Amikor a gép az intelligens folyamat részévé válik

Átláthatóbb, kiszámíthatóbb és gazdaságosabb folyamatok a fémmegmunkálásban

2016. október 24., hétfő, 06:00

Címkék: automatizálás élhajlítás euroblech 2016 fémmegmunkálás Hannover ipar 4.0 lemezmegmunkálás lézer lézeres vágás lézervágó

Az okostelefonok és a digitális alkalmazások már mindennapunk részeivé váltak, az ipar 4.0 koncepció során pedig a digitalizáció az ipari környezetben is egyre hangsúlyosabb szerepet kap. A jövőről alkotott víziókról és a trendekben kiaknázható előnyökről dr. Jürgen Hohnhaus, a Bystronic fejlesztési vezetője beszélt a TechMonitornak.

TechMonitor: A Bystronic a közelmúltban mutatta be a ByStar Fiber lézervágó rendszert. Milyen ipar 4.0 kompatibilis fejlesztésekkel találkozhatunk ebben a gépben?

Dr. Jürgen Hohnhaus: Szinte mindennel, a ByStar Fibert ugyanis teljes mértékben a negyedik ipari forradalom által leírt koncepció alapján terveztük és építettük. A szállézer-technológiára alapuló lézervágó teljesen új vezérlést kapott, ami egy eddig elérhetetlen szenzortechnológia révén lehetővé teszi a vágási folyamat mérését és elemzését. Így olyan adatokhoz jutunk, amelyek segítenek a lézeres vágás egy intelligens folyamattá történő fejlesztésében.

Mióta téma a Bystronicnál az ipar 4.0?

2010 óta, de akkoriban még nem volt használatos az ipar 4.0 kifejezés. Annak idején úgy tettük fel a kérdést, hogy milyen internetes technológiákat szükséges és érdemes integrálni a gépekbe. És mi lesz az, amit ezen technológiák segítségével az ügyfeleink meg tudnak majd valósítani a jövőben?

Milyen következtetésre jutottak?

Az első termék, amit már ezen megfontolások alapján készítettünk, az Observer volt. Ez a szolgáltatás teszi lehetővé ügyfeleink számára, hogy egy okostelefonnal vagy tablettel bármikor és bárhonnan elérjék a vágó- és hajlítógépeiket.

Honnan származott az ötlet, hogy internetes technológiákkal vértezzék fel a gépeket?

Az inspirált minket, hogy a mindennapi életünkben az okostelefonok és a digitális alkalmazások már akkoriban is életünk elválaszthatatlan részeivé váltak. Senki sem kérdőjelezhette meg a megoldások előnyeit, így logikus volt, hogy azon kezdtünk el gondolkozni, miként tudnánk ezt a jelenséget a fémlemez-megmunkálás terén is gyümölcsözővé tenni.

Az ipar 4.0 koncepció jelenleg is sokat vitatott téma a szaksajtóban, számos különböző értelmezéssel és megközelítéssel. Mit jelent az ipar 4.0 a Bystronic számára?

Az ipar 4.0 a digitális megoldások gyártórendszerekben történő elterjedése a folyamatok hatékonyságának növelése érdekében. A fémlemez-megmunkálás folyamatában is számos ember, gép és gyártóeszköz közreműködik, ezekhez a kapcsolatokhoz adódik hozzá egy újabb tényezőként a mesterséges intelligencia. Ez utóbbi intelligens hálózatok létrehozását teszi lehetővé, amelyekben a jövőben a tanulásra képes gépek optimalizálhatják saját működésüket. A hálózatoknak az emberek is a részét képezik majd, és az lehetővé teszi majd számukra, hogy időtől és helytől függetlenül informálódjanak a gépekről és a termékekről, valamint hogy értékeljék az adott helyzetet, és szükség esetén be is avatkozzanak a folyamatba.

Ez azt jelenti, hogy a hálózatok létrehozása az átláthatóságot is növelni fogja?

