban tűzött ki maga elé nem könnyen teljesíthető célokat, és jó úton jár azok megvalósítása felé.

„Már a működésünk kezdetén belekezdtünk a sorjátlanításba a saját fémmegmunkáló üzemünkben. Többféle gépet kipróbáltunk, de egyikkel sem voltunk maradéktalanul elégedettek – kezdte beszélgetésünket Anton Bax, a Q-Fin (Quality FINishing) ügyvezető igazgatója. – Összeálltam egy, a sorjátlanító gépek fejlesztésében járatos szakemberrel, és 2010-re elkészült egy kiváló géptípus gyártásra is kész terve. Kettőt gyártottunk le belőle saját használatra – a mai napig a saját építésű gépeink teljesítenek szolgálatot a cégcsoporton belül –, 2012-re megteremtettük a tömeggyártás feltételeit, és ekkor alapítottuk meg a Q-Fin céget.”

Az így létrejött Q-Fin Quality Finishing napjainkban már önálló gyáregységgel és számos alkalmazottal rendelkezik. A tulajdonos Anton Bax fémmegmunkáló céghálózata (A B.M. Holding B.V. cégcsoportba tartozó Baxmetaal, Laserparts, RVS és Xterior vállalatok) olyan beszállítói kört alkotnak a Q-Fin körül, hogy annak mérnökei szinte kizárólag a gépek fejlesztésével és építésével lehetnek elfoglalva. A Q-Fin jelenleg 9 modellel rendelkezik, és a közelmúlt dinamikáját figyelembe véve elmondható, hogy félévente bocsát ki egy-egy valóban új (nem csak átgombolt) géptípust.

A dobogó a cél

Alig ötéves működése alatt a cég 308 gépet értékesített, 2018 végéig pedig el kívánják érni az 500-as határt. Ez reális célnak tűnik a tavalyi 110 darabos értékesítés után, bár a mérleget tekintve nem lesz majd mindegy, melyik modellből mennyit gyártott és értékesített a cég, hiszen egy TopGrinder 10 munkaóra alatt összeállítható, míg egy F200-as berendezés megépítése 200 munkaórát vesz igénybe.

A dinamika egy jól átgondolt növekedési stratégia része: a holland gépgyártó nem titkolt célja, hogy 5 éven belül az európai sorjátlanítógép-gyártók top hármas élcsoportjába akar kerülni. Ehhez a cég számítása szerint 2022-ben 500-600 darabos éves értékesítésre lesz szükség. „A finiselés és a sorjátlanítás terén a távol-keleti versenytársak még nem jelentenek komoly fenyegetést – jelentette ki Joost Kouwenbergh, a Q-Fin termékmenedzsere. – Amelyik gyártó keletre helyezi ki a gyártást, az is Európából kér ajánlatot gépbeszerzésre, mert tudja jól, hogy a minőségnek ugyanúgy kifogástalannak kell lennie.” A cél eléréséhez a tavaly nyáron átadott gyártócsarnokot komoly bővülési potenciállal tervezték meg, és a tervekben új géptípusok piacra dobása is jelentős szerepet kap. „Gépeink a felületkialakítás minden válfaját – csiszolás, sorjátlanítás, köszörülés, éllekerekítés, oxidréteg-eltávolítás, polírozás stb. – képesek elvégezni a keletkező fémpor eltávolítása mellett – tette hozzá Joost Kouwenbergh. – Ez utóbbira a cég száraz, illetve vizes rendszerű tisztítómodult is kifejlesztett.”

Beszéljenek a számok!

A sorjátlanítás azonnali használatra vagy – a termék funkciójától függően – továbbfeldolgozásra alkalmas magas felületi minőséget eredményez. A veszélyes fémmaradványok eltávolításával az anyagmozgatás biztonságosabb, a lekerekített élekhez pedig a későbbi bevonat is jobban tapad. A csiszolás és a sorjátlanítás az ipar hajnala óta létező megmunkálási lépés, azonban mind a mai napig jórészt manuális tevékenységnek számít. Egy gyors fejszámolás azonban rávilágít arra, hogy a folyamat ezen lépései is költséghatékonyabban végezhetők el automata gépek csatasorba állításával. Hollandiában egy F200 XL modell, a WES tisztítórendszer és egy gépkezelő alkalmazásával – havonta 100 óra üzemidővel számolva – éves szinten mintegy 48 ezer euró költség keletkezik a csiszolás, sorjátlanítás és éllekerekítés során. Két munkatárssal, a szükséges betanítással, munkavédelemmel, szerszámokkal, munkaruhával és összesen 2 × 100 munkaórával számolva azonban a manuális munkavégzés teljes költsége majdnem 68 ezer eurót tesz ki.

