A hardver és a szoftver közötti tökéletes összhang

A lemezmegmunkáló berendezések fejlesztését a kisvállalkozások igényei határozzák meg

2019. május 30., csütörtök, 06:00

Címkék: ByCockpit Bystronic fémlemez-megmunkálás intelligens gyártás ipar 4.0 lemezmegmunkálás okosgyár

Milyen lehetőségei vannak egy lemezmegmunkáló cégnek az intelligens gyár létrehozásában? Milyen szerepet játszanak ebben a szerszámgépek és a szoftverek, illetve miként támogatja a Bystronic a felhasználókat az intelligens gyár felé vezető úton? Dr. Christoph Rüttimann, a Bystronic technológiai vezetője válaszolt a német Industrie Anzeiger folyóirat kérdéseire.

Dr. Rüttimann, mi a Bystronic véleménye az intelligens gyár koncepcióról?

Mindig az ügyfeleinkre összpontosítunk. Azt akarjuk, hogy sikeresek legyenek – függetlenül attól, hogy kis tételeket vagy nagy sorozatokat gyártanak. Olyan intelligens gyárat szeretnénk létrehozni, amelyben a megrendeléssel kapcsolatos első folyamatoktól az elkészült alkatrészek kiszállításáig minden automatizált. A szoftver természetesen kulcsfontosságú, de a gépek is egyre gyorsabbak és pontosabbak. Ahhoz, hogy az autonóm gyártás létrejöjjön, a gépeknek abszolút megbízhatóság és magas fokú rendelkezésre állás mellett kell működniük. A hardver és a szoftver tökéletes összhangja növeli a hatékonyságot.

„Ügyfeleinknek részletes tanácsokat adunk az intelligens gyár létrehozásához, így demonstráljuk, hogy miként fog festeni a jövő termelési környezete” – dr. Christoph Rüttimann, a Bystronic technológiai vezetője

Hogyan alakul a jövőben a szoftver, a digitális hálózat és a mechanika közötti kapcsolat?

A hangsúly továbbra is a mechanikán van. Azzal számolunk, hogy ez még néhány évig így marad, de a következő évtizedben már mindenképpen megváltozik. Hosszú távon a szoftver lesz a domináns alkotórész.

Az intelligens gyár már napjainkban is létrehozható?

A vízió az intelligens gyár, aminek létrehozásában lépésről lépésre végigkísérjük ügyfeleinket. Az első lépés a szükséges adatok összegyűjtése, hatékony kiértékelése, valamint világos és tömör vizualizálása – például a ByCockpit megoldással. Ez segít az ügyfeleknek a döntések meghozatalában, a folyamatok optimalizálásában és szükség esetén a megelőző intézkedések meghozatalában. Ez azonban csak egy átmeneti eszköz az autonóm gyár felé vezető úton, amelyben az adatokat a folyamatok felügyeletéhez már automatikusan használják fel.

Hol tart a Bystronic az intelligens gyár felé vezető úton?

Mint minden versenytársunk, még mi is a fejlesztések korai szakaszában vagyunk. Piacunkat még mindig kisebb cégek dominálják, amelyek továbbra is egyes gépekre és automatizált cellákra fókuszálnak. Ez a szemlélet a piacra is kihatással van. Már kínálunk teljesen automatizált megoldásokat, de még nincsenek a környezetükkel teljes mértékben hálózatba kapcsolt rendszerek. Természetesen mi magunk is használjuk ezeket a rendszereket a saját gyártásunkban. Ez fontos mind a további fejlesztések, mind az ügyfelek meggyőzése érdekében.

Melyek a következő lépések a jövőkép végrehajtásához?

Ezt egy négyfázisú folyamatnak tekintjük, amely az automatizálással és a digitális hálózattal kezdődik. A második szakaszban a rendszerek közötti kapcsolat létrehozása történik az adatok cseréje és gyűjtése érdekében, amelyeket a harmadik fázisban elemzünk és értékelünk annak érdekében, hogy platformon keresztül új szolgáltatásokat tudjunk kínálni. Ez azonban nem egy szekvenciális folyamat, hanem párhuzamosan fut az egyes alkalmazásokban. A közeljövőben teljes mértékben automatizált smart factory megoldásokat kívánunk létrehozni, amelyekben minden alkotórészt összehangolunk, optimalizáljuk a termelési folyamatokat, és igény szerint más gyártók gépeit is integráljuk. Ennek eléréséhez folyamatosan bővítjük szoftvermegoldásainkat.

Egy ilyen platformnak nyitottnak kell lennie?

