Az autonóm gyárak új korszakába lépett a TRUMPF

A termelékenység növekedésének kulcsa: a mesterséges intelligencia.

2018. november 05., hétfő, 06:00

Címkék: élhajlítás EuroBLECH EuroBLECH 2018 Hannover lemezmegmunkálás lézer lézeres vágás lézertechnológia ToolMaster TruLaser Cell 7030 Trumpf

A TRUMPF számos megoldást mutatott be az autonóm gyárak számára az EuroBLECH 2018 szakkiállításon. A ditzingeni gépgyártó egy sor digitálisan csatlakoztatott alkalmazást állított ki a lemezmegmunkáló vállalkozások számára, amelyek célja a gyártási folyamatok egyszerűbbé és hatékonyabbá tétele.

„Miközben a gépek fokozatosan autonómabbá válnak, egyre több feladatot vállalnak át és egyre könnyebbé teszik az életet a velük dolgozók számára – mondta Heinz-Jürgen Prokop, a TRUMPF felső vezetője. – De mindezen előnyökkel csak egy hálózatba kapcsolt, intelligens termelési környezet tud élni. Ez teszi lehetővé a termelékenységi célok elérését és az ügyfelek részére biztosított magasabb hozzáadott értéket. Ehhez a kulcs a mesterséges intelligencia.” Prokop szerint az eddiginél erősebb lézerforrásokkal nem sok gyakorlati haszon érhető el. Ehelyett a hangsúlyt a hálózatosított gépekre és az aktuális gyártás előtti és utáni folyamatokra kell összpontosítani. Az intelligens adatelemzéssel kombinálva ezen a téren érhető el a legnagyobb termelékenységnövekedés.

A támogatórendszerek megbízhatóbbá teszik a folyamatokat

A TRUMPF – számos támogató rendszer bevonásával – már lerakta az autonóm gyár alapkövét. A vágási folyamatok megbízhatóbbá tételére remek példa a Smart Collision Prevention funkció, melynek programozása már a megbillenésre hajlamos alkatrészeket is figyelembe veszi és olyan stratégiát dolgoz ki a számításai során, amivel elkerülhető a vágófej ütközése. A többféle gépfunkció önállóan irányítja a folyamatokat. Jó példa erre a Smart Nozzle Automation funkció, amely rendszeresen ellenőrzi a fúvókát és sérülés esetén automatikusan kicseréli azt. Nem ez az egyetlen mérföldkő az önálló lézeres vágás felé vezető úton, amit a TRUMPF idén a Hannoverbe látogatók szeme elé tárt.

A TruLaser Center 7030 szükség esetén többször megismétli az alkatrészek eltávolítási ciklusát. A gép ezeket az újrapróbálkozásokat feldolgozza, és beépíti saját tudásanyagába (Forrás: TRUMPF, IW Medien/Gottfried Stoppel)

Öntanuló gépek

A teljesen automata TruLaser Center 7030 lézerrendszer új szintre emeli az autonóm gépekre vonatkozó koncepciót. A gép a programozástól az alkatrész szortírozásig mindent teljesen automatizált módon végez el. „A gép által végrehajtott folyamatok javítása érdekében Már nekiláttunk az intelligens – jelentette ki Thomas Schneider, a TRUMPF szerszámgépfejlesztés vezetője. – Az ügyfelek visszajelzései alapján folyamatosan tökéletesítjük az egész rendszert. Az ipar 4.0 érát a mesterséges intelligencia vezeti majd át a következő szakaszba.” Jó példa erre a gép alkatrész kirakodó egysége. Az elkészült lemezalkatrészeket a hulladékkeretből kiemelő tüskéket hatékony és megbízható alkatrész távolításra tervezték, mert a folyamat közben a SortMaster Speed szívókorongjai felülről lefelé nyomják az alkatrészeket. Amennyiben a tüskék először nem járnak sikerrel, a gép emberi beavatkozás nélkül automatikusan új alkatrész eltávolítási ciklust kezdeményez. A ciklust ezután annyiszor ismétli meg, amennyiszer az szükséges. A gép ezeket az újrapróbálkozásokat feldolgozza és beépíti saját tudásanyagába.

Az üzemi lokalizációs rendszer lehetővé teszi a keresésekre fordított idő csökkentését és a feladatok intelligens módon történő priorizálását (Forrás: TRUMPF)

Intelligens gyár, intelligens logisztika

A TRUMPF egy hálózatosított intralogisztikai megoldást is kiállított az EuroBLECH-en, amit korábban már sikeresen tesztelt saját ipar 4.0 bemutatógyárában, valamint néhány kiválasztott ügyfélnél. Az EuroBLECH-en bemutatott demo rendszer az alkatrész megmunkálási paraméterek kiválasztásától a komissiózásig mutatta be a gyártási folyamatot. A termékek nyomon követése szemléletesen vázolta fel a mellékidők csökkentésének lehetőségeit.