Magyarországon – az alacsonyabb munkabérek miatt – a megtakarítás inkább nagyobb kibocsátás esetén jelentkezik, amikor az automatizálás előnyei jobban kiütköznek. Ha azonban figyelembe vesszük az emelkedő munkabéreket és a szakképzett munkaerő tekintetében jelentkező hiányt, akkor minden fémmegmunkáló üzemnek érdemes elvégeznie a saját számításait a sorjátlanítás lehetséges automatizálására. A kalkulációkat világszerte számtalan cég elvégezte, és ennek eredményeképpen a sorjátlanító gépek piaca jelentős növekedésnek indult – követve azt a felismerést, hogy az automatizálás sokszor már nem csak a termelékenységnövelésnek a kulcsa, hanem a cég túlélésének záloga.

Már Magyarországon is

„Nem könnyű megtalálni azt a helyi kereskedőt, aki nemcsak a várható hasznot nézi, hanem minőségi szolgáltatásra is törekszik” – mondta Anton Bax. A magyar ügyfelek kivételezett helyzetben lehetnek: a közel 20 éve szerszámgép-forgalmazással és -szervizeléssel foglalkozó Autorel Kft. neve egyet jelent a garanciával. A magyar cég már a Q-Fin képzési programján is részt vett, így igazolást kapott arról, hogy a gépeket önállóan is szervizelheti. Nem mellékes, hogy a Q-Fin a gépeket raktárról szállítja, ami alig kéthetes szállítási határidőket jelent majd a most lezajló modellváltás után.

„Mint oly sok minden, ez az egymásra találás is emberi kapcsolatokon keresztül valósult meg – mesélte Kérdi Árpád, az Autorel Kft. ügyvezető igazgatója. – Közös ismerős mutatott be minket egymásnak, és ő látta meg egy lehetséges együttműködés lehetőségét. Az első személyes találkozás mindent eldöntött, körvonalaztuk az együttműködési lehetőséget, ami a gyakorlatban a 2017. évi Mach-Tech kiállítással vette kezdetét. A gyártó számára fontos volt, hogy kiterjedt tapasztalattal rendelkezünk a lemezmegmunkálás terén – sokat számított, hogy egyszer már sikerrel vezettünk be a köztudatba egy akkor kevésbé ismert márkát.

Balról jobbra: Kézdi Zsolt, az Autorel Kft. kommunikációs vezetője, Kézdi Árpád, az Autorel Kft. ügyvezető igazgatója, Anton Bax, a Q-Fin ügyvezető igazgatója és Joost Kouwenbergh, a Q-Fin termékmenedzsere

A kiállításon élénk érdeklődéssel találkoztunk, és már meg is történt az első, szállítószalaggal és vizes szűrőrendszerrel rendelkező gépek értékesítése. Az év második felében és 2018 elején inkább a TopGrinder gépek irányába mutatkozott érdeklődés. Hasznos, hogy mindig tartunk gépet a saját bemutatótermünkben, így az ügyfelek akár ki is próbálhatják azt. Nagy előnynek tartom, hogy a Q-Fin ambiciózus, de méretében még kisebb vállalat, így minden értékesítés egyformán fontos számára. A tulajdonos személyes részvétele érezhetően gyorsítja és átláthatóvá teszi az üzleti folyamatokat. Fontos számára a gépek hosszú élettartama, hiszen a többi üzemében is a saját gépeit használja, de ipari formatervezővel a gépek felépítését is átterveztette, amelyek így már nemcsak jók, hanem vonzók is lettek. Emelkedőben van a csiszoló- és sorjátlanító gépek piaca, amiben a már korábban felsorolt indokok mellett az is szerepet játszik, hogy gyorsan terjed a fiber technológia. A fiber lézerekről valóban sok jót el lehet mondani, de tény az is, hogy a vágás minősége sokszor elmaradt a CO2-lézerekétől.”