Pontosan. Az ipar 4.0 kompatibilis megoldásokkal az ügyfelek növelhetik a gyártási folyamatok átláthatóságát. Láthatják, mikor és hogyan kerülnek teljesítésre az egyes megrendelések, és hol tart az egyes munkadarabok megmunkálása. Az ipar 4.0 további előnye a megnövelt rugalmasság. A nagy szériás termelés mellett a negyedik ipari forradalom az egyedi alkatrészek kis sorozatokban és rendkívül rövid idő alatt történő gyártását is lehetővé teszi. A jövőben a tömegtermékek mellett versenyképes áron tudunk majd kis sorozatban egyedi termékeket gyártani. Az intelligens rendszerekkel a munkafolyamatok adaptálása rendkívül leegyszerűsödik, és ezáltal gyorsabban reagálhatunk az ügyfelek igényeire.

Az ipar 4.0 koncepció számtalan különböző aspektust tartalmaz. Mik a Bystronic prioritásai?

Négy területre összpontosítunk. Az első a mesterséges intelligenciával kiegészített automatizálás. A következő lépés az intelligens gépek és a gyártóberendezések összekapcsolása, vagyis egy digitálisan integrált gyár, az úgynevezett okosgyár létrehozása. A harmadik terület a big data, vagyis az a kérdéskör, hogy miként tudjuk biztosítani az adatok biztonságos kezelését és mélyreható elemzését. A negyedik témakör pedig az új szolgáltatási megoldások, amelyeket éppen a fejlett adatelemzési lehetőségek tesznek lehetővé.

Milyen új lehetőségek nyílnak meg az ügyfelek saját termelési folyamataiban?

A jövőben az ügyfelek például képesek lesznek megvizsgálni az egész termelési folyamatot még azelőtt, hogy a megmunkálás megkezdődne. Termeléstervező és ellenőrzési rendszerek segítik majd őket abban, hogy megfelelően ütemezzék a feladatokat és koordinálják a forrásokat. Ezen túlmenően szimulációk segítenek majd nekik elemezni a tervezett folyamatokat még mielőtt belekezdenének azokba.

Az ipar 4.0 célja kizárólag egy okosgyár felépítése lehet, vagy kisebb lélegzetvételű egyedi megoldások is megvalósíthatók?

Az ipar 4.0 jelenleg egy evolúciós folyamatot ír le, ami azt jeleni, hogy az új megoldások fejlesztése és adaptálása fokozatosan történik. A felhasználó számára a digitális hálózathoz kapcsolódni képes gépek üzembe állítása jelenti az első lépést. Ez már lehetővé teszi, hogy az igényeinek megfelelő különböző szoftveres megoldásokat is integráljon, amelyek szintén lépésről lépésre bővíthetők. Úgy kell elképzelni, mint egy kirakóst, amelyet ha összeállítunk, akkor kapjuk meg a teljes képet, vagyis esetünkben az okosgyárat. Az intelligens megoldások szelektív használhatóságára jó példa az Observer, amellyel beléphetünk a megnövekedett folyamatátláthatóság világába.

Hol kezdődik az ipar 4.0 a Bystronic ügyfelei számára?

Már akkor elkezdődik, amikor ügyfeleink ajánlatot készítenek a saját ügyfeleik számára egy-egy megrendelés teljesítésére. Egy sikeres ajánlatadás rengeteg know-how meglétét feltételezi. Képzeljük el, hogy a cégünk egy tenderre kap meghívást. Kapunk egy mintadarabot, vagy egy rajzot. Ilyenkor gyorsan kell cselekedni, és eldönteni, hogy milyen folyamatlépésekre van szükség, mennyi ideig tartana a megmunkálás, és a vajon milyen árat határozzunk meg.

Milyen megoldásokat kínál a Bystronic ahhoz, hogy segítse az ajánlatadást?

Manapság már képesek vagyunk a folyamat költségeinek és az alkatrészek megmunkálási idejének szimulációjára, ami lehetővé teszi, hogy ügyfeleink előre meghatározzák a gyártási költségeket, így pontos árajánlatot tudnak készíteni. A jövőben szeretnénk a szimulációs adatokat digitális formában feldolgozni annak érdekében, hogy automatikusan tudjunk árajánlatot generálni. Ez még gyorsabbá tenné a folyamatot az ügyfeleink számára.

Rendben, tegyük fel, hogy az ügyfél elnyerte a megrendelést. Mi a következő lépés?