Teljes mértékben. A rendszernek modulárisnak és strukturáltnak kell lennie, amely biztosítja a csatlakozási lehetőségeket, és amely a változó követelmények esetén viszonylag egyszerű reagálást tesz lehetővé. Fontos szempont azonban a megfelelő partner kiválasztása a felhőmegoldás biztosításához.

Milyen szerepet játszik a mesterséges intelligencia?

Az AI egyre fontosabb szerepet kap, például a gépek saját optimalizáló alrendszereiben. Ebben a tekintetben azonban a gépipar még mindig gyerekcipőben jár. A vágó-, hajlító- és automatizálási rendszereinket már úgy alakítjuk ki, hogy a jövőben mesterséges intelligenciával is felszerelhetők legyenek.

Milyen modulokat kínál a Bystronic az intelligens gyár felépítéséhez?

Ügyfeleink értékláncában tevékenykedünk, ezért moduláris, rugalmas és szükség esetén kombinálható megoldásokat kínálunk, amelyek a nyersanyagok beszerzésétől és kezelésétől a raktározáson és az intralogisztikán át az automatikus vágásig és hajlításig terjednek. Kínálatunk részét képezi a folyamatokhoz kapcsolódó tanácsadás, a finanszírozás és a karbantartás is.

Mely felhasználók számára releváns és előnyös az ilyen rendszer?

Az előny mindenki számára ugyanaz: kiváló minőségű, költséghatékony és rugalmas gyártás. Azt látjuk, hogy több kisebb cég egyesíti erőit az utódlás érdekében, vagy azért, mert nincs elegendő szakképzett szakember, és a túléléshez az egyetlen lehetőség az automatizálás. A nagyvállalatok számára természetesen könnyebben előteremthetők a beruházásokhoz szükséges források. A folyamatból azonban a kisebb cégek sem maradnak ki.

Milyen követelményeknek kell megfelelniük a leendő ügyfeleknek?

Konkrét céljuk, világos elképzelésük kell hogy legyen. A potenciális ügyfelekkel folytatott megbeszélések során gyakran látjuk, hogy még nincs pontos elképzelésük arról, hogy mit érhetnek el. A pontosan szinkronizált rendszerek esetében végső soron nem számít, hogy az ügyfél tömegterméket vagy kis tételeket gyárt. A gépeket hálózatba lehet kapcsolni, ez nem jelent kihívást. De ha azt a kérdést tesszük fel, hogy miként kell integrálni a gyártási és az azt követő folyamatokat, akkor már elengedhetetlen a világos kép. Ügyfeleinknek ezért részletes tanácsokat adunk az intelligens gyár létrehozásához, így demonstráljuk, hogy miként fog festeni a jövő termelési környezete.

A vállalatok valóban felkészültek az adatok megnyitására és megosztására?

Tapasztalataink szerint minél világosabbak az előnyök az ügyfelek számára, annál nagyobb a hajlandóság az adatok megosztására. Ügyfeleink egyre jobban megértik, hogy a számunkra szükséges gépadatok nem teszik lehetővé, hogy a folyamat know-how-jába is bepillantást nyerjünk. Ügyfeleink bizalma kulcsfontosságú számunkra. Minél több adatot osztanak meg velünk az ügyfeleink, annál jobb megoldásokat tudunk majd számukra kínálni a jövőben.

Milyen érdeklődés mutatkozik az ügyfelek részéről?

Ez nagymértékben függ az ügyfelek vállalati kultúrájától és nyitottságától. Mindkét hozzáállásra látunk példát; egyes ügyfelek továbbra is a gépekre összpontosítanak, de egyre nagyobb a nyitottság az adatok megosztására. Egyszerűen azért, mert egyre több ügyfél ismeri fel az ezzel járó előnyöket.

Aggodalomra ad okot, hogy a technológia munkahelyeket szüntet meg?

Véleményem szerint nem. A munkahelyek minden bizonnyal megváltoznak, egyes munkaterületek eltűnnek, de cserébe új profilok jelennek majd meg. Az ipari forradalmak a múltban is több új munkahelyet teremtettek, mint amennyit feleslegessé tettek.

Milyen filozófiával támogatja a Bystronic az intelligens gyár fejlesztését?

Gyártási rendszereink kialakítása során nyitottak vagyunk a külső vagy harmadik féltől származó gépek integrálására. Ily módon a lehető legnagyobb rugalmasságot kínáljuk ügyfeleinknek. Ha a filozófiánkat az okostelefonok operációs rendszereivel hasonlítjuk össze, akkor a megközelítésünk az olyan nyitott rendszerekre hasonlít, mint az Android vagy az iOS.

Mona Willrett

Industrie Anzeiger

Keresés
Bejelentkezés / Regisztráció
Média Partnerek