Átfogó modellválaszték

A kompakt F200 sorjátlanító gép 10–200 mm közötti szélességű munkadarabok precíziós csiszolására, sorjátlanítására és éllekerekítésére használható. A nem mágneses (rozsdamentes acél és alumínium) munkadarabokat erőteljes vákuumrendszer rögzíti a szállítószalagra, az acéltermékek esetében pedig mágneses alátámasztás gondoskodik a rögzítésről. Az alátámasztás megakadályozza, hogy a munkadarabok véletlenül a gép belsejébe repüljenek, ami néha súlyos károsodáshoz vezethet. A megoldás másik fő előnye, hogy nagyobb nyomással lehet terhelni a keféket, így csökkenthető a ciklusidő, és a végeredmény is szebb lesz. A gépen fokozatmentesen állítható a szállítószalag és a csiszolószalag sebessége, valamint a kefék motorjainak fordulatszáma. A gyártó elmondása szerint a gép ötször gyorsabb megmunkálásra képes, mint a piacon elérhető hasonló sorjátlanító gépek. A helyszínen végzett gyorsteszt alapján az F200 modell szállítószalagján alapesetben 50, maximális teljesítménnyel pedig 10 másodperc alatt készült el egy munkadarab – ez utóbbi esetben azonban már kiütköztek a munkadarabon kisebb felületi hibák. A némileg nagyobb F200 XL modell már két forgókefét tartalmaz, ami a felületi minőség javítása mellett a ciklusidő csökkentését is elősegíti.

Méretbeli ugrást jelent az előbbi két géphez képest az F600-as modell, amelyet a csiszolószalag mellett már négy forgókefével szereltek fel, ami akár 600 mm széles munkadarabok extrém gyors finiselését és sorjátlanítását teszi lehetővé. Az alkalmazás céljától függően természetesen a F600-as modellben is cserélhetők a forgókefék. A portfólió jelenleg legnagyobb tagja az 1 200 mm-es munkadarabok megmunkálására is alkalmas F1200-as modell.

A manuális működtetésű TopGrinder vákuumos alátámasztásával a munkadarabok gyorsan és biztonságosan rögzíthetők, de a géphez opcionálisan elektromágneses rendszer is rendelhető. A csiszolás során kifejtett nyomást a gépkezelő szabadon választhatja meg, a megmunkálás pedig sokkal gyorsabban és magasabb felületi minőség mellett végezhető el, mint a kézi csiszolás esetében. Erre a modellre mutatkozik most a legnagyobb kereslet Magyarországon. Ugyanerre a házra, de más alkalmazásra készült a marásra kifejlesztett TopEdge, amivel gyorsan és pontosan hozhatók létre a kívánt rádiuszok, élletörések vagy éllegömbölyítések.

A Q-Fin kínálatából nem hiányozhat a mikrokötések gyors és biztonságos eltávolítására szolgáló, könnyen áthelyezhető és alacsony karbantartási igényű SkipJoint berendezés sem. Az automata működtetésű csiszoló- és sorjátlanító gépek használta mindig jelentős mennyiségű fémpor keletkezését vonja maga után, ami a tűzbiztonság szempontjából komoly kockázatot hordoz magában. A fémpor kivonására és a munkatér megtisztítására a holland gyártó egy száraz és egy nedves működtetésű tisztítórendszert fejlesztett ki. A szikraképződésre hajlamos anyagok esetében ajánlatos a nedves szűrőkkel felszerelt WES rendszer alkalmazása, amelyben a munkatérből kivont fémpor a berendezés alján található tartályban gyűlik össze. Kevésbé szofisztikált megoldás a kerekekre szerelt, mozgatható DES rendszer, amely 4 000 m3/óra kapacitás mellett vákuumtömlőkkel szívja ki a fémport és a forgácsokat a gépek munkakamrájából.

A Joost Kouwenbergh által bemutatott piaci elemzések szerint a Q-fin technikai teljesítmény tekintetében nagyrészt magasabb pontszámot ért el, mint nagy múltú európai versenytársai. „A fémmegmunkálás világa azonban meglehetősen konzervatív. Az ügyfelek csak akkor vesznek meg egy gépet, ha már megfelelő referencia található róla a közelükben – zárta a beszélgetést Anton Bax. – Új cég vagyunk, ezért ebben még van hova fejlődnünk, de bízunk abban, hogy elismert forgalmazóként az Autorel Kft. sokat segíthet a piaci ismertség kiépítésében. A sorjázógépekről sok cég nem rendelkezik kellő ismeretekkel, de a tapasztaltabbak már alaposan megnézik a gép műszaki megoldásait, és jó eséllyel a mi gépeinkre esik a választásuk.”

Találkozzunk május 15–17. között az Ipar Napjai kiállításon!

A kiállításra a TechMonitor olvasói előzetesen online regisztrálhatnak, mely regisztrációval ingyen tekinthetik meg a rendezvényt!

www.q-fin.nl

Magyarországi forgalmazó:

Autorel Kft.

2000 Szentrendre, Irányi Dániel utca 20.

Tel.: 26-400-660

www.autorel.hu

sales@autorel.hu

kezdi@autorel.hu

 

 

Keresés
Bejelentkezés / Regisztráció
Média Partnerek