Elő kell készíteni a vágást, vagyis a megrendelt alkatrészeket a lehető leghatékonyabban kell kivágni a fémlapból. A Bystronic által kínált ByOptimizer egy egyedülálló felhőszolgáltatás erre a problémára, ugyanis forradalmi csoportosító algoritmusa minimalizálja a munkadarabok közötti réseket és a keletkező hulladékot. A szorosabban elhelyezkedő alkatrészek vágása során a vágási utak is csökkennek. Ez a szolgáltatás előfizetéssel érhető el, és az ügyfél igényeihez igazítható.

Már a vágási folyamat közepén tartunk. A lézeres vágás terén napjainkban van olyan metódus, ami nem volt lehetséges az ipar 4.0 koncepció megalkotása előtt?

A tényleges vágási folyamat egyelőre nem változott meg, de a folyamat során keletkező minden adat elemezhetővé vált, így eldönthetjük, hogy a gép optimálisan működik-e. Ha megváltozik a vágás minősége, akkor azonnal azonosíthatjuk annak kiváltó okát. Ez jelenti napjainkban a fejlődést.

Befejeztük a vágást, a következő lépés a hajlítás. Itt milyen újításokat kínál a Bystronic?

A lézeres vágóberendezésekben már sikeresen működő Detection Eye funkciót most integráljuk a fémhajlító gépeinkbe is. Ez a funkció felismeri a felső gerendára helyezett szerszámokat, így érzékeli, hogy a gépkezelő a megfelelő szerszámokat választotta-e ki és azokat megfelelően helyezte-e be. Ha nem, a funkció egy üzenetet jelenít meg, amelyben korrekciós javaslatokat tesz, és azokat a gépkezelőnek végre kell hajtania.

Milyen kereslet mutatkozik erre a funkcióra?

Nagyon erős. Az új rendszer megkönnyíti a gépkezelő munkáját, és megelőzi a hajlítási folyamat során bekövetkező hibákat. Már a hajlítási folyamat megkezdése előtt azonosítja az esetleges hibaforrásokat, és megakadályozza a selejtek keletkezését, valamint a szerszámok károsodását.

Nézzünk kicsit előbbre. Hogyan változnak majd a Bystronic megoldásai a jövőben?

A gépgyártó jellegünk megtartása mellett egyre inkább szolgáltató vállalattá alakulunk át. Ez azt jelenti, hogy a gépekről egyre inkább az intelligens folyamatok felé helyezzük át a hangsúlyt. Az átalakulás már el is kezdődött, jó példa erre a ByOptimizer, az Observer vagy egyéb szoftveres megoldásaink. Ezek a szolgáltatások kiegészítik ügyfeleink gyártási folyamatait, és gépeink teljesítményspektrumát is növelik.

Lesznek gyökeresen új típusú termékek is a jövőben?

A vadonatúj termékek legnagyobb potenciálja a szoftverek területén található. A jövőben a lézeres vágórendszerek autonóm módon ellenőrzik és felügyelik majd saját magukat. Már meg is tettük az első lépéseket ebbe az irányba. Mint említettem, a legújabb termékeink már ipar 4.0 kompatibilisek, és a következő lépésben a szoftveralkalmazásokkal intelligens funkciókat integrálunk be a folyamatokba.

Az ügyfelek mely tevékenységeire lesz ez a legnagyobb hatással?

A logisztika és a megrendelések kezelése tapasztalja majd a legnagyobb változásokat. A digitális megoldásoknak köszönhetően ezen területek munkafolyamatai átláthatóbbá, kiszámíthatóbbá és így gazdaságosabbá válnak. Ügyfeleink számos felesleges lépést elhagyhatnak majd a jövőben.

Befejezésül ejtsünk néhány szót az EuroBLECH kiállításról, amely nagyon erősen koncentrál idén az ipar 4.0 témakörére. Mire számítsanak a látogatók a Bystronic standján?

Az EuroBLECH-en idén igazi különlegességgel várjuk a látogatókat, ami teljes mértékben a negyedik ipari forradalom koncepciójához kapcsolódik majd. De nem elszigetelt megoldásokról beszélünk: összekapcsolódó, intelligens, átfogó megoldásokat mutatunk majd be a fémmegmunkáló folyamatok sikeres elvégzéséhez.

Ismerje meg a Bystronic fémmegmunkálási rendszereit 2016. október 25–29. között a hannoveri EuroBLECH szakkiállításon a 12. pavilon B66. standon!

www.bystronic.com

Keresés
Bejelentkezés / Regisztráció
Média Partnerek