A házon belüli fémlemez-megmunkálás kezdőlépései

Az ausztriai MKW családi vállalkozás a ByStar Fiber lézervágó gépet választotta ByTrans Cross automatizálási megoldással

2019. augusztus 16., péntek, 06:00

Címkék: BySoft 7 ByStar Fiber Bystronic ByTrans fiber lézer lemezmegmunkálás lézer lézeres vágás lézertechnológia

Az Ausztriában, Oroszországban és Szlovákiában összesen öt telephellyel és mintegy 500 alkalmazottal rendelkező MKW Holding tevékenysége a fém- és műanyag-megmunkálástól a porbevonatoláson át egészen a szaniterek gyártásáig terjed. A modern szoftverrendszerekkel felvértezett lézergép megszüntette a lemezalkatrészek minőséggel és határidőkkel kapcsolatos problémáit.

A vállalat alapvető kompetenciáját a porfestés jelenti, amihez a Felső-Ausztriában működő két üzem (MKW Oberflächen + Draht GmbH) képezi a felületkialakítás és a huzalgyártás kompetencia-központjait. „A korszerű gyártórendszerek és a speciális bevonatolótechnológiák révén gyakorlatilag bármilyen tételnagysággal gazdaságosan meg tudunk birkózni – jelentette ki Karl Niederndorfer ügyvezető igazgató. – A porfesték minősége, fényessége és felületi szerkezete egyedileg választható meg a folyamatban.”

Rugalmasabb gyártás

Mivel az ügyfelek által szállított és külföldön előállított anyagokkal kapcsolatban gyakran merültek fel problémák a minőséggel és a határidőkkel összefüggésben, az MKW úgy döntött, hogy saját lemezmegmunkáló kapacitást épít ki. A Haag Plant három élhajlító gépe 2018 áprilisa óta működik, a lézeres vágórendszert pedig decemberben helyezték üzembe.

A pontosan megmunkált lemezalkatrészek most már közvetlenül az MKW telephelyén is létrehozhatók az ügyfél specifikációinak megfelelően, és a következő lépésben azonnal bevonatolhatók. „Legyen szó éles szögekről, peremjel nélküli megmunkálásról vagy speciális geometriájú termékekről, gyakorlatilag bármit meg tudunk munkálni” – mondta az ügyvezető igazgató elégedetten.

Fiber lézer és moduláris automatizálás

A fémlemezek vágásához az MKW a Bystronic fiber lézeres rendszerét választotta. A két cég közötti kapcsolatfelvétel a 2018. májusi Intertool szakkiállításon történt meg. „Mivel az alkatrészek zöme emberi munkaerő nélküli vagy kevés beavatkozást igénylő gyártásban készül, a lézerrendszer automatizálása döntő szerepet játszott a döntéshozatalban – emlékezett vissza Christoph Mittermayr, a lemezmegmunkálás igazgatója. – Mindent összevetve a Bystronic kínálta az egyedi igényeinknek megfelelő legrugalmasabb megoldást.”

A kiválasztott 4 m2-es munkaterületű ByStar Fiber 4020 fiber lézeres vágógép gyorsan és megbízhatóan vágja a lágyacélt és a rozsdamentes acélt, valamint a 15 mm anyagvastagságú alumíniumot. A ByTrans Cross automatizálási megoldás a nagy alkatrészeket is megbízhatóan távolítja el, így 100 százalékban karcmentes termékek kerülhetnek bevonatolásra. A be- és kirakodó rendszer emellett maximum 6 tonna nyersanyag, valamint védőrétegek, például karton- vagy PVC-lapok tárolását is lehetővé teszi a levágott alkatrészek elhelyezéséhez. A be- és kirakodórendszer az igényeknek megfelelően moduláris módon bármikor bővíthető.

Szoftvermegoldások és élő monitoringeszközök

Christoph Mittermayr a BySoft 7 szoftver egyszerű működését is dicsérte: „A lehető legrövidebb időn belül elsajátítottuk a szoftver kezelését. A Bystronic technikusai kiváló támogatást nyújtottak ehhez, különösen a korai stádiumban.” Az MKW a kamerás ByCockpit digitális eszközt is használja. Az élő monitoring alkalmazás rögzíti a lézergép összes folyamatát, kiértékeli azokat, és állapotjelentéseket ad. Jelenleg az eszközt továbbra is elsősorban a vágási folyamat valós idejű távfelügyeletére használják. A jövőben azonban a vállalat a szoftver további funkcióit is használni szeretné, például a géphasználat, a termelési hatékonyság, az anyagteljesítmény kiértékelését, illetve az egyes műszakok összehasonlítását.

www.bystronic.hu

Keresés
Bejelentkezés / Regisztráció
Média Partnerek