A kihívásokkal együtt fejlődik a gép is

Dinamikus és termelékeny stancolási folyamatok

2016. október 25., kedd, 06:00

Címkék: automatizálás euroblech 2016 fémeggmunkálás Hannover lemezmegmunkálás lézer lézeres vágás stancolás

Radikálisan rugalmas: a TruPunch 1000 típusú géppel a TRUMPF a stanctechnológiába belépő cégek számára egy új stancológépet fejlesztett ki, amely lépésről lépésre fejleszthető. Az evolúció végeredménye egy TruMatic 1000 fiber megmunkálógép lehet, mely egy számos innovatív fejlesztéssel felszerelt lézervágógép, ami lyukakat is stancol, füleket hajlít és meneteket is formáz.

Sok TRUMPF-partner felől jött igény egy olyan kompakt, automatizálásbarát, de az élettartam során átalakítható, bővíthető gépre, amely a gyártási volumennel együtt fejlődik. Ezeket az igényeket kielégítve a TRUMPF az idei Euroblech kiállításon bemutatja az új TruPunch 1000-et.

Metamorfózis a 3 kilowattos TruDisk szilárdtest-lézerrel

Ez a bővíthető funkcionalitású TruPunch 1000 ideális belépő gép a stancolás professzionális világába. Akár 6,4 mm vastag lemezeket max. 600 löket per perces sebességgel munkál meg, és mindezt remek helykihasználással. A stand-alone gép mindössze 6,5 méter × 4,9 méter helyigényű; összességében 15 százalékkal kisebb helyet igényel az elődmodellhez képest. Thomas Herberger, a Herberger Metallwaren GmbH+Co. KG ügyvezetője és a TRUMPF tesztfelhasználója így értékeli ezt az új gépet: „A helyiségkapacitásunk nagyon behatárolt. A kompakt TruPunch 1000-rel, amely egy korábbi TC 200 helyén dolgozik, most már közepes táblaméreteket is meg tudunk munkálni átfogás nélkül, ami a gyártási folyamatokat jelentősen gyorsabbá és egyszerűbbé teszi.”

Abban az esetben, ha egy lemezalkatrész-gyártó később a változatosabb munkadarabféleséget kínáló kombitechnológiából szeretne profitálni, nem kell egy újabb gépet beszereznie. Az új moduláris felépítési rendszernek köszönhetően a TruPunch 1000-et utólag egy lézervágóegységgel, elszívóval és sugárvédelemmel szerelheti fel.

A 3 kilowattos TruDisk szilárdtest-lézerrel a TruPunch 1000 stancológépből stanc-lézer gép lesz. Ez a konfiguráció teljes egészében megfelel a TRUMPF újdonságának: a TruMatic 1000 fibernek. Ezzel a géppel első ízben kínál a TRUMPF kombigépet a stancolótechnológiába belépő partnereknek – megteremtve az átállás lehetőségét ezen vevők számára a tisztán 2D lézeres megmunkálásról a stanc-lézertechnológiára. Amennyiben már rendelkezésre áll egy TruDisk szilárdtest-lézer a partnernél, a TruMatic 1000 fiber gép használható a lézerhálózatba kötve is. Annak ellenére, hogy a gép árfekvése nagyon vonzó, a vevőknek nem kell a teljesítményből leadniuk: a TruMatic 1000 fiber teljesítményadatai megfelelnek a korábbi TruMatic 3000 fiber adatainak.

Egy lézervágófejjel, egy elszívóval és sugárvédővel a TruPunch 1000 TruMatic 1000 fiberré alakítható

A repülő stancolófej

A modulárisan működő koncepció alapja az, hogy a két 1000-es szériaszámú újdonság meghajtása teljesen újszerűen lett kiépítve: a szabadalmaztatott „Delta Drive” mozgásban tartja az ipari stanctechnika világát. A TRUMPF fejlesztőcsapata előállt egy speciális meghajtási konstrukcióval annak érdekében, hogy kisebb gépeket lehessen építeni, és további lehetőségek legyenek elérhetők a megmunkálásban. A Delta Drive meghajtás titka, hogy szükségtelenné teszi a lemez és a tárgyasztal Y tengely mentén történő mozgását. Így a stancolófej ebben az irányban „repül”.