A rendszer az üzemen belüli logisztikai folyamatokat javítja, mint például az alkatrészek mozgatását az egyik megmunkáló állomásról a másikra. „A terméktesztelési programban részt vevő ügyfelek akár több tízezer euró megtakarítást is elértek az üzemi lokalizációs rendszer bevezetésével – mutatta be az eredményeket Thomas Schneider. – A megoldás lehetővé teszi a keresésekre fordított idő csökkentését és a feladatok intelligens módon történő priorizálását.” Mindez pedig a gyártási darabszámok zsugorodásával egyre fontosabbá válik, hiszen a vállalkozások egyre inkább küzdenek az egyes megrendelések az egész gyártási folyamaton át tartó nyomon követésével. A gyártócégek ügyfelei ugyanakkor szeretik tudni, hogy milyen gyártási fázisban vannak az általuk megrendelt termékek – az online üzletmenet korszakában már alapnak számít ez az átláthatósági szint. Az üzemi lokalizációs rendszer révén a TRUMPF ügyfelei hatékonyabban kezelhetik termelési folyamataikat.

Megújult fiber lézergép kínálat

A TRUMPF legújabb típusú, TruLaser 5030-as lézeres vágógépe már a német gyártó fiber lézergép kínálatának teljes frissülését jelzi. A fiber gépkínálat 1000-es, 3000-es és 5000-es szériákra tagozódik majd. Az 1000-es szérián belül 1030-as és 1040-es gépek 3, illetve 4 méter maximális hosszanti táblamérettel. A 3000-es széria 3030-as, 3040-es és 3060-as verziói szintén 3, 4 és 6 méteres táblaméreteket jelölnek majd, az 5000-es sorozatban pedig az 5030-és 5040-es gépek mellé csatlakozik majd az 5060-as modell. „Az 5000-es széria immár 10 kW-os szilárdtest lézerforrással is rendelhető, a szimultán tengelysebesség pedig radikálisan, 280 méter/másodpercre növekedett. A TRUMPF által a fúvókákhoz kifejlesztett highspeed eco funkció a vágási minőség javítása és az előtolási sebesség növelése mellett a nitrogén fogyasztás mintegy 70 százalékos csökkentését is elősegíti – magyarázta Molnár Dávid, a TRUMPF Hungary Kft. értékesítő mérnöke. – A szintén újdonságnak számító Autonóm Lézervágás funkció az egyenetlen anyagminőség által okozott problémákat küszöböli ki. A funkció érzékeli a fémlemez minőségi és vastagsági eltéréseit és a vágási paraméterek változtatásával reagál azokra.”

Intelligens funkciók és automatizálási rendszerek az élhajlításban

A 7036-os élhajlító az újjávarázsolt dizájn mellett eddig nem elérhető opciókkal is gazdagodott. Ezek közé tartozik a gép oldalán elhelyezett szerszámtároló, a nagyobb kijelző és az intelligens funkciókat tartalmazó új vezérlés. „Az élhajlítók 5000-es szériájához már elérhető TecZone Bend szoftver felkerült az 7036-os gépekre is. Alapfelszereltségnek számít a hattengelyes hátsó ütköző, az opcióként rendelhető második monitor pedig a termelékenység növelésében játszik szerepet a hajlítási folyamatok 3D vizualizációjával – sorolta Kunkli László, a TRUMPF Hungary Kft. értékesítő mérnöke. – A TRUMPF a 2018-as EuroBLECH szakkiállításra időzítette az 50 tonna nyomóerővel és 1,5 méter hajlítási hosszal rendelkező 7050-es élhajlító verzió bemutatását. A 7036-os géphez képest plusz funkciónak számít az automatikus bombírozás, valamint a pneumatikus I-tengely.”

„Az élhajlítás terén azonban az egyik legfontosabb változásnak a teljesen megújult ToolMaster szerszámcserélő egység számít, amely immár 85 méter szerszámozás menedzselésére vált képessé – tette hozzá Molnár Dávid. – Végleges és megnyugtató válasz született a szögmérős szerszámok kezelésének kérdésére és lényegesen (12 másodpercre) rövidült egy teljes szerszámpár cserére.” Az élhajlító gép jobb oldalán elhelyezett szerszámtár alapterületben is kisebb helyet foglal el. A Magyarországon is egyre égetőbbé váló munkaerőhiány miatt egyre több kis- és középvállalkozás szánja rá magát hasonló automatizálási megoldások alkalmazására, amelyek már nem csak a termelékenység növelés, hanem talán a túlélés eszközei is lettek.

www.trumpf.hu

Keresés
Bejelentkezés / Regisztráció
BMW GROUP CAREERS

IT SPECIALIST CONNECTIVITY (F/M/X)

SAP KEY USER LOGISTICS (F/M/X)

SHIFT LEADER MAINTENANCE (F/M/X)

SENIOR SPECIALIST FACILITY MANAGEMENT (F/M/X)

SENIOR SPECIALIST FLEET AND MOBILITY (F/M/X)

Média Partnerek