Bystronic Kompetencia Napok 2019: új technológiák, új megoldások

2019. július 22., hétfő, 06:00

Címkék: Bystronic CO2 lézer élhajlítás fiber lézer lemezmegmunkálás lézeres vágás lézertechnológia

Június végén a világ minden tájáról a svájci Niederönzbe sereglett a világ fémlemez megmunkálási szakértőinek színe-java. A Bystronic hagyományos házi kiállításán a vendégek új megközelítéseket ismerhettek meg a lézeres vágás, az élhajlítás, az automatizálás és a szoftvermegoldások területein.

Két hét alatt a Bystronic több mint 50 országból 1 200 vendéget fogadott a niederönzi Kompetencia Napokon. A „World Class Manufacturing” mottóval tető alá hozott rendezvényen a svájci lemezspecialista a fémlemez megmunkálás jövőjébe engedett bepillantást. A látogatók a lézeres vágás, az élhajlítás, az automatizálás és a szoftvermegoldások legfontosabb trendjeit és innovációit ismerhették meg a Bystronic központi gyártócsarnokaiban.

Számos ügyfél a saját fémlemez megmunkálási folyamatait úgy szeretné alakítani, hogy azok képesek legyenek alkalmazkodni a csökkenő gyártási darabszámokhoz és az ingadozó megrendelés állományhoz. A költség- és időnyomás a rendelkezésre álló leghatékonyabb eljárások és rendszerek bevezetését feltételezi, amelyek a helyi, de akár a globális piacokon is versenyképessé tehetnek egy vállalkozást.

Bepillantás az új technológiákba: az Experience Centerben megtekinthető volt az új vágófejjel, kibővített funkcionalitással és nagyobb teljesítménnyel felvértezett ByStar Fiber (Forrás: Bystronic)

A hardver és a szoftver új utakat nyit meg

Az új technológiáknak köszönhetően a lemezalkatrészek gyártása minden eddiginél sokoldalúbbá és nyereségesebbé válhat. A megfelelő gépek mellett azonban egyre fontosabb szerepet játszanak a szoftvermegoldások is. A versenyképességre a jövőben nem csak a gépek, hanem a megfelelő szoftverek is meghatározó befolyással lesznek. A szoftvercsomagok és a digitális folyamatmegoldások átláthatóvá és nyereségessé teszik az egyre összetettebb gyártási folyamatokat. Ezáltal a gyártási folyamatok költségei, valamint a megmunkálás ideje és minősége a korábban elérhetetlen szinteken optimalizálható.

A fejnél dől el: a Bystronic 2-től 12 kilowatt teljesítményig kínál fiber és CO2-lézeres vágórendszereket (Forrás: Bystronic)

„A Kompetencia Napokhoz hasonló események fontos platformot jelentenek az ügyfelek és cégünk eszmecseréihez – mondta Alex Waser, a Bystronic vezérigazgatója a rendezvény ideje alatt tartott beszélgetés során. – Lehetővé teszi új ötletek kialakítását és a meglévő víziók finomítását. Vendégeinkkel arról beszélgetünk, hogy mi zavarja őket, milyen megoldások állnak rendelkezésre ezek kiküszöbölésére és mi lehet a következő lépés a gyártási folyamatokban.”

Gyorsabb vágás, nagyobb profit: a rendezvényen a Bystronic a potenciálisan elérhető vágási sebességet is demonstrálta (Forrás: Bystronic)

A műhelyek esetében például a következő lépés egy nagy teljesítményű fiber lézer lehet automatizált anyagmozgatással, ami tovább növeli a termelékenységet. Vagy egy teljesen automatizált anyag- és adatáramlási rendszer, amivel gyakorlatilag autonóm többműszakos működés valósítható meg. „A nagyvállalatok más dimenziókban is gondolkodnak – jelentette ki ezzel kapcsolatban Alex Waser. – Olyan átfogó megoldásokról beszélünk, amelyek a vágás, az élhajlítás, az anyagmozgatás, valamint a folyamat- és adatkezelés minden aspektusára kiterjednek.”

Teljesen automatizált anyagáramlás: a ByTrans Cross és BySort segítségével a Bystronic rugalmas megoldást kínál a nyersanyagok kezelésére és a kész alkatrészek kezelésére. (Forrás: Bystronic)

A jövőben az integrált megoldások szakértőjeként a Bystronic támogatni fogja a felhasználókat a hasonló gyártási megoldások megtervezésében és megvalósításában. „A Bystronic Solution Centerben dolgozó szakembereink megismerkednek az ügyfelek jelenlegi gyártási folyamataival és technológiák széles körével segítik őket a következő lépés megtételében” – magyarázta Alex Waser.

Innovatív csőmegmunkálás: bemutatkozott az új ByTube 130 fiber lézeres csővágórendszer (Forrás: Bystronic)

A lehetőségek megragadása

A fémmegmunkáló cégek keretfeltételei világszerte eltérőek, mégis nyilvánvaló, hogy a 2019-es Kompetencia Napok nemzetközi látogatói sok közös vonással rendelkeznek. Az európai, amerikai és ázsiai vállalkozások számára egyaránt az a kihívás, hogy a gyártási környezetüket sikeresen összehangolják az igényes és kiszámíthatatlan piacokkal.

Teljesen automatizált élhajlítás: a robotizált Xpert Pro élhajlító automatizált beállítás kezeléssel, hajlítási műveletekkel, megfogó cserével és a kész alkatrészek rakásolásával (Forrás: Bystronic)

„Számos ügyfelünk szembesül a dilemmával: vajon várja-e ki, hogy merre haladnak a trendek, vagy indítsa-e el a beruházást azonnal – magyarázta Alex Waser. – Megértjük az aggályokat, de ugyanakkor látjuk a lehetőségeket is. Azok a vállalatok, amelyek most új technológiákba fektetnek be, és ezzel javítják a folyamataikat, a következő fellendülés kezdetén erős alapokra támaszkodhatnak.” A felfelé irányuló trend pedig garantált – legalábbis a Bystronic Kompetencia Napok vendégeinek konszenzusa szerint.

Oliver Hergt

Keresés
Bejelentkezés / Regisztráció
Média Partnerek