Mindez a két szervomotorral mozgatott hajításrendszerrel lehetséges. Ha a szervomotorok ugyanabba az irányba forognak, akkor a stancolófej az Y tengelyen előre és hátra mozog. Ellentétes forgás esetén az orsó a stancolólöketet aktiválja. Mivel a megmunkálás hajtása a mozgatásban is használatban van, így sem a lemezt, sem az asztalt nem szükséges mozgatni, ezzel jelentős Y tengely gyorsulás érhető el. Ez a megmunkálási folyamatot dinamikusabbá és a gépet produktívabbá teszi. A tárgyasztal és a lemez közti kisebb relatív mozgás továbbá csökkenti az elakadásveszélyt, és a megmunkálást folyamatbiztosabbá teszi. És végül még egy pozitívum: az álló asztalok a gép helyigényét jelentősen csökkentik.

Automatikus szortírozás

Mind a TruPunch 1000, mind a TruMatic 1000 fiber alkalmas a max. 180×180 mm méretű kész munkadarabok szortírozására. A készdarabok egy csúszdán keresztül egy szortírozóegységbe kerülnek, ami lineárisan mozgatható. A szortírozás max. 4 db különböző, 400×300 mm méretű ládába történik. A ládák a gép alatt helyezkednek el, így a gépkezelő könnyen hozzáfér. A stancolófej mozgása lehetővé teszi a készdarab egyéb módon történő eltávolítását is: TRUMPF a TruPunch 1000-hez opcionálisan, a TruMatic 1000 fiberhez alapkivitelben kínál egy nagy munkadarab-csapóajtót, amin max. 400×600 mm méretű munkadarabok kicsúsztatása lehetséges. A munkadarab kicsúsztatását egy szenzor ellenőrzi, ami felismeri, hogy a munkadarab a gép munkateréből ki lett-e csúsztatva. Thomas Herberger: „Gyakran csak négy-hat lemezdarabot teszünk fel, amiket eddig kézzel kellett leszedni. A TruPunch 1000-rel most már senkinek sem kell vigyázban állnia, a gép magától távolítja el a munkadarabot a nagy csapóajtón keresztül; a kész alkatrészt a ládába csúsztatja nekünk.”

„Delta Drive”: a szabadalmaztatott hajtás a lemez és az asztal mozgatását feleslegessé teszi, mert a stancolófej mozog magán a tengelyen

Biztonságosan a legkisebb helyen

A TruMatic 1000 fiber maximálisan teljesíti a kompakt felépítés iránti igényeket. Speciálisan, a moduláris felépítésű rendszerhez fejlesztette ki a TRUMPF a sugárvédelmet, ami minimális helyigényű. Ez a védőburkolat mint egy kötény van kivezetve, ami szorosan a gépasztalnál helyezkedik el. Stancoló üzemmódban ez lemegy, így garantálja a gépkezelőnek a folyamat közvetlen és akadálymentes követését. Amint a futó programban lézermegmunkálás következik, a burkolat felmegy, és a fedél leereszkedik a Delta Drive segítségével, ahol a lézeres megmunkálóegység került rögzítésre.

Az alacsony szórt sugárzást, ami a gyártársi folyamat alatt lapos szögben a megmunkálóasztal keféi alatt fellép, a kötények felfogják. Két lézerfény védőkorong segíti a folyamat megfigyelését.

Intelligensen automatizált és vezérelt

Mindkét 1000-es esetében az automatizálás is sokkal kompaktabb, mint a korábbi verziókban. Mindkettő bővíthető az újonnan fejlesztett SheetMaster Compacttal. Behelyezi a lemezeket és lemezdarabokat a közepes táblaméretig, leszedi a microjointtal rögzített táblákat, valamint a maradékrácsokat az optimalizált felrakóciklusnak köszönhetően – folyamatbiztosan és mindenekelőtt főidő-párhuzamosan. A mai felhasználói igényeknek maximálisan megfelelően mindkét gép intuitív módon, érintőképernyőn vezérelhető. Lehetséges a mobil kezelés egy tablet segítségével, amit a MobileControlApp tesz lehetővé. A programozáshoz a TuTops Boost szoftver szükséges. De egy licenc, beleértve a karbantartási szerződést, már a gép árában is benne van.

Ismerje meg a TRUMPF fémmegmunkálási rendszereit 2016. október 25–29. között a hannoveri EuroBLECH szakkiállításon a 11. pavilon B48. standon!

www.trumpf.com

Keresés
Bejelentkezés / Regisztráció
Média Partnerek